8 Wandelroutes: Ontdek de Prachtige Schoorlse Duinen

Op zoek naar een prachtig wandelgebied met duinen, bossen en de zee? Dan is Schoorl dé plek voor jou. Hier kun je genieten van de natuur in al haar schoonheid. Ik deel vandaag 8 prachtige wandelroutes door de Schoorlse Duinen, variërend van 8 tot 16 kilometer.

Wandelen in de Schoorlse Duinen

De Schoorlse Duinen zijn de hoogste duinen van Nederland en vormen een uniek natuurgebied in Noord-Holland. Het gebied bestaat uit duinen, bossen en zee en biedt daarmee een gevarieerd landschap voor wandelaars. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet, van een korte wandeling van 8 kilometer tot een lange wandeling van 16 kilometer. Tijdens de wandelingen kom je langs spectaculaire uitzichten over de duinen, mooie heidevelden en prachtige bossen waar je misschien wel wilde paarden of Schotse Hooglanders tegenkomt. De Schoorlse Duinen zijn absoluut de perfecte plek voor een mooie wandeling in de natuur.

Ontdek de Schoorlse Duinen: 8 Prachtige Gemarkeerde Wandelroutes

Wandelen in Schoorl: Boswachterspad – 10 km

Wandelen in Schoorl boswachterspad
 • Tijd: 2-3 uur.
 • Afstand: 10 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1, 1871 HA Schoorl
wandelen in schoorl boswachterspad thumb

Ontdek de prachtige natuur van Schoorl tijdens de Boswachterspad Noordzeeroute. Deze 10 kilometer lange wandeling neemt je mee door het bos, langs heide en duinen en zelfs een stukje over het strand. Volg de blauwe pijlen en geniet van het uitzicht.

Trek stevige schoenen aan, want een groot deel van de route gaat over los zand. Het hele jaar door is deze wandeling de moeite waard, maar in de winter is het extra magisch door het bevroren landschap en het prachtige licht. Start bij het buitencentrum en ontdek deze mooie wandeling in Schoorl.

Noordzeewandeling Schoorlse duinen – 10 km

Noordzeewandeling
 • Tijd: 2.5 uur.
 • Afstand: 10 km.
 • Type: Natuurwandeling.
 • Startpunt: Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1, 1871 HA Schoorl
noordzeewandeling thumb

De Noordzeewandeling biedt een spectaculair zicht op de brede en hoge duinen van Schoorl. De wandeling van 10 kilometer begint bij het Buitencentrum en gaat door bossen, heide en duinen die uitnodigen om te klimmen en dalen. De blauwe pijlen begeleiden je door deze afwisselende omgeving.

Trek wel goede schoenen aan, want het grootste deel van de wandeling gaat over los zand. Naast de bijzondere natuur, kan je ook raadselachtige houten dierenfiguren voor het gebouw van het Buitencentrum tegenkomen.

Als kers op de taart loop je ook een stukje langs de zee over het strand. Of je nu in de winter of zomer deze wandeling maakt, het is altijd genieten van de bijzondere en unieke omgeving. Het Boswachterspad Noordzeeroute in Schoorl is een must voor elke wandelliefhebber.

Noordzeewandeling: Duinen, Bossen en Zee – 10 km

Wandelroute Noordzeewandeling
 • Tijd: 2-3 uur.
 • Afstand: 10 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1, 1871 HA Schoorl
wandelroute noordzeewandeling thumb

Maak kennis met de unieke Schoorlse Duinen tijdens de Noordzeewandeling. Klim en daal over de paadjes en ontdek de adembenemende landschappen van vogelrijke bossen en open heidevelden. De route is 10 kilometer lang en je volgt de blauwe pijlen om weer terug te komen op het Buitencentrum.

Trek goede schoenen aan, want een groot deel van deze wandeling gaat over los zand. Onderweg kom je langs het strand en wandel je een stukje langs de zee. Let op, je dient te betalen voor het parkeren bij het Buitencentrum. De route is niet geschikt om met honden te lopen vanwege begrazingsgebied. Een echte aanrader als je op zoek bent naar een afwisselende wandeling in de duinen, bossen en langs de zee.

Noordzeewandeling: Unieke duinen en bossen – 16 km

Mijn favoriete wandeling in Noord-Holland
 • Tijd: 4.0 uur.
 • Afstand: 16 km.
 • Type: Wandeling over stuifduinen en stuivend zand.
 • Startpunt: Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1, 1871 HA Schoorl
mijn favoriete wandeling in noord holland thumb

De Noordzeewandeling is mijn favoriete wandelroute in Noord-Holland. Een 16 kilometer lange route vol afwisseling en unieke natuur. Klim en daal over de paden door de Schoorlse duinen, waar de duinen nergens breder en hoger zijn dan hier.

Langs de route kom je vogelrijke bossen, open heide en golvende duinen tegen. Start bij het Buitencentrum, waar je grappige houten dierenfiguren voor het gebouw kunt bewonderen.

Ga jij deze route wandelen? Vergeet dan niet om je fototoestel mee te nemen, er zijn genoeg plekken langs de route die een fantastische foto opleveren. Veel wandelplezier in de unieke natuur van Noord-Holland!

Boswachterspad Noordzeeroute in Schoorl – 10 km

Wandelroute: Boswachterspad Noordzeewandeling
 • Tijd: 2.5 uur.
 • Afstand: 10 km.
 • Type: Natuurwandeling.
 • Startpunt: Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1, 1871 HA Schoorl
wandelroute boswachterspad noordzeewandeling thumb

De Noordzeeroute is een van de mooiste wandelingen in Schoorl en start bij het buitencentrum. Je volgt de blauwe pijltjes die de 10 kilometer lange route heel duidelijk aangeven. Deze wandeling gaat door het bos, langs wat heide, door heel veel duinen en je wandelt een stukje langs de zee over het strand. Trek wel goede schoenen aan, want je loopt een groot deel van deze wandeling op los zand. Deze wandeling is magisch mooi en elk seizoen de moeite waard!

Woest Aantrekkelijke route: 15 km door natuur

Woest Aantrekkelijk route
 • Tijd: 2.8 uur.
 • Afstand: 11 km.
 • Type: Avontuurlijke en afwisselende wandelroute.
 • Startpunt: Wateren, Nationaal Park Drents-Friese Wold
woest aantrekkelijk route thumb

De Woest Aantrekkelijk route is een spannende wandelroute van 15 km door de natuur van Schoorl en Groet. Beleef het avontuur van lopen over het strand, tussen de duinen, en door het dichte bos.

Onderweg kom je vele mooie plekken tegen, zoals de Harger Zeewering, het Vogelmeer, en de Aagtdorperveldpolder. Vergeet onderweg niet om goed om je heen te kijken naar de vele wilde dieren die er leven. Het is mogelijk om de route aan te passen aan je eigen wensen en interesses, zodat je langs de leukste bezienswaardigheden kan wandelen.

Beginpunt en eindpunt zijn gemakkelijk bereikbaar en bevinden zich vlakbij de parkeergelegenheid bij het centrum van Schoorl. Deze route biedt de ideale gelegenheid voor mensen die van actief bezig zijn in de natuur houden.

Duinwandeling: Prachtig landschap – 14 km

De Duinheidewandeling biedt een adembenemend uitzicht over de uitgestrekte duinen en heidevelden van de Kempen. Tijdens de wandeling kom je langs verschillende kleine vennen en beken en kun je genieten van de rust en stilte.

Onderweg kom je ook langs historische plaatsen zoals het slagveld van de Tweede Wereldoorlog in Ravels en de abdij van Postel. Verder kun je genieten van de vele flora en fauna waaronder konijnen, reeën, en verschillende soorten vogels.

Begin de wandeling bij de dorpskerk in Weelde en volg de bordjes om te eindigen bij het startpunt. Een ideale wandelroute voor de natuurliefhebbers!

Duinwandeling Schoorl: Puur genieten – 8 km

Een wandeling door de duinen van Schoorl biedt de ideale mix van open duinen, naaldbossen, eikenbossen en natte vlakten. De heidevelden zijn uniek en de met doornstruweel begroeide duinen maken plaats voor zand, helmgras en natte valleien.

Ontdek de prachtige natuur van dit gebied op jouw eigen manier. Met wandelkaart nr. 14 Schoorlse Duinen als gids kun je uitgestippelde routes volgen, maar je kunt ook zelf op ontdekkingstocht gaan. Bij Jan Bas z’n tuintje, Speelkuil, Wulpendal, Hargerplas, Groeter en Zandgat kun je de duinen op je eigen manier verkennen en in Midden Open Duin kun je voor het gemak ook een struinroute volgen.

Begin jouw wandelavontuur bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen, jouw uitvalsbasis voor verschillende kleurrijke wandelroutes. Bezoek het informatiecentrum voor natuurgerelateerde spullen en informatie over het gebied. Een perfecte plek om lekkernijen te nuttigen na een energieke wandeltocht is de brasserie IJgenweis.

Eenmaal onderweg geniet je van het prachtige uitzicht op de zee en de omringende natuur. Loop over de blauwe en paarse route en ontdek het stukje Schoorl met minder heide en veel zand. Het blijft echter even mooi en je zult je absoluut vermaken. Tip: stap van de gemarkeerde routes af en baan je eigen weg. Laat je verrassen door de veelzijdige natuur van dit gebied en geniet volop van de vrijheid en rust.

Plaats een reactie