7 Mooiste Wandelroutes in Hoenderloo (Hartje Veluwe)

Ben je op zoek naar een mooie wandelroute in en rond Hoenderloo op de Veluwe? Dan heb ik goed nieuws voor je! Hieronder vind je mijn 7 favoriete wandelingen waarbij je kunt genieten van de prachtige natuur en gevarieerde landschappen die deze regio te bieden heeft.

Wandelen in Hoenderloo

Hoenderloo is een idyllisch dorpje gelegen in het hart van de Veluwe en is omgeven door prachtige bossen, zandverstuivingen en heidevelden. Het gebied heeft een rijke geschiedenis en er zijn tal van wandelroutes uitgestippeld waarmee je de omgeving op je eigen tempo kunt ontdekken. Of je nu op zoek bent naar een uitdagende wandeling door de heuvels of een ontspannen wandeling met de kleintjes, er is altijd wel een geschikte route te vinden in en rond Hoenderloo. Dus trek je wandelschoenen aan en ga op ontdekkingstocht!

Ontdek de Natuurlijke Schoonheid van Hoenderloo: 7 Prachtige Wandelroutes

Trage Tocht Hoenderloo: Heuvels & Struiken – 18 km

Trage Tocht Hoenderloo
 • Tijd: 4.5 uur.
 • Afstand: 18 km.
 • Type: Trage Tocht.
 • Startpunt: Onbekend
trage tocht hoenderloo thumb

Verken de heuvelachtige bossen ten noorden van Hoenderloo tijdens deze stevige wandeling door het Spelderholt. Het strubbenbos van zomer- en wintereiken zijn grillig gevormd en groeien op steil opgestoven heuvels en stuifzand. Onderweg vind je brede zandwegen en smalle kronkelpaadjes en halverwege kun je rusten bij Brasserie Het Leesten. De route start bij bushalte Krimweg Dorp en is te volgen d.m.v. de beschrijving op de website.

Kabouterpad Schenkenshul: Betoverende Wandeling Met Kleintjes – 800m

Kabouterpad Schenkenshul
 • Tijd: 0.2 uur.
 • Afstand: 0.8 km.
 • Type: Wandeling.
 • Startpunt: IVN Routes app
kabouterpad schenkenshul thumb

Het Kabouterpad Schenkenshul in Hoenderloo is speciaal ontworpen voor kinderen tussen 3 en 7 jaar oud die dol zijn op kabouters! Ze zullen genieten van de gekleurde paaltjes die hen door deze betoverende wandeling leiden, terwijl ze op zoek gaan naar de zes kabouteropdrachten die in elk seizoen anders zijn.

De route start bij de parkeerplaats van het Bungalowpark Hoenderloo en het is een feestje voor ouders om hun kleintjes te zien opgaan in dit magische avontuur. Voor degenen die nog meer willen wandelen, biedt de Wandelroute Hoenderloo – Schenkenshul – 7 km een adembenemende kans om te genieten van de licht heuvelachtige bossen en de heide van Schenkenshul in de Boswachterij Ugchelen Hoenderloo van Staatsbosbeheer. Verwonder je over de sporen van wilde dieren en beklim de Miggelenberg, ook deze route start bij de parkeerplaats van het Bungalowpark Hoenderloo en is te volgen met de beschrijving op de website of de IVN Routes app.

Wandelroute Miggelenberg: Verken de Veluwe – 2,6 km

Wandelroute Miggelenberg
 • Tijd: 0.7 uur.
 • Afstand: 2,6 km.
 • Type: Wandelroute.
 • Startpunt: Zuidweg, Hoenderloo, Nederland
wandelroute miggelenberg thumb

De wandelroute door Spelderholt op de Veluwe biedt een mooie kennismaking met deze prachtige omgeving. Volg de donkerblauwe paaltjes vanaf de parkeerplaats bij Landal Miggelenberg (doorlopen tot huisje 46) en geniet van de rustige en natuurlijke omgeving.

Onderweg passeer je het wildkijkscherm Ringakker en heb je kans om wilde dieren te spotten. De route is perfect voor een korte wandeling of voor gezinnen met kinderen.

Begin de wandeling bij de parkeerplaats en volg de donkerblauwe paaltjes om weer terug te komen op dezelfde plek. Een leuke en ontspannen wandeling op de Veluwe!

Plaggenstekerspad: Struin door historisch landschap – 3, 9 of 12 km

Plaggenstekerspad
 • Tijd: 3.0 uur.
 • Afstand: 3/9/12 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: De ProefTuin, De Krim 4 in Hoenderloo
plaggenstekerspad thumb

Ontdek het diverse landschap van Hoenderloo, waar weilanden, bos, heide, stuifzand en cultuurhistorische gebouwen elkaar afwisselen. Bewonder de oude kerk, de waterput en de plaggenhut en geniet van de rust en stilte van de natuur.

Start de wandeling bij De Krim 4 en volg de paarse markering in de vorm van een klomp of gebruik de Klompenpaden app om de route te volgen. Met drie verschillende lengtes is deze wandeling geschikt voor wandelaars van alle niveaus.

Trek je klompen aan, doe je rugzak op en geniet van het prachtige en historische landschap van Hoenderloo! Meer informatie is te vinden op de website van Klompenpaden.

Bosrijk & Historisch Wandelen – 6 km

Heldring route
 • Tijd: 1 uur.
 • Afstand: 6 km.
 • Type: Wandelpad.
 • Startpunt: Nijmegen
heldring route thumb

Ontdek de rijke geschiedenis van Hoenderloo terwijl je wandelt door licht heuvelachtig bosgebied en heide in Boswachterij Ugchelen. Dominee Heldring en zijn geestverwanten van het Réveil hebben zich in de 19e eeuw daadwerkelijk bekommerd om de verpauperde bevolking in dit gebied.

Op deze route door het rustige noord-westelijk deel van Hoenderloo kom je tekens van zijn ‘nalatenschap’ tegen. Start bij Brunch Hoenderloo en Heldringput en volg de beschrijving op de website of de IVN Routes app. Een must voor wandelliefhebbers én geschiedenisliefhebbers!

Wandelroute Spelderholt: Wild spotten – 6 km

Wandelroute Spelderholt
 • Tijd: 1.5 uur.
 • Afstand: 6 km.
 • Type: Wandelen.
 • Startpunt: Hoge Duvel, Houtvester van het Boschkamp of Kerkendelweg 30, 3888 NR Uddel, Nederland
wandelroute spelderholt thumb

De wandelroute Spelderholt op de Veluwe biedt een grote kans om wild te spotten. Bewandel de route vanaf de P-plaats Landal Miggelenberg en kom langs het wildkijkscherm Ringakker waar je edelherten en zwijnen kunt zien. De route is afwisselend met brede zandpaden en bosrijke gebieden.

Wijk af en toe van de brede paden af en sla een klein zijpaadje in voor een spannender wandelervaring. In de middag kun je de afwisselende blauwe wandelroute Schenkenshul volgen die door heide, zandpaden en bos gaat. Het Spelderholt is een ideale locatie voor het spotten van wild en een vogelparadijs met ook uilen die zich hier thuis voelen.

Begin de wandeling vanaf de P-plaats Landal Miggelenberg en volg de gele paaltjes. Ervaar het avontuur van de Veluwe en wie weet spot jij ook de schattige jonge zwijntjes in het voorjaar!

Hoenderloo’s Hilly Forest – 7 km Trail

Wandelroute Hoenderloo – Schenkenshul
 • Tijd: 1,5 uur.
 • Afstand: 7 km.
 • Type: Wandelen.
 • Startpunt: Onbekend (geen antwoord)
wandelroute hoenderloo schenkenshul thumb

Deze wandelroute neemt je mee door prachtige heuvelachtige bossen van Hoenderloo, met dennen- en loofbossen en de heide van Schenkenshul in de Boswachterij Ugchelen Hoenderloo. Bewonder de Miggelenberg en maak kans om wild te zien terwijl je door dit gebied wandelt. Start de route bij P-plaats Bungalowpark Hoenderloo en volg de beschrijving op de website of de IVN Routes app. Een mooie wandeling voor natuurliefhebbers en avonturiers.

Kabouterpad Schenkenshul – 800 m

Wandel mee met de kleuterkabouters en volg de paaltjesroute van het kabouterpad op Schenkenshul in Hoenderloo. De route is perfect voor kinderen van 3 t/m 7 jaar en biedt zes verschillende kabouteropdrachten die elk seizoen anders zijn. Start de route bij P-plaats Bungalowpark Hoenderloo en volg de rode kabouterpaaltjes. Wie weet spot jij een echte kabouter tijdens deze korte en speelse wandelroute.

Plaats een reactie