Verken Staphorst Te Voet: 7 Prachtige Wandelroutes

Ben je op zoek naar een mooie wandeling in de buurt van Staphorst? Dan heb je geluk! Deze gemeente in Overijssel biedt namelijk verschillende prachtige wandelroutes door de natuur. Of je nu houdt van bos, heide of water: er is voor ieder wat wils. Ik deel vandaag mijn favoriete wandelroutes in Boswachterij Staphorst en omgeving.

Wandelen in Boswachterij Staphorst

Boswachterij Staphorst is een uitgestrekt natuurgebied met afwisselende landschappen. Je kunt er onder andere heidevelden, bossen en akkers vinden. Er zijn vier gemarkeerde wandelroutes uitgezet, variërend van 1,4 tot 7,2 kilometer lang. Bij deze wandelingen zijn honden welkom. Ook in de omgeving van Staphorst zijn er mooie wandelroutes te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld langs de Leijen wandelen, een gebied met waterplassen en rietvelden. Of kies voor de Staphorster Esch wandelroute, waarbij je door heidevelden loopt. Liever een kortere wandeling? De Staphorsterbos wandeling is perfect voor families en biedt groene paadjes om te ontdekken. Voor een wat uitdagendere wandeling kun je het Reestdal in Boswachterij Staphorst verkennen. Hier loop je door een glooiend landschap met beken, bossen en heidevelden. Er is zelfs een 28 kilometer lange wandelroute uitgezet om de hele omgeving van Boswachterij Staphorst te ontdekken.

Ontdek de Schoonheid van Staphorst met deze 7 Wandelroutes

Staphorsterbos wandeling: Familieplezier & Groene Paadjes – 4,2 km

Rondwandeling Staphorsterbos
  • Tijd: 1 uur.
  • Afstand: 4,2 km.
  • Type: Rondwandeling.
  • Startpunt: Het startpunt bevindt zich aan de rand van een bosrijk gebied
rondwandeling staphorsterbos thumb

Ontdek het historisch lintdorp Staphorst en wandel door imposante boerderijen in de Boswachterij Staphorst. Daarnaast biedt de grijs gemarkeerde wandelroute Belevingspad (1,4 km) leuke bordjes, kunstobjecten en andere bezienswaardigheden langs het pad.

Wil je meer wandelen? Volg dan de gemarkeerde wandelroutes die beginnen bij het informatiebord bij de parkeerplaats, zoals de rode Puntlandenroute (3,5 km) en de gele Bovenhaarwandeling (5,8 km). Of ga voor de blauwe Vierbergenwandeling (4 km) en combineer deze met de oranje wandelroute (7,2 km) voor extra kilometers.

En vergeet niet het geheel omheinde Hondenspeelbos met zwemwater te bezoeken langs de oranje route. Tot slot, maak je wandeling compleet met zoveel mogelijk groene paadjes tussen of aan de rand van de huizen terug naar de startplaats in het historisch lintdorp Staphorst.

Honden welkom: wandelen in Boswachterij Staphorst – 4 routes (1,4-7,2 km)

Boswachterij Staphorst biedt de ideale omgeving voor een ontspannen wandeling met de hond en het hele gezin. Bij de parkeerplaats vindt je informatieborden met 4 gemarkeerde routes, variërend van 1,4 tot 7,2 km.

De grijs-gemarkeerde Belevingspad-route van 1,4 km is ideaal voor gezinnen met kleine kinderen. Langs deze route zijn diverse kunstobjecten en andere bezienswaardigheden te ontdekken.

Voor hondeneigenaren is de Oranje wandelroute ideaal. Deze route komt langs het omheinde Hondenspeelbos met zwemwater. Let op: zwemmen met de hond is alleen toegestaan in deze omheinde speelweide.

Parkeren kan op het grote parkeerterrein bij de Vijverweg in Punthorst. Houd er rekening mee dat honden niet zijn toegestaan bij de recreatieplas van de Zwarte Dennen. Aan de andere kant van de parkeerplaats kun je het Belevingspad op wandelen. Ontdek Boswachterij Staphorst en geniet van een gezellige dag uit in de natuur!

Heidevelden in Staphorster Esch wandelroute: 8 km

Ontdek de prachtige heidevelden van de Staphorster Esch tijdens deze wandelroute. Wandel over de uitgestrekte heidevelden en geniet van het uitzicht op het omringende landschap. Bewonder de vele verschillende planten en dieren die hier voorkomen.

Op deze route kom je langs de Vlindertuin Hesselingen en heb je kans om verschillende vlindersoorten te spotten. Bovendien kun je genieten van de rust en stilte van het platteland.

Begin de wandeling bij Natuurmonumenten Bezoekerscentrum De Wieden en volg de gele paaltjes om weer terug te komen op dezelfde plek. Een must-see voor natuurliefhebbers!

Natuurwandeling Reestdal: Boswachterij Staphorst – 4,4 km

Natuurwandeling Reestdal
  • Tijd: 1.1 uur.
  • Afstand: 4,4 km.
  • Type: Natuurwandeling.
  • Startpunt: Onbekend
natuurwandeling reestdal thumb

Ontdek het prachtige Reestdal met deze 4,4 km lange wandelroute door Boswachterij Staphorst. Volg de gemarkeerde wandelroutes en bewonder het diverse landschap van bos en raaigrasvelden. Onderweg kom je langs het Belevingspad, waar leuke bordjes en kunstobjecten te vinden zijn. Voor de avontuurlijke honden is er een omheind Hondenspeelbos met zwemwater. Let wel op: het recreatiegebied van de Zwarte Dennen is verboden voor honden. Een kort maar krachtige wandeling die je niet wilt missen!

Wandelen langs De Leijen – 8 km

Deze wandelroute langs De Leijen biedt een prachtige ervaring in het Friese landschap. Start bij het natuurgebied Wijde Ee en volg de route langs uitgestrekte weilanden en langs het water van De Leijen.

Je zult onderweg genieten van de vele vogels die in dit gebied leven, zoals de futen, reigers en misschien zelfs een visarend. In de lente en zomer zie je ook kleurrijke bloemen en verschillende plantensoorten.

De wandelroute gaat langs gezellige en sfeervolle dorpjes zoals Oudkerk en Aldtsjerk. Eindig je wandeling bij het historische stadje Dokkum. De route is mooi en veelzijdig en biedt genoeg gelegenheid om uit te rusten bij een van de vele bankjes of om te genieten van een drankje in een van de lokale cafeetjes.

Slechte wandeling: 8 km langs raaigrasvelden en industrieterrein

Deze wandeling biedt weinig aantrekkelijkheden en wordt gekenmerkt door lange rechte stukken langs saaie raaigrasvelden en een uitgebreide verkenning van een industrieterrein. De kleurrijke boerderijen aan de hoofdweg zijn dan ook snel verleden tijd.

We raden aan om deze wandeling over te slaan en op zoek te gaan naar een meer inspirerende wandelroute. Er zijn genoeg betere opties beschikbaar in de omgeving.

Ontdek Boswachterij Staphorst – 28 km

Verken het bosrijke gebied van Boswachterij Staphorst met deze mooie fiets- en wandelroute. Begin bij de parkeerplaats en ontdek de drie gemarkeerde wandelroutes: de Puntlandenroute, Bovenhaarwandeling en Vierbergenwandeling.

Wil je langer wandelen? Combineer de rode en oranje wandelroute voor een extra uitdaging van 7,2 km. Onderweg kom je langs het omheinde Hondenspeelbos met zwemwater, waar je hond vrij kan ravotten.

Vergeet niet om de regels te volgen en je hond aangelijnd te houden buiten het Hondenspeelbos en recreatiegebied van de Zwarte Dennen. Geniet van de prachtige natuur van Boswachterij Staphorst en ontdek de verborgen schoonheid van dit gebied.

Plaats een reactie