8 Fantastische Wandelroutes: Ontdek Luxemburgs Landschap

Ben je toe aan een wandelvakantie in het buitenland? Luxemburg is een land dat nog niet door iedereen ontdekt is als wandelbestemming, maar dat zeker de moeite waard is. In dit artikel deel ik de 8 mooiste wandelroutes in Luxemburg, van langeafstandswandelingen tot korte dagtochten.

Wandelen in Luxemburg

Luxemburg staat bekend om haar verrassende natuur en gevarieerde landschappen. Het kleine landje heeft veel te bieden voor wandelliefhebbers. Zo vind je er bijvoorbeeld het bekende Mullerthal Trail, maar ook nog vele andere mooie routes. Van de Ardennen in het noorden tot het glooiende landschap van het Gutland in het midden en het wijndorp Dalheim in het zuiden, Luxemburg heeft voor ieder wat wils. Bereid je voor op prachtige uitzichten, indrukwekkende natuurreservaten en sfeervolle dorpjes tijdens een wandeling in dit veelzijdige land.

Gemarkeerde Wandelroutes Luxemburg voor een Adembenemende Ervaring

Ontdek het landschap van Mullerthal Trail – 112 km

Mullerthal Trail
 • Tijd: 28.0 uur.
 • Afstand: 112 km.
 • Type: langeafstandspad.
 • Startpunt: Echternach, Rue de la gare
mullerthal trail thumb

De Mullerthal Trail is een van de meest indrukwekkende wandelroutes in Europa. De route van 112 kilometer loopt door het ongerepte landschap van Klein Zwitserland. Het pad is opgedeeld in drie lussen van 36 tot 38 kilometer lang, waarvan de middelste lus, Route 2, het meest spectaculair is en je langs spectaculaire rotsformaties voert.

Voor wie geen tijd heeft om de hele route te lopen zijn er vele (lokale) wandelroutes die elk hun eigen prachtige uitzicht bieden en aangegeven worden. Of je nu kiest voor de hele route of een gedeelte ervan, geniet van het prachtige landschap van de Mullerthal Trail.

Escapardenne Eislek Trail: 106km in Luxemburgse Ardennen

Escapardenne Eislek Trail
 • Tijd: 26.5 uur.
 • Afstand: 106 km.
 • Type: wandelroute.
 • Startpunt: Onbekend
escapardenne eislek trail thumb

Maak kennis met de prachtige heuvels en bossen van de Luxemburgse Ardennen tijdens de Escapardenne Eislek Trail, een 106 km lange wandelroute van Kautenbach in Luxemburg naar La Roche-en-Ardenne in de Belgische Ardennen. Onderweg geniet je van adembenemende uitzichten op de hoogtes van de plateaus, loop je door romantische dalen met kronkelende riviertjes en kom je langs charmante plekjes als Clervaux, Asselborn, Munshausen en Houffalize. De route staat bekend als één van de Leading Quality Trails – Best of Europe en biedt een interessante mix van natuur, cultuur en geschiedenis. Bagagevervoer is mogelijk en de route is in beide richtingen gemarkeerd. Mis niets tijdens je wandelvakantie met onze uitgebreide reisgids Luxemburg met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio.

Albert Ungeheuer-wandelpad door natuurreservaten – 12 km

Albert Ungeheuer-wandelpad
 • Tijd: 3.0 uur.
 • Afstand: 12 km.
 • Type: Wandelpad.
 • Startpunt: Parkeerplaats Fredeshiem
albert ungeheuer wandelpad thumb

Het Albert Ungeheuer-wandelpad biedt de perfecte gelegenheid om te wandelen door voormalige industriegebieden die zijn omgetoverd tot prachtige natuurreservaten. Start de wandeling in Differdange en bewonder de groene omgeving terwijl je door het parcours loopt. Onderweg kom je langs verschillende bezienswaardigheden en kun je genieten van het uitgestrekte landschap. Trek dus je comfortabele wandelschoenen aan en ontdek deze veelzijdige regio!

Escapardenne Lee Trail – Treinen, panorama’s en cultuur

Escapardenne Lee Trail
 • Tijd: 39.8 uur.
 • Afstand: 159 km.
 • Type: Langeafstandswandelroute.
 • Startpunt: Station Ettelbruck
escapardenne lee trail thumb

De Escapardenne Lee Trail is een grensoverschrijdende langeafstandsroute van 159 kilometer door Luxemburg en België. De trail voert langs de Ourthe, Houffalize en Achouffe waar je de bekende brouwerij kunt bezoeken. Onderweg zijn er 45 uitzichtpunten met prachtige panorama’s te bewonderen.

Wat deze route extra bijzonder maakt, is dat er langs de route treinen voeren en je dus vanaf allerlei plekken weer terug kunt naar je vertrekpunt met de trein. Begin in Kautenbach en vervolg de Eislek Trail (106 kilometer) en de Lee Trail (53 kilometer) tot La-Roche-en-Ardenne. Deze Leading Quality Trail biedt niet alleen prachtige natuur, maar ook interessante cultuur en geschiedenis. Een onvergetelijke ervaring voor wandelenthousiasten.

Minett Trail: Natuur, Erfgoed en Cultuur in Luxemburg – 90 km

Minett Trail
 • Tijd: 22.5 uur.
 • Afstand: 90 km.
 • Type: Wandelpad.
 • Startpunt: Onbekend
minett trail thumb

De Minett Trail biedt een 90 km lange wandeling door het hart van Luxemburg, met zijn prachtige landschappen vol heuvels, bossen en beken. Maar ook het industriële erfgoed van de ijzer- en staalindustrie van het land wordt niet vergeten.

Onderweg kom je langs historische attracties zoals de mijnen van Fond-de-Gras en bezienswaardigheden zoals het prachtige kasteel van Malbrouck en de middeleeuwse burcht van Esch-sur-Sûre. Er zijn talloze restaurants, tavernes en herbergen waar je kunt genieten van de traditionele keuken van Luxemburg en pittoreske dorpen als Hesperange en Bettembourg.

De Minett Trail is een uitdagende hike, maar brengt je langs de mooiste plekken van het land en biedt een unieke kijk op de geschiedenis en cultuur van Luxemburg.

Wandelen door Land van Rode Aarde – 12 km

Land van de Rode Aarde (Terres Rouges) – Sentier Albert Ungeheuer
 • Tijd: 3.0 uur.
 • Afstand: 12 km.
 • Type: Wandelroute.
 • Startpunt: Éislek, Luxemburg
land van de rode aarde terres rouges sentier albert ungeheuer thumb

Ontdek het prachtige Land van Rode Aarde in Luxemburg tijdens de Sentier Albert Ungeheuer wandelroute van 12 km. Deze regio, met zijn felrode ijzererts in de grond, is vroeger bekend geweest om zijn staal- en ijzerindustrie. Nu is het een natuurreservaat met een rijk industrieel erfgoed.

De wandelroute begint in Differdange en eindigt in Lasauvage, waarbij je onderweg langs oude mijnen komt en door gehuchten wandelt die verbonden waren met de staalfabrieken. Je kan ook verschillende musea bezoeken zoals het Cockerill Mine Museum in Ellergronn en het industrie- en spoorwegpark in Fond-de-Gras.

Trek je meest comfortabele wandelschoenen aan en geniet van deze veelzijdige regio en zijn prachtige natuurreservaten.

Wandeling Wenzel: Velden en Boerderijen – 22 km

Wenzel-route
 • Tijd: 5.5 uur.
 • Afstand: 22 km.
 • Type: Cultuurhistorische rondwandeling.
 • Startpunt: Abdij van Neumünster, 28 Rue Munster, 2160 Luxembourg
wenzel route thumb

De Wenzel-route is een uitdagende wandeling van 22 kilometer door het platteland van de Duitse grensregio. Tijdens de tocht wandel je door uitgestrekte velden en langs historische boerderijen, waaronder de indrukwekkende Knochenmühle.

Je stuit ook op verschillende kleine dorpjes en gehuchten, zoals Bongard, Kobscheid en Wahlhausen. Onderweg kom je ook langs de prachtige vallei van de Our en de Nikelsbourgbossen. Houd je ogen open, want je kunt hier zeldzame diersoorten zoals de ijsvogel en de waterspreeuw spotten.

De Wenzel-route begint en eindigt in het pittoreske dorpje Oberhausen. Volg de blauwe bewegwijzering voor een onvergetelijke wandelervaring.

Wandelen in NaturWanderPark delux – 170 km

Ontdek de prachtige natuur en landschap van NaturWanderPark delux, een wandelroute van maar liefst 170 kilometer. Startend bij de heuvelachtige regio van de Eifel, loop je door dichte bossen en open heidevelden.

Je wandelt langs riviertjes en meren, door valleien en bergen en hebt een panoramisch uitzicht op de pittoreske dorpjes en historische sites. Overal zijn er mogelijkheden om te stoppen voor een rust- of bezienswaardigheden.

Je wandelt door de diverse nationale parken zoals de Hunsrück-Hochwald, eifel, en Saar-Hunsrück en over de paden van UNESCO werelderfgoed, geopaden en wildernisroutes. NaturWanderPark delux is de perfecte plek voor natuurliefhebbers en wandelaars die op zoek zijn naar avontuur en ontdekking.

Plaats een reactie