9 Schilderachtige Wandelroutes op Ameland Ontdekken

Ben je op zoek naar een unieke wandelervaring op een prachtig Waddeneiland? Ameland biedt tal van mooie wandelroutes door duinen, bossen en langs de zee. Laat je verrassen door de rust en natuur op dit bijzondere eiland, terwijl je actief bezig bent en de mooiste plekjes ontdekt!

Ameland is een klein Waddeneiland gelegen tussen Terschelling en Schiermonnikoog. Het eiland heeft een diverse natuur met prachtige duinen, bossen, kwelders en stranden. Dit unieke landschap en de rustige omgeving maken Ameland tot een perfecte bestemming voor lange wandelingen en ontdekkingstochten. De schilderachtige wandelroutes variëren van korte ommetjes tot lange tochten en bieden mooie uitzichten op de Waddenzee en het eiland zelf.

Ontdek de Schoonheid van Ameland met deze 9 Wandelroutes

Boswachterspad Hollumerduinen & Lange duinen – 9 km

Boswachterspad Hollumerduinen en Lange duinen
 • Tijd: 2 uur.
 • Afstand: 9 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: Parkeerplaats aan de Oranjeweg tegenover de vuurtoren in Hollum
boswachterspad hollumerduinen en lange duinen thumb 1

Ontdek de prachtige duinen van Ameland tijdens deze 9 kilometer lange wandelroute. Je wandelt door droge duinen, natte duinvalleien en langs het strand, langs een grote variatie aan planten en bloemen en de kans om reeën, Hereford runderen en Soay schapen te zien. Vogelliefhebbers komen ook aan hun trekken, en kunnen vanuit de vogelkijkhut de vele vogels spotten. Begin de route bij de parkeerplaats aan de Oranjeweg tegenover de vuurtoren in Hollum en volg de gele paaltjes. Een must-do is het beklimmen van de vuurtoren voor een prachtig uitzicht over het duinlandschap, het dorpje Hollum en de zee.

Boswachterspad Roosduinen: Cultuurlandschappen & Uitzichten – 7km

Boswachterspad Roosduinen en Landweerdijk
 • Tijd: 2 uur.
 • Afstand: 7 km.
 • Type: Boswandeling.
 • Startpunt: Parkeerplaats aan de Verbindingsweg tussen Nes en Ballum
boswachterspad roosduinen en landweerdijk thumb

Het Boswachterspad Roosduinen en Landweerdijk op Ameland is een unieke wandelroute die je meeneemt door het grootste binnenduingebied van de Waddeneilanden. Beleef de prachtige cultuurlandschappen waar je de sporen van menselijke ingrepen in de natuur kan ontdekken.

Tijdens de wandeling kom je langs dijken, bossen, duinplassen en polders, en word je getrakteerd op weidse uitzichten en verschillende soorten heide. In de zomer kun je zelfs Hereford runderen in de duinen zien lopen!

Volg de blauwe paaltjes om de route te volgen, startend vanaf de parkeerplaats aan de Verbindingsweg tussen Nes en Ballum. Download de routekaart voor een noch betere ervaring!

Laat je betoveren door de unieke landschappen van het Boswachterspad Roosduinen en Landweerdijk op Ameland.

Wandelroute ’t Oerd: Rust en Natuur – 4 km

Wandelroute ’t Oerd
 • Tijd: 1.0 uur.
 • Afstand: 4 km.
 • Type: Natuurwandeling.
 • Startpunt: Ameland Oerd, Oerdblinkert 1, 9164 KA Buren, Nederland
wandelroute t oerd thumb

Ontsnap aan de bewoonde wereld en geniet van de rust van het getijdegebied van Ameland tijdens deze wandeling van 4 kilometer. Trek goede schoenen aan, want het wandelpad bij extreem hoog water kan helaas niet begaanbaar zijn.

Wandel door het prachtige duingebied van ’t Oerd en ontdek de rijke biodiversiteit en de vele vogelsoorten, zoals zilvermeeuwen, stormmeeuwen en kluten. Bewonder het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt, de 24 meter hoge Oerdblinkert, met informatiebord, oriëntatietafel en een adembenemend uitzicht.

Verderop, in het geologisch monument Groeve Oerd, ontdek je unieke planten en vogels in grote aantallen. Een schuilgelegenheid op de Oerdblinkert biedt bescherming als het weer omslaat. Deze wandelroute, bewegwijzerd met donkerblauwe paaltjes, is de ideale keuze voor natuurliefhebbers die rust en ontspanning zoeken.

Wandelroute Ameland: Duinen & Zeezichten – 12 km

ANWB Wandelroute Lichtpunt op Ameland
 • Tijd: 3 uur.
 • Afstand: 12 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: Vuurtoren Hollum, Oosterhiemweg 1, 9161 CZ Hollum
anwb wandelroute lichtpunt op ameland thumb

Deze prachtige wandelroute van 12 km neemt je mee langs de verschillende landschappen van het betoverende Waddeneiland Ameland. Geniet van de dromerige duinen en het uitzicht op de Waddenzee, terwijl je door het charmante Waddendorp Hollum wandelt.

Onderweg kom je langs de iconische rood-wit gestreepte vuurtoren, die je beloont met een adembenemend uitzicht over het eiland en de zee na een klim van 236 treden. Bij helder weer kun je zelfs Terschelling zien liggen!

Verken de natuur van dit prachtige eiland en ontdek zelf waarom Ameland zo bijzonder is. Download de gratis wandelroute en start je avontuur!

4. Hollumerbos-Westerstrand – 3,8 km

Wandelroute Hollumerbos-Westerstrand
 • Tijd: 1 uur.
 • Afstand: 4 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: P-plaats vuurtoren, Oranjeweg, Hollum
wandelroute hollumerbos westerstrand thumb 1

Geniet van de afwisselende wandeling aan de westkant van Ameland. Beleef de beschutting van het Hollumerbos en ervaar het soms woeste Westerstrand. Tijdens de route kom je langs de vuurtoren, de eendenvijver en prachtige broedplaatsen van verschillende vogelsoorten. Startpunt is de parkeerplaats bij de vuurtoren, waar je de groene route volgt tot je het Hollumerbos bereikt. Let op: de wandeling is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn of met kinderwagens. De steile duinen en mul zand maken dit moeilijk.

Bierroute Ameland: Duinen, Venen & Cranberrybier – 11 km

ANWB Bierroute Ameland
 • Tijd: 2.8 uur.
 • Afstand: 11 km.
 • Type: Wandeling.
 • Startpunt: Wandelroute 't Oerd - onbekend
anwb bierroute ameland thumb

De Bierroute Ameland biedt een wandeling door de prachtige duinen en venen op het eiland. Beginnend bij de bushalte bij de Vuurtoren in Hollum, loop je door de duinen en langs het Noordzeestrand. Onderweg kom je langs de bijzondere BP Plas, nu een klein natuurgebiedje waar diverse libellensoorten te zien zijn.

De finale bestemming van de route is de Amelander Bierbrouwerij, waar je authentiek Amelander cranberrybier kunt proeven onder het genot van lekkere hapjes. Deze wandelroute is perfect voor de bierliefhebbers die de prachtige natuur willen bewonderen. Verleng je ontdekkingsreis door het kopen van Het grote Nederlandse Bierwandelboek van de ANWB met 30 bierroutes van circa 5 tot 15 kilometer lang door heel Nederland.

Wandelroute Krûmeltjesspoor – 2 km

Ga op avontuur met de Krûmeltjes op deze leuke wandelroute speciaal gemaakt voor jonge kinderen in het bos van Ballum, Ameland. Volg de kleine gezichtjes die je de weg wijzen en bekijk onderweg geheimzinnige hutten, kikkers en een uil in de boom.

Leer ook over de natuur van het eiland dankzij het spoorboekje met tekeningen en weetjes over de flora en fauna van Ameland, te koop voor slechts €1,00 bij de VVV.

Begin je wandeling bij de parkeerplaats Roosduinen tussen Ballum en Nes en voel de magie van het Krûmeltjesspoor. Bij de terugkomst bij de parkeerplaats kun je heerlijk uitrusten en genieten van een hapje en drankje bij een strandpaviljoen op Ameland.

Wandelroute Kwekerijbos of Briksduinen – 4 km

Wandelroute Kwekerijbos of Briksduinen
 • Tijd: 1.0 uur.
 • Afstand: 4 km.
 • Type: Bos en duin route.
 • Startpunt: Middelpôlle, Ameland
wandelroute kwekerijbos of briksduinen thumb

Ontdek de oudste duinbossen van de Waddeneilanden tijdens deze wandeling door de voormalige boomkwekerij op Ameland. Ooit aangeplant om de dorpen te beschermen tegen wind en zand, bieden deze bossen nu een thuis voor vele vogels, waaronder de specht. De start van de route bevindt zich bij de Werkschuur van Staatsbosbeheer in Nes. Volg de groene markering en geniet van de natuur om je heen. En wist je dat briksduinen vroeger de naam was van dit gebied?

Wandeling Hagedoornveld: Duinen en vogelspotten – 4,5 km

Wandelroute Hagedoornveld
 • Tijd: 1.1 uur.
 • Afstand: 4,5 km.
 • Type: wandeling.
 • Startpunt: Onbekend
wandelroute hagedoornveld thumb

Deze wandelroute begint bij het fietspad bij het Kooihuis en voert je door de adembenemende duinen en langs duindoorns, ook wel bekend als ‘hagedoorns’. Vooral in de nazomer stralen de hagedoorns in prachtige oranje kleuren en trekken ze vele vogelsoorten aan. Het is bij uitstek een route voor vogelliefhebbers, met mogelijkheden om spreeuwen en lijsters te spotten.

Onderweg kom je ook langs een meeuwenbroedplaats, waar verschillende meeuwensoorten, zoals de kleine stormmeeuw, de zilvermeeuw en de mantelmeeuw, hun nesten en jongen beschermen tegen roofvogels. Beleef de natuur en het vogelspotten bij de wandeling Hagedoornveld!

1 ervaringen met “9 Schilderachtige Wandelroutes op Ameland Ontdekken”

 1. ★☆☆☆☆

  Boswachterspad Hollumerduinen en Lange duinen. Maart 2024

  Deze route begint goed en erg leuk om hierdoor te wandelen maar na een klein uurtje kwamen we bij een aantal opstakels zoals water op de paden waardoor je door de doorns moest lopen. We zijn toch hierdoor gegaan en verder gelopen en uiteindelijk kwamen we bij paden die niet doorloop baar waren door de vele dorens en door de nate grond stonden onze schoenen 5cm in het water. Uiteindelijk na lang lopen door niet begaanbare paden hebben we toch besloten om terug te wandelen en deze route dus niet af te lopen.

  De wandelpaden zijn niet bijgehouden en dus ook niet meer doorloopbaar. Deze route is daarom ook geen aanrader en ik adviseer dus ook om deze niet te gaan lopen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie