Ontdek de 34 Mooiste Wandelroutes op de Veluwe!

Ben je op zoek naar een mooie wandelroute op de Veluwe? Dan heb ik goed nieuws voor je! In dit artikel deel ik maar liefst 34 prachtige wandelroutes die je kunt lopen op de Veluwe. Of je nu fan bent van uitgestrekte bossen, heidevelden of zandverstuivingen, er is altijd wel een wandelroute die bij jou past. Dus trek je wandelschoenen aan en ontdek met mij de unieke plekjes van de Veluwe.

Wandelen op de Veluwe

De Veluwe is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland en is gelegen in de provincie Gelderland. Het gebied staat bekend om haar prachtige natuur met uitgestrekte bossen, glooiende heidevelden en zandverstuivingen. Wandelend over de paaltjeswandelingen kun je genieten van de rust en de stilte, maar ook van het wild dat in het gebied leeft, zoals edelherten en wilde zwijnen. Of je nu kiest voor een korte ommetje of een lange wandelroute, er is voor iedereen wel een geschikte wandelroute te vinden op de Veluwe.

Ontdek de Veluwe: 34 Adembenemende Wandelroutes

Kootwijkerzand: zandduinen en uitzicht – 3 km

Kootwijkerzand
 • Tijd: 0.8 uur.
 • Afstand: 3 km.
 • Type: Boswandeling.
 • Startpunt: Theaterloods, Loenenseweg 17, 7361GB Beekbergen, Nederland
kootwijkerzand thumb

De grootste zandverstuiving van West-Europa vind je bij het Kootwijkerzand. Over deze Sahara van de Lage Landen lopen diverse wandelroutes. Volg de oranje paaltjes om de Wandelroute Kootwijkerzand van 3 kilometer te lopen en geniet onderweg van het bijzondere landschap met uitgestrekte zandduinen en heidevelden met groene vliegdennen.

Een hoogtepunt tijdens de wandeling is de uitkijktoren de Zandloper. Beklim de 13,5 meter hoge toren en geniet van een prachtig uitzicht over het Kootwijkerzand en zendstation Radio Kootwijk in de verte. De route start bij parkeerplaats Van ’t Hoffweg. Vergeet onderweg niet om te pauzeren bij een van de gezellige terrasjes.

Ontdek de grootste zandverstuiving van West-Europa bij het Kootwijkerzand en laat je verrassen door de mooie uitzichten en het bijzondere landschap.

Hoge Veluwe: Natuurroutes van 1-11km

Hoge Veluwe
 • Tijd: None.
 • Afstand: 1 tot 10,8 kilometer.
 • Type: Paaltjesroutes.
 • Startpunt: Park Koningsweg 17, Schaarsbergen
hoge veluwe thumb

Nationaal Park de Hoge Veluwe biedt meer dan vijfduizend hectare aan verschillende landschappen. Diverse soorten wandelingen zijn beschikbaar, waaronder paaltjesroutes, themawandelingen, lange-afstandswandelingen, het Landschappenpad, de belevingsroute en het Berlagepad.

Het Landschappenpad (4,1 km) is een cultuurhistorische wandeling die onder andere langs het Kröller-Müller Museum en een wildobservatieplaats loopt, en begint bij het Bezoekerscentrum. Het Berlagepad (2,6 km) loopt rond de vijver van Jachthuis Sint Hubertus en is geschikt voor rolstoelen.

Voor natuur en cultuur in één route kies je voor de Jachthuis Sint Hubertus route van 8,7 kilometer, welke start bij het bezoekerscentrum. Deze groen gemarkeerde wandeling biedt de mogelijkheid om het voormalige buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller te bezichtigen.

Een fiets- en wandelkaart met alle routes is verkrijgbaar bij de ingang van Nationaal Park de Hoge Veluwe voor €2,50. Een dagkaart voor NP de Hoge Veluwe kost €10,95 voor volwassen. Overnachten kan bij Grand Café Hotel Kruller in Otterlo, op steenworp afstand van de ingang van het park.

Wandelroute Landgoed Mariëndaal: Beukenhaag en lanen – 3 km

Mariëndaal
 • Tijd: 0.9 uur.
 • Afstand: 3,5 km.
 • Type: Wandelpad.
 • Startpunt: Parkeerplaats aan de Schelmseweg, Arnhem
mariendaal thumb

Ontdek het 19e-eeuwse Landgoed Mariëndaal tussen Oosterbeek en Arnhem met zijn graslanden, bos, beekjes en vijvers. Een 3 km lange route met een prachtige sprookjesachtige beukenlaan van 400 m genaamd de ‘Groene Bedstee’. Deze tunnelvormige beukenhaag biedt een thuis aan veel vogels, zoals de winterkoning en de fitis. Er is ook een rolstoelpad van 1,5 km beschikbaar. Het landgoed is vrij toegankelijk en rood gemarkeerd zodat je niet verdwaalt.

Wandelen in Deelerwoud – 9 km

Deelerwoud
 • Tijd: 2.2 uur.
 • Afstand: 9 km.
 • Type: Wandeling.
 • Startpunt: Parkeerterrein tegenover museum vliegbasis Deelen aan de Hoendeloseweg 10 te Deelen
deelerwoud thumb

Ontdek het prachtige natuurgebied van Deelerwoud en geniet van een rustgevende wandeling. Wandel door uitgestrekte bossen en eindeloze heidevelden op de negen kilometer lange wandelroute. Volg de groene paaltjes langs stuwwallen en oude handelsroutes die je naar het hoogste punt van het gebied leiden, de Hartenhulberg.

Het Deelerwoud trekt veel dierenliefhebbers omdat je hier verschillende dieren kunt spotten, waaronder herten, reeën, Schotse hooglanders en roofvogels.

Begin je wandeling vanaf parkeerplaats Deelen aan de Hoog Delenseweg bij Arnhem, ter hoogte van museum Vliegbasis Deelen. Let wel op: tijdens de hertenbronst is de route deels afgesloten tussen 15 september en 15 oktober. Geniet van deze prachtige wandeling tussen het bekende Nationaal Park De Hoge Veluwe en Veluwezoom.

Wekeromse Zand; uniek stuifzandgebied – 2,5 tot 7,5 km

Wekeromse Zand
 • Tijd: 6.1 uur.
 • Afstand: 24,5 km.
 • Type: OV-Stapper, Stationswandeling.
 • Startpunt: Wolfhezerweg 35, 6874 AA Wolfheze
wekeromse zand thumb

Het Wekeromse Zand is een prachtig stuifzand- en heidegebied dat je niet mag missen. Hier ervaar je één van de laatste gebieden met actief stuifzand in Noordwest-Europa. Bewonder het geheel eigen plant- en dierleven zoals de 65 moeflons die het gebied begrazen en de wilde schapen die het dichtgroeien van de heide tegengaan.

Maak gebruik van de wildobservatiepost en spot (met wat geluk en geduld) moeflons, reeën, vossen en dassen! Kies uit twee wandelroutes: een blauwe route van 2,5 kilometer of de rode route van 7,5 kilometer. Beide routes bieden de mooiste vergezichten en laten je genieten van de natuur om je heen. Vergeet niet om een wandelrugzak mee te nemen, zodat je alles bij de hand hebt!

Je start bij de parkeerplaats aan de Vijfsprongweg in Wekerom en volgt de gekleurde paaltjes om de route te voltooien. Plan je route en begin je avontuur vandaag nog.

Oud Groevenbeek: Jugendstilvilla & Kasteeltoren – 2.3 km

Landgoed Oud Groevenbeek in Ermelo
 • Tijd: 2.2 uur.
 • Afstand: 9,0 km.
 • Type: Rondwandeling, Natuurwandeling.
 • Startpunt: Onbekend
landgoed oud groevenbeek in ermelo thumb

Ontdek het historische Landgoed Oud Groevenbeek tijdens deze korte wandelroute van 2,3 kilometer. Geniet van de prachtige jugendstilvilla en bewonder de oude watertoren die lijkt op een kasteeltoren. Ook de historische druivenkas is een bezienswaardigheid op deze gele gemarkeerde wandeling. Bij het theehuis kun je in het weekend terecht voor een kopje koffie met iets lekkers. Een heerlijke wandeling in de bosrijke omgeving tussen Putten en Ermelo.

Staverden: Kasteel, Pauwen & Bier – 3 km

Landgoed Staverden
 • Tijd: 0.8 uur.
 • Afstand: 3 km.
 • Type: rondwandeling.
 • Startpunt: Parkeerterrein kasteel, Uddelermeerweg 2 in Staverden (Ge)
landgoed staverden thumb

Ontdek het prachtige Landgoed Staverden tijdens een wandeling van drie kilometer. Slenter door statige lanen, oude bossen, en langs slingerende beken en bijzondere monumenten. Je komt onder andere langs Kasteel Staverden en het verblijf van de zeldzame witte pauwen.

Sluit je wandeling af met een bierproeverij én een borrelplank in het voormalige koetshuis bij Brouwerij Uddelaer, of schuif aan bij Brasserie Staverden voor een wildproeverij (of nu: koffie met gebak of dikke frieten met wildstoof to go!). Er zijn drie verschillende routes van ongeveer drie kilometer uitgestippeld op Landgoed Staverden. Begint je avontuur op deze website!

Wandelroutes Hoge Veluwe: Variatie en Natuur – 1 tot 10,8 km

Nationaal Park de Hoge Veluwe
 • Tijd: None.
 • Afstand: 1 tot 10,8 kilometer.
 • Type: Natuurwandeling.
 • Startpunt: Ingang park Koningsweg 17 Schaarsbergen
nationaal park de hoge veluwe thumb

Ontdek het afwisselende landschap van Nationaal Park de Hoge Veluwe tijdens een van de tientallen wandelroutes. Struin langs lange bomenlanen, door gemengde bossen, over uitgestrekte heidevelden en stuifzandlandschappen. Spot wilde dieren en geniet van de rust en stilte.

Kies voor de cultuurhistorische Jachthuis Sint Hubertus route van 8,7 kilometer, waarbij je het bezoekerscentrum en het gratis museum Museonder aandoet. Ook ontdek je het voormalige buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller. Reserveer voor een rondleiding!

Je hebt keuze uit verschillende routes, zoals het Landschappenpad van 4,1 km langs een wildobservatieplaats en het Kröller-Müller Museum en het rolstoelvriendelijke Berlagepad van 2,6 km rondom de vijver van Jachthuis Sint Hubertus. Een kaart is te verkrijgen voor €2,50 bij de ingang. Koop een dagkaart voor NP de Hoge Veluwe voor €10,95. Overnacht vlakbij in Otterlo bij Grand Café Hotel Kruller.

Hanzewandeling Harderwijk: Ontdek handelsstad – 4 km

stadswandeling harderwijk thumb

Treed in de voetsporen van handelaren en koopmannen tijdens de Hanzewandeling in Harderwijk. Ontdek de bijzondere geschiedenis van deze Hanzestad en leer meer over haar belangrijkste handelsproducten.

Je wandelt langs indrukwekkende torens en het prachtige pleintje De Smeepoortenbrink, waar veel geschiedenis zich heeft afgespeeld. Kom meer te weten over de Graaf van Gelre en bewonder de historische gebouwen die de stad rijk is.

Download de wandelroute en ontdek zelf de charme van deze boeiende handelsstad. Een aanrader voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur!

Kastelenroute Wageningen: historie & natuur – 19,6 km

Kastelenroute in Wageningen
 • Tijd: 4.9 uur.
 • Afstand: 19.6 km.
 • Type: None.
 • Startpunt: Oranje Nassau Oord, Renkum
kastelenroute in wageningen thumb

Ontdek de koninklijke kastelen van Wageningen gelegen in het prachtige natuurrijke Veluwezoom gebied. Tijdens deze wandelroute worden de pareltjes van het gebied bezocht, zoals Kasteel Doorwerth en landgoed Oranje Nassau’s Oord. Bewonder tevens de oase van rust in het natuurgebied Renkums Beekdal.

Geniet van de educatieve speurtocht door het 13e-eeuwse Kasteel Doorwerth en trakteer jezelf op een bezoek aan het landgoed en Rijksmuseum. Ervaar hoe het dagelijks leven vroeger was op het landgoed.

Begin de wandeling bij Recreatiepark de Wielerbaan in Wageningen en volg de bordjes om te eindigen bij Kasteel Doorwerth. Een unieke wandelervaring in het hart van Gelderland!

Deelerwoud wandelroute: rust en dieren – 9 km

Het Deelerwoud
 • Tijd: 2.2 uur.
 • Afstand: 9 km.
 • Type: Wandeling.
 • Startpunt: Parkeerterrein tegenover het Museum Vliegbasis Deelen, Hoenderloseweg 10, 6877 AC Deelen
het deelerwoud thumb

Het Deelerwoud is een prachtig natuurgebied op de Veluwe tussen De Hoge Veluwe en Veluwezoom. Hier kun je midden in de natuur wandelen zonder de drukte van andere natuurgebieden. De groene paaltjes leiden je over een negen kilometer lange route dwars door uitgestrekte bossen en betoverende heidevelden. Ook kom je langs stuwwallen en eeuwenoude handelsroutes, die je naar de Hartenhulberg, het hoogste punt van het gebied, zullen brengen.

Je zult onderweg veel dieren tegenkomen, zoals herten en reeën, en misschien zelfs Schotse hooglanders of roofvogels zoals de boomvalk, buizerd of wespendief. Start de wandeling bij parkeerplaats Deelen aan de Hoog Delenseweg bij Arnhem, vlakbij museum Vliegbasis Deelen, en volg de groene paaltjes om de route te bewandelen.

Houd er rekening mee dat tussen 15 september en 15 oktober de wandelroute deels afgesloten kan zijn vanwege de hertenbronst. Maar voor wie van rust en dieren houdt, is deze wandelroute zeker een aanrader.

NS-wandeling Veluwezoom: veelzijdige landschappen en wilde dieren – 14 km

NS-wandeling op de Veluwezoom
 • Tijd: 3.5 uur.
 • Afstand: 14 km.
 • Type: ronde route.
 • Startpunt: Station Dieren, Stationsplein 5, 6953 AA Dieren
ns wandeling op de veluwezoom thumb

Ontdek het oudste nationale park van Nederland tijdens deze stevige wandeling van 14 kilometer. Bewonder de groene bossen, glooiende velden, uitgestrekte zandverstuivingen en heuvels van de Veluwezoom. Dierenliefhebbers kunnen hun hart ophalen met wilde zwijnen, edelherten, vossen en hagedissen. Bezoek de observatiepunten de Elsberg en Herikhuizen voor een kans om wilde dieren te spotten. Wandelen door het voormalige jachtdomein van de Prinsen van Oranje maakt deze wandeling extra bijzonder. Geniet van de schitterende uitzichten en vergezichten en ervaar de schoonheid van de natuur tijdens de NS-wandeling Veluwezoom. Alternatief, voor wie een kortere wandeling wil maken, is er de wandelroute Veluwezoom-Posbank van Natuurmonumenten (5,4 km).

Wandelroute Leuvenumse bossen: natuurpracht – 5,5 km

Leuvenumse bossen
 • Tijd: 1.5 uur.
 • Afstand: 6 km.
 • Type: Wandeling.
 • Startpunt: Parkeerplaats Poolseweg
leuvenumse bossen thumb

Verken de Leuvenumse bossen in Ermelo en zie de veelzijdige natuur en dieren van het gebied. Wandel door diverse bossen en een voormalig stuifzandgebied. Observeren loof- en dennenbossen en uitgestrekte heidevelden met herfsttinten.

De route loopt deels langs de Leuvenumse beek, het leefgebied van planten, vogels en insecten. Het bos is de thuisbasis van verschillende zoogdieren en vogels, zoals de zwarte specht, ijsvogel en het reeënweitje. De Wandelroute Leuvenumse bossen start bij Hotel-Restaurant De Zwarte Boer en is gemarkeerd met blauwe paaltjes.

Kom op elk moment van de dag en rust even uit bij Hotel-Restaurant De Zwarte Boer na een geweldige wandeling in de bossen.

Loenermark: Ontdek de Veluwse heide – 6-13,5 km

Loenermark
 • Tijd: 0.5 tot 3.4 uur.
 • Afstand: 2-13,5 km.
 • Type: Wandeling in de natuur.
 • Startpunt: Onbekend
loenermark thumb

De Loenermark biedt een variatie aan wandelroutes langs glooiende heidevelden met opvallende jeneverbesstruiken, schaapskuddes met Veluwse heideschapen en bossen. Ga op zoek naar edelherten en beluister het geburl tijdens de bronsttijd (september-oktober). Bezoek de houten wildobservatiepost aan de Groenendaalseweg, en bekijk de schaapskooi aan het einde van de Droefakkers in Loenen. Start je wandeling op een van de parkeerplaatsen: de Droefakkers, waar je de witte en gele zwerfkeienroutes vindt, of parkeerplaats Het Dichte Gat, voor de blauwe en rode IVN-routes. Een must-visit voor liefhebbers van de Veluwse heide!

Wandelen en wild spotten in Veluwezoom – 14 km

Veluwezoom-Posbank
 • Tijd: 1.5 uur.
 • Afstand: 5.4 km.
 • Type: Gemarkeerd.
 • Startpunt: Parkeerplaats Heuvenseweg, Heuvenseweg 5, 6991 JE Rheden
veluwezoom posbank thumb

De NS-wandeling Veluwezoom is een stevige wandeling van 14 kilometer door het oudste nationale park van Nederland. Het gebied heeft alles te bieden: groene bossen, glooiende velden, uitgestrekte zandverstuivingen en vele heuvels. Onderweg kun je ook genieten van het bijzondere wildleven, zoals wilde zwijnen, edelherten, vossen en hagedissen.

De wandeling start bij station Dieren en gaat door het voormalige jachtdomein van de Prinsen van Oranje. Bezoek tijdens de wandeling de observatiepunten de Elsberg en Herikhuizen om het wild te bewonderen. Het is een stevige wandeling vol klimmen en dalen, maar het is zeker de moeite waard.

Voor wie liever een kortere wandeling wil maken, is de wandelroute Veluwezoom-Posbank van Natuurmonumenten (5,4 km) een aanrader. Start bij Bezoekerscentrum Veluwezoom en volg de zwarte pijltjes om uit te komen bij de beroemde Posbank, een stenen bank midden in het heuvelachtige heidegebied Herikhuizerveld op een hoogte van 90 meter boven NAP. Bewonder het adembenemende landschap van de glooiende heidevelden en geniet van het uitzicht bij het Paviljoen de Posbank.

Landgoed De Dellen: Bossen, Heide en Korte Routes – 3-4,5 km

Landgoed De Dellen
 • Tijd: 0.8 tot 1.1 uur.
 • Afstand: 3 - 4,5 km.
 • Type: Wandeling.
 • Startpunt: Onbekend
landgoed de dellen thumb

Het landgoed De Dellen bij Epe biedt diverse wandelroutes (3-4,5 km) van boswegen tot heidevelden, allen gemarkeerd met gekleurde paaltjes. Houd er rekening mee dat de groene route (3 km) alleen in het weekend toegankelijk is vanwege schietoefeningen door defensie doordeweeks. In het afwisselende bos vind je paddenstoelen en kastanjes, terwijl in het naaldbos verschillende vogelsoorten leven. De routes starten bij parkeerplaats De Dellen aan de Nieuwe Zuidweg en eindigen bij uitspanning De Schaapskooi (Elburgerweg 31 in Heerde) voor koffie met gebak.

Planken Wambuis: Historie en natuur – 8 km

Planken Wambuis
 • Tijd: 1.1 uur.
 • Afstand: 4,4 km.
 • Type: Cultuurhistorische wandeling.
 • Startpunt: Wolfheze, Carpool/Parkeerplaats N224
planken wambuis thumb

Verken het heiderijke natuurgebied Planken Wambuis met een wandelroute die geschiedenis en natuur combineert. Maak je keuze uit twee verschillende routes van 8 km, startend bij het beheerskantoor van Natuurmonumenten of de parkeerplaats Oud Reemst.

Onderweg kom je grazers tegen, zoals pony’s, Spaanse runderen en een schaapskudde. De gemarkeerde route voert je door een afwisselend landschap met historische elementen van het gebied. Volg de gele stippen op de stenen om op koers te blijven.

Download de kaart van de route via de website van Natuurmonumenten of volg de beschrijving op je smartphone. Begin je wandeling bij de parkeerplaats Amsterdamseweg (N224)/Wolfhezerweg en geniet van de prachtige omgeving van Ede.

Wandelroute Goudsberg: Middelpunt NL – 8 km

Het Middelpunt van Nederland in Lunteren
 • Tijd: Ongeveer 2-3 uur.
 • Afstand: 8 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: Het Middelpunt van Nederland, Lunteren
het middelpunt van nederland in lunteren thumb

Deze afwisselende boswandeling in Lunteren neemt je mee langs prachtige bezienswaardigheden, zoals de uitkijktoren de Hessenhut en de Tijdlijntrap. Het hoogtepunt is het uitzicht vanaf uitkijktoren De Koepel (toegang: €2,-, geopend van dinsdag t/m zondag in april t/m oktober). Onderweg kom je ook langs Het Middelpunt van Nederland en een grote zandgroeve.

Start- en eindpunt is restaurant de Lunterse Boer, waar je kunt genieten van een lekkere lunch. Het rondje van ongeveer acht kilometer combineert de routes Buurtbos en Uilenbos en is goed te doen met de knooppunten 12 – 6 – 8 – 9 – 11 – 3 – 4 – 5 – 16 – 17 – 18 – 19 – 20 – 22 – 24 – 25 – 26 – 27 – 55 – 12 – 6. Deze wandelroute is onderdeel van het wandelnetwerk Goudsberg. Ontdek de natuur en historie van deze bosrijke omgeving en beleef een onvergetelijke wandelervaring!

Tijdkijkerpad Elspeetse Heide: Naaldbos en Velden – 4.5km

Tijdkijkerpad Stakenberg in Elspeet
 • Tijd: 1 uur.
 • Afstand: 4,5 km.
 • Type: Natuurgebied wandeling.
 • Startpunt: Speelweide Stakenbergweg
tijdkijkerpad stakenberg in elspeet thumb

Geniet van het prachtige uitzicht over de Elspeetse heide vanaf de uitkijktoren tijdens deze wandeling door dicht naaldbos en langs open heidevelden. Onderweg kom je knalrode tijdkijkers tegen die je inzicht geven in het gebied zoals het er vroeger uitzag. Het start- en eindpunt is de speelweide van Stakenberg, compleet met houten speeltoestellen en perfect voor een dagje uit met kinderen. Een van de leukste wandelroutes op de Veluwe!

Wandeling Hulshorsterzand en Leuvenumse bossen: 14 km

Tafelbergroute Hulshorsterzand
 • Tijd: 2-3 uur.
 • Afstand: 8 km.
 • Type: Wandelen.
 • Startpunt: Parkeerplaats aan de Hierderweg net voorbij het YMCA Kampeerterrein, Hulshorst
tafelbergroute hulshorsterzand thumb

Deze wandeling van 14 km biedt een afwisselend landschap met naaldbossen, loofbomen en heidevelden. Vanaf het uitkijkpunt op het Hulshorsterzand geniet je van een prachtig uitzicht over de stuifzandvlakte. Vervolgens loop je door het mulle stuifzand en het bos, langs de langste beek van de Veluwe.

Naast de Tafelbergroute en de Roode Koperroute zijn er nog meer bewegwijzerde wandelroutes uitgezet in de Leuvenumse bossen. Sta verbaasd over de kleurenpracht van de herfstbladeren die weerspiegelen in het water van de Leuvenumse beek. Startpunt is de parkeerplaats aan de Poolseweg in Ermelo.

Op de Tongerense Heide kun je kiezen voor een wandeling van 4 of 5 km. Bewonder het glooiende terrein van de heide en maak kennis met het Wisselse Veen op de blauwe route van 4 km. Een mooie afwisseling op de bos- en stuifzandwandelingen.

Heidewandeling met Radio Kootwijk – 12.5 km

Heidewandeling langs Radio Kootwijk
 • Tijd: 3.1 uur.
 • Afstand: 12.5 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: Parkeerplaats Hoog Buurloseweg (vlakbij de Schaapskooi)
heidewandeling langs radio kootwijk thumb

Verken de afwisselende Hoog Buurlose Heide tijdens deze prachtige heidewandeling van 12,5 km met bijzondere bezienswaardigheden. Bewonder het monumentale zendstation Radio Kootwijk dat van verre al te zien is, en geniet van de glooiende terreinen van de Tongerense Heide en het Wisselse Veen tijdens deze tocht.

De wandelroute start bij schaapskooi Hoog Buurlo en gaat over geasfalteerde fietspaden en onverharde wandelpaden. Laat je verrassen door de schitterende omgeving en prachtige natuur. Vergeet ook zeker niet om je camera mee te nemen om mooie herinneringen aan deze wandeling vast te leggen!

9km Wandelen langs Arnhemse landgoederen

Arnhemse landgoederen
 • Tijd: 2.2 uur.
 • Afstand: 9 km.
 • Type: Landgoedroute.
 • Startpunt: Onbekend
arnhemse landgoederen thumb

Verken de zes landgoederen tussen Arnhem en Oosterbeek met de bewegwijzerde wandelroutes. Combineer ze en wandel zelfs een tocht van 9 kilometer door het glooiend landschap. Spot onderweg bezienswaardigheden als de Airborne begraafplaats en de Groene Bedstee, een tunnelvormige beukenhaag van ruim 300 meter lang. Geniet van bos, fraaie beukenlanen, graslanden, beekjes en vijvers. Lunchen kan bij Hoeve Klein Mariëndaal en overnachten bij Hotel de Bilderberg in Oosterbeek. Ontdek deze prachtige landgoederen nu!

Kreelsepad Ede: Heide & wilde dieren – 14 km

Kreelsepad Ede
 • Tijd: 3-4 uur.
 • Afstand: 14 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: Natuurcentrum Veluwe, Groot Ginkelseweg 2a in Ede
kreelsepad ede thumb

Het Kreelsepad in Ede biedt een prachtige wandeling van 14 kilometer door bos en heide, langs vennen, stuifduinen en grafheuvels. Vooral in augustus, wanneer de heide bloeit, is deze route een aanrader. Hier heb je grote kans om wild te spotten, zoals herten en zwijnen.

Tijdens de wandeling kun je genieten van het weidse uitzicht vanaf uitkijkpunt De Valenberg en natuurlijk is Theeschenkerij de Mossel een perfecte plek voor een bourgondische tussenstop. De startpunt is Natuurcentrum Veluwe in Ede en onderweg kun je deze afwisselende wandelroute gemakkelijk inkorten naar acht kilometer. Let op, vanwege werkzaamheden is de route tijdelijk niet toegankelijk t/m 27 november 2020. Mis deze prachtige heidewandeling niet!

Dansen met de bomen in het Speulderbos – 8 km

Speulderbos in Garderen
 • Tijd: 1,5 uur.
 • Afstand: 5,8 kilometer.
 • Type: rondwandeling.
 • Startpunt: Parkeerplaats De Duintjes, Garderenseweg, Garderen
speulderbos in garderen thumb 1

Dit betoverende bos op de Noord-Veluwe heeft de oudste en meest kromme bomen van Nederland, met een bijna magische uitstraling. Zet je zintuigen op scherp om wilde zwijnen en andere dieren te spotten en geniet van de smalle kronkelpaden tussen de bomen door. De paarse route van Staatsbosbeheer langs cultuurhistorische plekken is een aanrader, en een bezoek aan opkomende zon is onvergetelijk. Start bij Restaurant Boshuis in Drie voor een lekkere lunch of diner na afloop.

Wandelroute langs WOII: 12,7 km

De Tweede Wereldoorlog
 • Tijd: 3.2 uur.
 • Afstand: 12.7 km.
 • Type: Lange afstand.
 • Startpunt: N/A (niet relevant voor een wandelroute)
de tweede wereldoorlog thumb

Verken de geschiedenis van Nunspeet en Vierhouten tijdens deze 12,7 km wandelroute. Onderweg stopt u op diverse plekken die in het teken staan van de Tweede Wereldoorlog. Mis het Verscholen Dorp niet, waar onderduikers zich tijdens de oorlog schuil hielden.

Maar ook andere plaatsen herinneren aan de oorlog, zoals de plek waar een crash van een bommenwerper plaatsvond. Maak kennis met de geschiedenis van het voormalige interneringskamp in Vierhouten. De omgeving met haar mooie bossen en heidevelden staat garant voor een interessante en indrukwekkende wandelervaring.

Wandeling Planken Wambuis: Brede Lanen en Grazende Dieren – 8 km

Schapen aaien in Hoog Buurlo
 • Tijd: Ongeveer 1,5 uur.
 • Afstand: 4,5 km.
 • Type: Gemarkeerde route.
 • Startpunt: Drenths-Friese Wold, Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha
schapen aaien in hoog buurlo thumb

De wandelroute door Planken Wambuis biedt het beste van beide werelden: brede lanen en de kans om Spaanse runderen en New Forest ponies te zien grazen. Let op, ze zijn nieuwsgierig dus blijf op veilige afstand! Geniet van het diverse landschap van heidevelden, bossen en velden, met uitzichtpunten en mooie doorkijkjes.

Begin de route bij de parkeerplaats en volg de gele route door het gebied. Houd je ogen open voor de grazende dieren en vergeet niet stevig door te lopen wanneer ze te dichtbij komen. Wil je meer weten over de omgang met grote grazers tijdens je wandelingen? Vraag dan mijn gratis handout aan.

Putterboswandeling met hond op Veluwe – 6 km

Wandelen met uw hond in Putten
 • Tijd: 1-1,5 uur.
 • Afstand: 6 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: Parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan het einde van de Prins Hendrikweg in Putten
wandelen met uw hond in putten thumb

Ontdek het prachtige Puttersbos en laat je trouwe viervoeter los in het aangrenzende losloopgebied. Tijdens de 6 kilometer lange Puttersboswandeling kom je langs grafheuvels en geniet je van de diverse seizoenen. Het gebied is geschikt voor het hele gezin en biedt voldoende gelegenheid voor honden om hun energie kwijt te raken.

Begin de wandeling bij de parkeerplaats Putterbos, gelegen aan de Prins Hendrikweg. Volg de rode paaltjes om weer terug te komen op dezelfde plek. Een leuke manier om in contact te komen met andere vakantiegangers op de Veluwe.

Paleispark Kroondomein: Koninklijke Historie en Natuur – 6 km

Prinsheerlijk het Paleispark op het Kroondomein
 • Tijd: None.
 • Afstand: 6 kilometer.
 • Type: Wandeling door het Paleispark.
 • Startpunt: Paleispark, Amersfoortseweg 1, 7313 AA Apeldoorn
prinsheerlijk het paleispark op het kroondomein thumb

Wandel door het grootste aaneengesloten landgoed van Nederland, het Kroondomein. Geniet van het Paleispark met zijn stallen, oude jachtslot, paardenbegraafplaats, beeldenvijver en oud doolhof. Ontdek de koninklijke geschiedenis van dit gebied. Het Paleispark is geopend in de maanden april en mei. Combineer deze wandeling met de boswandeling op het Kroondomein voor een compleet natuuravontuur.

Wandeling door het dansende Speulderbos – 5.8 km

Dansen met de bomen in het Speulderbos
 • Tijd: None.
 • Afstand: 5.8 kilometer.
 • Type: Natuurwandeling.
 • Startpunt: N/A
dansen met de bomen in het speulderbos thumb

Ontsnap aan de drukke stad en maak een wandeling door één van de oudste bossen van Nederland. Het Speulderbos, ook wel bekend als het bos van de dansende bomen, biedt een onvergetelijke wandelervaring. De bomen groeien in bochten en kronkels, waardoor het lijkt alsof ze dansen.

Tijdens deze route van 5.8 km loop je langs brede zandpaden en smalle kronkelpaden. Het Speulderbos zit vol leven en je kunt regelmatig oog-in-oog staan met wilde zwijnen en keilers. Vergeet vooral niet om de route te lopen tijdens zonsopkomst, de combinatie van de dansende bomen met het zonlicht is magisch.

Start vanaf de kleine parkeerplaats net buiten Garderen en volg de paars gemarkeerde route van Staatsbosbeheer. Overnachten kan in de buurt bij Bilderberg Hotel ’t Speulderbos en sluit je wandeling af met een heerlijke lunch of diner bij Restaurant Boshuis in Drie. Mis deze wandelroute door het betoverende Speulderbos niet.

Het Verscholen Dorp in het Vierhouterbos – 6.7 km

Het Verscholen Dorp in het Vierhouterbos
 • Tijd: 1.7 uur.
 • Afstand: 6.7 km.
 • Type: Natuurwandeling.
 • Startpunt: onbekend
het verscholen dorp in het vierhouterbos thumb 1

Op deze wandelroute beleef je de geschiedenis van WOII en geniet je tegelijkertijd van de prachtige natuur in het Vierhouterbos. Bewonder edelherten, reeën en zwijnen tijdens je wandeling en spot vogels, zandhagedissen en insecten op het Hendrik Mouwen Heideveld.

Onderweg kom je langs het Verscholen Dorp, waar bijna honderd onderduikers leefden tijdens de oorlog in hutten deels ingegraven in de grond en met mos bedekte daken. Hier hebben ze zich verborgen gehouden voor de Duitsers. Bekijk de drie nagebouwde hutten als herdenking aan dit bijzondere verhaal.

De brede karrensporen en bospaden bieden een goed zicht tussen de bomen om de dieren te spotten. Een perfecte wandelroute voor natuur- en geschiedenisliefhebbers!

Wandeling Wekeromse Zand – 6,5 km

Het Wekeromse Zand
 • Tijd: 1-2 uur.
 • Afstand: 2 of 7.5 kilometer.
 • Type: Natuurwandeling.
 • Startpunt: Het Wekeromse Zand, Roekelseweg 42, Wekerom
het wekeromse zand thumb

Ontdek het bijzondere stuifzand- en heidegebied van het Wekeromse Zand tijdens deze wandeling van 6,5 kilometer. Wandel door het heuvelachtige bosgebied naar de hei en vervolg je route door het actief stuifzand en langs prachtige vergezichten. Onderweg kom je langs de wildobservatiepost en heb je kans om moeflons, vossen, dassen of reeën te spotten.

De heidekoeien en moeflons zorgen ervoor dat de zandvlakte niet dichtgroeit. Startpunt van de wandeling is de parkeerplaats aan de Hoeverweg in Wekerom. Na afloop kun je nog de blauw gemarkeerde Celtic Fields-route van 2,6 kilometer volgen om langs een oude IJzertijdboerderij te wandelen. Een onvergetelijke wandeling die je niet mag missen tijdens je verblijf op de Veluwe.

Wandelroute Kootwijkerzand: Zandstuifgebied – 3-16 km

Zandverstuivingen in Kootwijkerzand
 • Tijd: 0.8 tot 4.0 uur.
 • Afstand: 3-16 km.
 • Type: Wandeling.
 • Startpunt: Onbekend (geen informatie gegeven)
zandverstuivingen in kootwijkerzand thumb

Het Kootwijkerzand is de grootste zandverstuiving van West-Europa en wordt ook wel ‘de Sahara van de Lage Landen’ genoemd. Ontdek uitgestrekte zandduinen en groene vliegdennen op één van de twee uitgezette wandelroutes van Staatsbosbeheer, variërend van 3 tot 16 kilometer lang. Beklim de 13,5 meter hoge uitkijktoren de Zandloper en geniet van het prachtige uitzicht over het zandstuifgebied. Startpunt is parkeerplaats Van ’t Hoffweg en de routes zijn aangegeven met oranje paaltjes. Plan je vakantie naar de Veluwe bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl, ANWB Camping, Booking.com, Roompot of Landal en mis deze unieke ervaring niet!

Stadswandeling Apeldoorn 3 km

Stadswandeling door Apeldoorn
 • Tijd: 1.2 uur, 4.5 uur, 0.8 uur, 1.8 uur.
 • Afstand: stadswandeling apeldoorn - 5 km, koninklijke voetstappen - 18 km, röntgen stadswandeling - 3 km, jugendstilroute - 7 km.
 • Type: Stadswandeling Apeldoorn - stadswandeling, Koninklijke Voetstappen - stadswandeling, Röntgen Stadswandeling - stadswandeling, Jugendstilroute - stadswandeling.
 • Startpunt: Verschilt per route, staat niet vermeld in de omschrijving
stadswandeling door apeldoorn thumb

Verken de prachtige stad Apeldoorn met zijn rijke historie tijdens deze korte wandeling van drie kilometer. Bezoek alle hoogtepunten uit de 19e eeuw met de Apeldoorn 1900 wandeling en geniet van de natuurrijke omgeving van recreatiepark Beekbergen, gelegen bij Apeldoorn.

Begin de wandeling bij Recreatiepark Beekbergen en volg de route door de stad. Onderweg ontdek je de historische hoogtepunten van Apeldoorn, bewonder de prachtige gebouwen en geniet van de gezelligheid van de stad. Een heerlijke wandeling voor twee!

Wandeling Kastelen Wageningen: koninklijke pracht – 19,6 km

De wandelroute Kastelen van Wageningen biedt een prachtige kans om enkele van de meest koninklijke en adembenemende kastelen van Nederland te ontdekken. De stad Wageningen is gelegen in de Veluwezoom, een gebied bekend om zijn vele kastelen op afgelegen en rustige locaties.

Deze 19,6 km lange route is perfect voor wie van geschiedenis en natuur houdt. De route leidt je langs een aantal indrukwekkende kastelen, waaronder Kasteel Doorwerth, een 13e-eeuwse burcht gelegen in de uiterwaarden van de Rijn. Het kasteel biedt ook educatieve speurtochten voor kinderen.

Naast Kasteel Doorwerth, leidt de route je ook langs andere interessante bezienswaardigheden, zoals Landgoed Oranje Nassau’s Oord en het natuurgebied Renkums Beekdal. Vergeet niet om onderweg te genieten van het adembenemende landschap van de Veluwezoom. Een perfecte dagbesteding voor de hele familie!

Plaats een reactie