De 8 Mooiste Wandelingen op Madeira (Inclusief Routes)

Wil je het prachtige eiland Madeira wandelend ontdekken? Dan is een wandelvakantie op het Portugese eiland zeker een aanrader! Je vindt vele wandelroutes die je door de adembenemende natuur leiden. Denk aan wandelen langs Lavada’s, bergen beklimmen en genieten van fantastische uitzichten. In dit artikel deel ik 8 prachtige wandelroutes op Madeira vol natuur en avontuur!

Ontdekt de natuur!

Madeira wordt volledig omringd door een azuurblauwe zee en heeft een vulkanisch landschap. Het groene eiland is rijk aan bloemen, fruitbomen, watervallen en berglandschappen. Het heeft ook een netwerk van honderden kilometers bewegwijzerde wandelpaden die het hart van elke wandelliefhebber sneller laten kloppen. Doordat het eiland het hele jaar door een mild klimaat heeft, is wandelen op Madeira een onvergetelijke ervaring.

Verken wandelparadijs Madeira via deze 8 gemarkeerde routes

Pico do Areeiro: Adembenemend uitzicht Madeira – 7,9 km

PR1: VEREDA DO PICO DO AREEIRO
 • Tijd: 2.0 uur.
 • Afstand: 7,9 km.
 • Type: Vereda mountains path.
 • Startpunt: Onbekend
pr1 vereda do pico do areeiro thumb

De Vereda do Pico do Areeiro wordt beschouwd als de mooiste wandelroute van Madeira door de slingerende en stijgende paden die je meenemen naar de hoogste toppen van het eiland, zoals Pico Ruivo en Pico do Areeiro. Onderweg kom je ook langs Pico das Torres en heb je uitzicht op de Valley of the Nuns. Je kunt zelfs de bedreigde freira, madeirastormvogel, spotten!

Als deze lange wandeling te zwaar is, kan je ook kiezen voor de kortere Vereda do Pico Ruivo-route, die in ongeveer een uur naar de top leidt met adembenemend uitzicht onderweg. Beide wandelingen hebben de idyllische sfeer van Madeira en zijn geschikt voor alle niveaus van wandelaars. Begin de wandeling op de parkeerplaats van Achada do Teixeira en wordt meegenomen in de schoonheid van Madeira!

PR 11: Vereda dos Balcões – 1.5 km

PR 11: VEREDA DOS BALCÕES
 • Tijd: 1 uur.
 • Afstand: 1.5 km.
 • Type: Levada walk.
 • Startpunt: Vereda dos Balcões
pr 11 vereda dos balcoes thumb

De Vereda dos Balcões is een prachtige wandeling van 1,5 kilometer die je naar een van Madeira’s mooiste uitkijkpunten brengt. Vanaf het ‘balkon’ heb je een spectaculair uitzicht op een Natura 2000 gebied en de drie hoogste bergtoppen van het eiland. Het is tevens een favoriete plek van de madeiragoudhaan en andere vogelsoorten. Vogelzaad ligt er om de vogels te lokken, die zelfs uit je hand komen eten. De route begint bij Ribeiro Frio en is zeer gemakkelijk te bewandelen. Mis deze onvergetelijke ervaring niet tijdens je bezoek aan Madeira!

Madeira’s Natuurwonderen: Levada das 25 Fontes en Levada do Risco – 11 km

Levada das 25 Fontes PR6 (en Levada do Risco)
 • Tijd: 2.8 uur.
 • Afstand: 11 km.
 • Type: Wandeling.
 • Startpunt: ER 110, Madeira, Portugal
levada das 25 fontes pr6 en levada do risco thumb

Laat je betoveren door de prachtige natuur van Madeira tijdens deze wandeling van 11 km. De Levada das 25 Fontes en Levada do Risco voeren je mee langs trappen en smalle paden door het bos naar een waterpoel gevoed door watervallen. Bewonder onderweg de 25 waterbronnen die uitmonden in een levendig meer van groen en blauwe tinten. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de prachtige Risco waterval aan het einde van de Levada do Risco. Let wel op, deze route is zeer populair en kan druk zijn. Gelukkig is er aan het begin van de wandeling een leuk restaurant waar je nog wat kan eten of drinken. Trek wandelschoenen aan, neem genoeg water en een snack mee en geniet van de natuurwonderen van Madeira.

PR12: Tunnels en Hellingen – 9,4 km

Wandelpad PR12
 • Tijd: 2.4 uur.
 • Afstand: 9,4 km.
 • Type: Wandelroute.
 • Startpunt: Krijtlandpad Wandelnet Streekpad 7
wandelpad pr12 thumb

Trek je wandelschoenen aan en neem een zaklamp mee voor de tunnels op deze uitdagende route. Wees gewaarschuwd voor de spectaculair steile hellingen op de PR9, dus alleen geschikt voor de avontuurlijke wandelaar. Geniet van het prachtige uitzicht op de omringende bergen en de zee tijdens deze 9,4 km lange wandeling. Check de website voor meer informatie.

Levada do Barreiro: Berglandschap en uitzichten – 6 km

PR4 Levada do Barreiro
 • Tijd: 1.5 uur.
 • Afstand: 6 km.
 • Type: Wandelpad.
 • Startpunt: Terreiro da Luta, Madeira (Portugal)
pr4 levada do barreiro thumb

Laat je betoveren door de schitterende natuur van Madeira tijdens een wandeling over de Levada do Barreiro. Deze 6 kilometer lange route biedt een onvergetelijke ervaring met spectaculaire uitzichten op het berglandschap van het eiland.

Tijdens de tocht loop je langs de levada, een traditioneel irrigatiesysteem dat nog steeds wordt gebruikt op het eiland. Je passeert smalle paden en bruggen over diepe kloven, terwijl je omgeven wordt door prachtige vegetatie en watervallen.

Onderweg kun je pauzeren bij een picknickplaats en genieten van het indrukwekkende uitzicht over de bergen. De route is goed te doen voor zowel ervaren als beginnende wandelaars. Een absolute must-see voor liefhebbers van de natuur en wandelen op Madeira!

Levada dos Cedros: Prachtige natuurwandeling (11,6 km)

PR14 Levada dos Cedros
 • Tijd: 3 uur.
 • Afstand: 11,6 km.
 • Type: wandelpad.
 • Startpunt: Onbekend
pr14 levada dos cedros thumb

Tijdens deze indrukwekkende wandeling volg je de Levada dos Cedros, een irrigatiekanaal dat je door het hart van Madeira’s laurierbossen en groene valleien leidt. Geniet van het prachtige uitzicht op de bergachtige omgeving en de heldere watervallen die je tegenkomt onderweg.

De route begint bij het dorpje Ribeiro Frio en voert je via glooiende heuvels en smalle paden langs prachtige uitzichten en verschillende delen van de levada. De paden zijn redelijk vlak en op sommige plaatsen kan het wat smal zijn, dus wees voorbereid op wat uitdagende stukken.

Onderweg kom je langs vele indrukwekkende flora en fauna, zoals de gevlekte Madeira duif en de lokale laurierbomen. Neem de tijd om bijzondere planten en bloemen te bewonderen, zoals de orchideeën en varens die hier in overvloed groeien.

De wandeling eindigt bij de prachtige waterval Risco, waar je kunt afkoelen en genieten van de mooie omgeving voordat je de terugweg begint. Dit is een must voor elke natuurliefhebber die op zoek is naar een onvergetelijke wandelervaring op Madeira.

Kindvriendelijke wandeling Rota da Banana – 1,5 km

Rota da Banana (RB2)
 • Tijd: 1 uur.
 • Afstand: 1,5 km.
 • Type: Wandelroute.
 • Startpunt: Travessa das Freiras, Madalena do Mar, Madeira, Portugal (GPS: 32.702088, -17.134355)
rota da banana rb2 thumb

Ontdek het agrarische decor van Madalena do Mar, een kustplaatsje in het zuidwesten van Madeira, tijdens de RB2 wandeling. Deze 1,5 km lange rondwandeling gidst je langs de bananenplantages en traditionele huisjes waar suiker, bananen en andere exotische gewassen verbouwd worden.

Begin bij de Travessa das Freiras en geniet van het prachtige landschap terwijl je langs de kerk en kleurrijke huisjes wandelt. De wandeling is uitermate geschikt om met kinderen te doen en er is genoeg gelegenheid om te rusten en te genieten van de omgeving.

Na de wandeling kun je terecht bij het plaatselijke restaurant A Taberna om je dorst te lessen of een snelle lunch te bestellen. Deze leuke trekpleister staat bekend om zijn kleurrijke muurschildering en ligt vlak bij de zee.

Bekijk vooraf ons filmpje om te zien wat je mag verwachten langs de RB2 wandeling. Een onvergetelijke ervaring op Madeira!

Pico Ruivo Vereda: Makkelijk pad naar hoogste punt Madeira – 5.6 km

De Vereda do Pico Ruivo is een korte maar mooie wandeling met adembenemende uitzichten. Je begint bij de parkeerplaats van Achada do Teixeira en gaat dan via een goed aangelegd pad van zand en steen omhoog naar het hoogste punt van Madeira, de top van de Pico Ruivo.

Deze wandeling van 5.6 kilometer gaat zo’n 300 meter de hoogte in en neemt ongeveer 2 uur in beslag. Je kunt onderweg de indrukwekkende uitzichten bewonderen van het berglandschap en de Atlantische Oceaan.

De Vereda do Pico Ruivo is goed aangegeven en het pad is breed genoeg, dus deze wandeling is geschikt voor iedereen – gezinnen, kinderen, honden, etc. Vergeet niet om op tijd weer terug te keren naar de parkeerplaats van Achada do Teixeira!

Plaats een reactie