Wandelroutes Brabant: 13 Prachtige Wandelingen om Te Ontdekken

Op zoek naar een mooie wandeling in Noord-Brabant? Dan ben je hier aan het juiste adres! Van bossen tot heides en van waterrijke gebieden tot uitgestrekte vlaktes; Noord-Brabant heeft het allemaal. Ik deel vandaag 12 prachtige wandelroutes in Noord-Brabant die zeker de moeite waard zijn om te ontdekken.

Wandelen in Noord-Brabant

Noord-Brabant is een veelzijdige provincie waar natuur en cultuur hand in hand gaan. Qua natuur kun je denken aan uitgestrekte bossen, heidevelden en waterrijke gebieden. Het Grenspark Zoom-Kalmthoutse Heide bijvoorbeeld, dat deels in België ligt, is een prachtig natuurgebied waarbij je het idee hebt door een sprookjeslandschap te lopen. Noord-Brabant leent zich uitstekend voor mooie wandelingen waarbij je kunt genieten van het groen en de stilte.

Ontdek de Mooiste Wandelroutes in Brabant – Een Overzicht van 12 Routes

Wandelen Brabantse Wal: Steile rand en uitzicht – 15 km

Brabantse Wal
 • Tijd: 4.7 uur.
 • Afstand: 18,7 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: Markiezenhof, Grote Markt 23A, 4611NT Bergen op Zoom
brabantse wal thumb

Deze wandeling neemt je mee langs de indrukwekkende Brabantse wal, een steile rand die tot wel 20 meter boven NAP uitsteekt. Onderweg geniet je van uitgestrekte heidevelden, machtige bossen en prachtige vergezichten.

De route begint in het pittoreske dorpje Ossendrecht en brengt je langs de dorpen Hoogerheide, Woensdrecht, Bergen op Zoom, Halsteren en Steenbergen. Verwonder jezelf over de glooiende heuvels, de vele boomgaarden, kreken en het fenomenale landschap.

De Brabantse Wal staat bekend om haar gevarieerde flora en fauna. Zo kun je onderweg genieten van bijzondere vogels, zoals de zeldzame zwarte specht. Liefhebbers van historie kunnen hun hart ophalen bij het indrukwekkende Fort de Roovere en de Gertrudiskerk in Bergen op Zoom.

De wandeling eindigt weer in Ossendrecht en biedt onderweg genoeg mogelijkheden om te rusten bij gezellige terrasjes en rustieke herbergen. Kom en ervaar de Brabantse Wal op haar best!

Wandelroute door Mortelen en Heerenbeek: ontmoet edelherten – 14 km

Rondwandeling De Mortelen en Heerenbeek
 • Tijd: 3.2 uur.
 • Afstand: 13 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: herberg De Vrolijke Jager, Oude Grintweg 100, 5688 MB Oirschot
rondwandeling de mortelen en heerenbeek thumb

Maak kennis met de prachtige natuur van de Mortelen en Heerenbeek tijdens deze 14 km lange rondwandeling. Wandelen door een kleinschalig cultuurlandschap zorgt voor een unieke ervaring. Bewonder het landhuis Heerenbeek en ontdek de mysterieuze boomkikkers tijdens een tussenstop.

Maar het hoogtepunt van deze wandeling is de ontmoeting met de majestueuze edelherten. Spot ze in hun natuurlijke habitat en geniet van hun sierlijke bewegingen. Begin de wandeling bij de parkeerplaats of bushalte in Oirschot en ervaar de schoonheid van dit wandelparadijs.

Wandelen in De Groote Peel: Hoogveen en Vogels – 9-13 km

Nationaal Park De Groote Peel
 • Tijd: 3.2 uur.
 • Afstand: 9/10/13 km.
 • Type: Wandeling.
 • Startpunt: Buitencentrum De Pelen
nationaal park de groote peel thumb

Ontdek de littekens van de veenwinning in Nationaal Park De Groote Peel tijdens deze wandeling door het uitgestrekte hoogveenmoeras. Wandel langs water, moeras, heide en kleine stukjes bos en bewonder de grote waterplassen en veenputjes die nog steeds te zien zijn.

Geniet van het weidse uitzicht en de bijzondere vogelsoorten die hier broeden, zoals de geoorde fuut en de roerdomp. Kies uit drie varianten van de wandelroute Paardenbegrazing Groote Peel van Staatsbosbeheer, variërend van 9 tot 13 km en volg de gele, rode of blauwe paaltjes.

Verkrijg een wandelkaart bij Buitencentrum De Pelen en begin je wandeling bij deze toegangspoort tot het park. Laat je betoveren door de natuur in Nationaal Park De Groote Peel!

Honden welkom in Loonse en Drunense Duinen – 9,5 km

Verken het uitgestrekte stuifzandgebied van de Loonse en Drunense Duinen met jouw hond aan je zijde! Geniet van de vrijheid en ruimte op de twee hondenloslooproutes of volg wandelroute Roestelberg voor een mooie combinatie van zandgebieden en bossen.

Let wel op dat het tijdens de zomerse dagen en in het weekend druk kan zijn op deze paden. Wij raden aan om vroeg of laat op de dag te gaan om zo drukte te vermijden. Bewegwijzerde routes zoals Duin en Bosch en Kapucijnenberg kunnen ook tot een langere wandeling van 9,5km worden gecombineerd.

Begin je avontuur bij restaurant De Roestelberg en geniet van een dag vol wandelplezier in de Brabantse Sahara!

Wandelen in Grenspark Zoom-Kalmthoutse Heide: Unieke Landschappen – 10 km

Nationaal Park Grenspark Zoom-Kalmthoutse Heide
 • Tijd: 0.4 tot 2.1 uur.
 • Afstand: 1,7-8,5 km.
 • Type: Wandelen.
 • Startpunt: De Vroente - Putsesteenweg 129, 2920 Kalmthout, België
nationaal park grenspark zoom kalmthoutse heide thumb 1

Ontdek een van de meest gevarieerde natuurgebieden van Nederland en België met Nationaal Park Grenspark Zoom-Kalmthoutse Heide. Verken het glooiende landschap van heide, stuifzand, naaldbossen en vennen.

Er zijn 21 bewegwijzerde wandelpaden, variërend van 1,7 tot 8,5 km, en onderling te verbinden voor een halve dag plezier. Koppel bijvoorbeeld wandelroute Schaap (8,5 km) aan wandelroute Hagedis (2,7 km) voor een mooie route.

Koop bij de toegangspoorten van het Grenspark een wandelkaart voor € 2,- om de beste wandelroutes te ontdekken. Word verrast door de unieke landschappen en de variatie die dit park te bieden heeft.

Wandelen in De Biesbosch – 15 km

Nationaal Park De Biesbosch
 • Tijd: 4.5 uur.
 • Afstand: 18 km.
 • Type: Kanotocht.
 • Startpunt: Geen specifiek beginpunt genoemd
nationaal park de biesbosch thumb

De grootste zoetwatergetijdengebied van Europa biedt prachtige wandelroutes door wilgenvloedbossen en langs kreken. Het heldere water trekt vele watervogels en er zijn verschillende opties voor wandelaars. Kies voor een korte wandeling over verharde paden of een lange struintocht door het drassige wetland.

Ontdek het gebied met de Oostwaardpad wandelroute van 21 km, die je langs akkers van boeren en de Griendwerkershut voert. Hier kun je kosteloos overnachten zonder luxe voorzieningen.

Alle routes zijn goed te bereiken per boot en beginnen bij het bezoekerscentrum in Drimmelen. Een must-see voor natuurliefhebbers en wandelaars!

Wandelen in Baronie van Breda: Ontdek diversiteit natuur – 15 km

De Baronie van Breda biedt een groot aantal natuurgebieden met verschillende landschappen en plantsoorten. Verken Het Mastbos met zijn prachtige oude grove dennen, zomereiken en vijvers en vennetjes, of De Chaamse Bossen met zijn zandverstuivingen, heide, grasland, vennen, moerasgebied en bossen.

Wandel ook door Het Liesbos met zijn monumentale lanen en bijzondere planten, en geniet van de open en waterrijke landbouw- en natuurgebieden van De Vuchtpolder. Vergeet niet om het natuurontwikkelingsgebied langs de meanderende Marke van Markdal te ontdekken en de vennen en heide van de Strijbeekse Heide te bewonderen.

Tot slot biedt het Ulvenhoutse Voorbos met zijn oude bossen, slootjes en greppels en het nieuwe stadspark Dorst prachtige wandelpaden. Kies een gebied dat bij je past en volg de aangegeven paden om de natuur en de diversiteit van de landschappen in de Baronie van Breda te ontdekken.

Wandelroute De Kempen: Natuur & geschiedenis – 12 km

Volg deze route door De Kempen en ervaar de adembenemende schoonheid van bossen, akkers, heidevelden en moerassen. Bewonder de Cartierheide met het kronkelende Dalems Stroompje en bewonder de diverse flora en fauna, waaronder de hazelworm en de gladde slang.

Onderweg ontmoet je ook verschillende historische locaties, waaronder een middeleeuwse watermolen en traditionele Kempische boerderijen. De wandeling is geschikt voor de gemiddelde wandelaar en geeft je de kans om te ontspannen bij gezellige tavernes en terrasjes.

Begin de wandeling in het charmante dorp Middelbeers en volg de bordjes om de cirkel rond te maken. Mis deze onvergetelijke combinatie van natuur en geschiedenis niet!

Dommeldal wandeling: Middeleeuwse natuurpracht – 15km

Laat je betoveren door het eeuwenoude landschap van het Dommeldal tijdens deze prachtige wandeling. Langs de oevers van de Dommel wandel je door akkertjes, weitjes, houtwallen, hooilanden, bos, heideveldjes en poelen. Je waant je in de Middeleeuwen met deze kleinschalige natuurpracht.

Natuurmonumenten werkt in het gebied veel samen met waterschap De Dommel om het landschap te behouden en te beschermen. Onderweg kom je misschien nog wel wat bijzondere diersoorten tegen, zoals de ijsvogel of de kamsalamander.

Begin deze 15 kilometer lange wandeling op één van de startpunten in het gebied en laat je omringen door de rustgevende natuur van het Dommeldal. Wie weet kom je onderweg nog wel een leuk cafeetje tegen om even bij te tanken.

Wandelroute Groene Woud: Natuur & Cultuurhistorie – 12 km

Het Groene Woud
 • Tijd: 225.0 uur.
 • Afstand: 900 km.
 • Type: wandelroute.
 • Startpunt: Niet gevonden (geen specifieke wandelroute beschreven)
het groene woud thumb

Ontdek het Nationaal Landschap Het Groene Woud tijdens deze prachtige wandelroute. Het hart van het gebied bestaat uit bossen, moerassen, heide en agrarisch populierenlandschap. Bewonder de tientallen vennen van de Oisterwijkse Bossen en Vennen, gevormd door de wind tijdens de laatste ijstijd, en geniet van het gevarieerde bos.

Vergeet niet om het fraaie plaatsje Oirschot in je route op te nemen. Hier vind je veel cultuurhistorische elementen, zoals de Sint-Petrusbasiliek en oude molens. Het wandelnetwerk Het Groene Woud telt 900 km aan wandelpaden, dus voel je vrij om je eigen route samen te stellen. Vergeet niet om Falk kaart 6, Wandelnetwerk Het Groene Woud mee te nemen en geniet van deze prachtige omgeving!

Heusden en Altena: historie en natuur – 12 km

Ontdek het Land van Heusden en Altena, gelegen tussen de Merwede, Afgedamde Maas, Heusdensch Kanaal en Bergsche Maas. Wandel door historisch belangrijke plaatsen, zoals de vestingstad Woudrichem en het indrukwekkende Slot Loevestein.

Het gebied wordt beheerd door het Brabants Landschap en biedt veel natuurlijk schoon, zoals de Wijde Biesbosch en diverse forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Plan je route met behulp van de VVV Wandelkaart Wijde Biesbosch Noord.

Met een lengte van 12 kilometer biedt deze wandeling genoeg uitdaging en rustmomenten om te genieten van het indrukwekkende landschap en de rijke historie van deze regio. Vergeet niet de vesting3hoek te bezoeken en te genieten van de prachtige uitzichten.

Wandelen bij Peelrandbreuk: bloemenzee in Maashorst – 9 km

Maashorst
 • Tijd: 2.2 uur.
 • Afstand: 9 km.
 • Type: Gemarkeerde wandelroute.
 • Startpunt: Onbekend
maashorst thumb

Volg de oranje gemarkeerde wandelroute Brobbelbies en ontdek het grootste begrazingsgebied van de Maashorst. Bewonder de prachtige bloemenzee tijdens het voorjaar en de zomer en geniet van het uitzicht op de Peelrandbreuk aan de westkant van het gebied.

De route is perfect voor liefhebbers van flora en fauna en biedt volop mogelijkheden om dieren te spotten, waaronder Schotse hooglanders en Exmoor pony’s. Start de route bij een van de parkeerplaatsen en laat je verrassen door de wonderschone natuur die het gebied te bieden heeft.

Dus trek je wandelschoenen aan en laat je betoveren door het adembenemende landschap van de Maashorst!

Natuurwandeling Heeze-Leende: Bos, Heide en Ven – 12 km

De wandelroute door Natuurgebied Heeze-Leende neemt je mee langs de meest indrukwekkende natuurgebieden van Brabant. Het Leenderbos biedt een prachtige afwisseling van heide en bossen, waarbij je langs zandverstuivingen loopt die zorgvuldig zijn aangeplant door Staatsbosbeheer.

Tijdens de wandeling over de Strabrechtse Heide geniet je van dynamische vergezichten. Zo passeer je de schaapsherder met zijn herdershond die tussen de schapen door wandelt. Het prachtige Beuven, met zijn 85 hectare is het grootste ven van Nederland, sluit de wandeling bijzonder mooi af.

De wandeling start en eindigt op het parkeerterrein van de Strabrechtseheideweg en voert je via de gele paaltjes langs de meest unieke plekken van Heeze-Leende. Vergeet niet om goede wandelschoenen aan te trekken en neem voldoende water en een lunchpakket mee!

Wandelroute Noord-Brabant – 15 km

Deze rondwandeling biedt een stevige wandeling over de LAW’s en Streekpaden van Noord-Brabant en brengt je langs enkele van de mooiste bezienswaardigheden van de provincie. Wandel door uitgestrekte bossen, oude dorpen en prachtige natuurreservaten, en ervaar de diversiteit van het Brabantse landschap.

Volg de routeplanner van Wandelnet en ontdek de vele wandelnetwerken in Nederland, terwijl je de wit-rode en geel-rode markeringen niet uit het oog verliest. Deze route biedt een uitdagende wandeltocht voor de meer ervaren wandelaars die een langere afstand willen lopen.

Begin en eindig de wandeling bij het station en geniet van de vele mogelijkheden om onderweg te rusten en te genieten van de lokale keuken. Een perfecte dagtocht voor de wandelliefhebber!

Plaats een reactie