Betoverende Wandelroutes in Ede (Ontdek de Veluwe!)

Ede, de gemeente van de Veluwe in Gelderland, biedt bijzondere wandelroutes door adembenemende natuur en historische plekken. Van wandelroutes door de uitgestrekte heidevelden tot wandelingen langs grazende Schotse Hooglanders en verborgen parels. Vandaag deel ik mijn favoriete wandelroutes in Ede waarbij je de Veluwe op een unieke manier ontdekt.

Wandelroutes voor Natuurliefhebbers

Het wandelgebied in Ede staat bekend om haar uitgestrekte natuur, bossen en cultuurhistorie. Een ideaal wandelgebied met verschillende soorten wandelroutes: van korte ommetjes tot lange wandelingen en van vlak terrein tot heuvels. Met de diverse wandelroutes ontdek je niet alleen de prachtige natuur, maar ook de historische plekken en bezienswaardigheden. Ede is werkelijk een wandelparadijs waar je de Veluwe op haar best kunt beleven.

Mijn top 6 favoriete wandelingen!

Hof van Ede wandelroute – 8 km

De Hof van Ede biedt de perfecte gelegenheid voor een mooie wandeling in een afwisselend landschap. Van dichte bossen tot uitgestrekte heidevelden en sprengbeekdalen. Laat je verrassen door de diverse flora en fauna.

Onderweg kom je prachtige weidegebieden tegen en de kans om verschillende dieren te spotten. Geniet van de rust en de stilte van deze schilderachtige omgeving en laat je zorgen achter je.

Begin de wandeling in het centrum van Ede en volg de groene bordjes om weer terug te keren naar dezelfde plek. Een must-see voor elke wandelliefhebber!

Wandeling tussen Weidevogels en insecten – 5 km

Weidevogels en insecten
  • Tijd: 20.0 uur.
  • Afstand: 80 km.
  • Type: wandelchallenge.
  • Startpunt: Onbekend
weidevogels en insecten thumb

Ontdek het prachtige agrarische Binnenveld gebied tussen Ede, Wageningen en Veenendaal. Beleef de jonge levendigheid van de lente en kom oog in oog te staan met grazende reeën op de voormalige akkers.

Geniet van het gevarieerde gebied met plaatselijk bosvorming en bijzondere planten zoals wilde marjolein. Bewonder de beukenstruik die door de eindeloze geknabbel van de grazers eruitziet als een dichte struik. In het midden van de struik, groeit één tak als stam de lucht in.

Loop verder en geniet van de prachtige paarse heide in de nazomer waar veel onderhoud nodig is om deze te behouden. Spot de New Forest pony’s, Spaanse runderen en schapen die rondlopen en grazers zijn van het woekerende gras.

Ontdek deze wandeling tussen de weidevogels en insecten en laat je verassen door deze bijzondere natuur.

Heide: Grazers en Verborgen Parels – 8 km

Deze prachtige wandelroute biedt een unieke ervaring met de paarse heide en grazende dieren. Je komt langs de New Forest pony’s, Spaanse runderen en schapen van de Ginkelsche Heide, die het woekerende gras eten om de heide te behouden. Als je geluk hebt, kun je misschien de jonge uitlopers van de planten zien.

Naast grazers vind je hier ook verborgen parels, zoals de voormalige akkers die in de jaren 80 verlaten werden. Hier groeien bijzondere planten en zijn reeën overdag te zien. Let ook op de jonge boompjes die door grazers worden opgegeten en de bijzondere reactie van de beuk op hun geknabbel.

Volg de route door het prachtige heidelandschap en ontdek deze unieke combinatie van natuur en dieren.

Edese Wandelchallenge: Ontdek de Veluwe – 80 km

De Edese Wandelchallenge neemt je mee op een uitdagende wandeltocht van 80 km door de prachtige natuur van de Veluwe. Ontdek de diversiteit van deze regio, van uitgestrekte bossen en heidevelden tot idyllische plattelandsdorpjes en historische landgoederen.

Bewonder de iconische Posbank en wandel langs de uitgestrekte zandvlaktes van Kootwijkerzand. Geniet van de rust en stilte in het Nationaal Park De Hoge Veluwe en ontdek het prachtige landgoed Hoekelum.

De wandeltocht is zwaar, maar de adembenemende uitzichten zijn de moeite waard. Zorg voor voldoende eten en drinken en plan je rustmomenten slim in bij een van de sfeervolle eetgelegenheden onderweg.

Begin je tocht bij de Ginkelse Heide en volg de gele bordjes om je weg terug te vinden. Een wandelavontuur dat je niet wilt missen!

Voorjaarswandelingen Ede: 12 km, alle zintuigen

In de lente bloeit de natuur rond Ede uitbundig. Laat je betoveren door de kleurrijke bloemen, hoor het gezoem van insecten en vogels, ruik de frisse geuren en ervaar de warme zonnestralen. Deze wandelroute van 12 km voert je langs prachtige velden en bossen, waar je kunt genieten van de overweldigende natuur. Vergeet niet om je camera mee te nemen!

Wandelroute door het Drents Friese Wold – 8 km

Over de route
  • Tijd: 2 uur.
  • Afstand: 8 km.
  • Type: Rondwandeling.
  • Startpunt: MFC 't Trefpunt, Balkbrug
over de route thumb

Deze wandelroute door het prachtige Drents Friese Wold biedt een combinatie van bossen, heidevelden en vennen. Bewonder de grote variatie aan bomen en planten, zoals de grove den en de zonnedauw.

Onderweg kom je langs de uitgestrekte Meeuwenheide en het Aekingerzand, een indrukwekkend stuifzandgebied. Ook passeer je het beekdal van Het Oude Diep en de Schaopedobbe, een ven waar je volop libellen en kikkers kunt spotten.

De route is uitstekend te volgen door de groene bordjes te volgen en biedt tal van rustpunten en picknickplaatsen. Een prachtige route om te wandelen en te genieten van de rustgevende natuur van Drenthe en Friesland.

Plaats een reactie