Holterberg Wandelroutes: Ontdek Prachtige Wandelingen

Houd jij van wandelen en ben je op zoek naar mooie routes in Nederland? Dan moet je zeker eens de Holterberg op de Sallandse Heuvelrug bezoeken. Met haar glooiende heuvels, uitgestrekte bossen en unieke natuur is dit een waar wandelparadijs. Ik deel vandaag mijn favoriete gemarkeerde wandelroutes op de Holterberg die je langs de mooiste plekjes voeren.

Wandelen op de Holterberg

De Holterberg is onderdeel van de Sallandse Heuvelrug en gelegen in Overijssel. Met haar hoogte van 60 meter boven NAP is dit het hoogste punt van deze heuvelrug. Het gebied kenmerkt zich door haar uitgestrekte bossen en heidevelden met als parels in de kroon de zeldzame korhoenders. Tijdens het wandelen op de Holterberg kun je genieten van diverse uitzichtpunten en interessante informatieborden die je meer vertellen over de rijke historie en natuur van het gebied.

6 Prachtige Wandelroutes op de Holterberg met Duidelijke Markeringen

Heuvels, Bosrijk en Korhoenders – 13,5 km

Nijverdal – Holten
 • Tijd: 4 uur.
 • Afstand: 13,5 km.
 • Type: OV-Stapper, Stationswandeling.
 • Startpunt: Station Nijverdal
nijverdal holten thumb

Wandel door de prachtige Boswachterij Sallandse Heuvelrug en bewonder schitterende panorama’s. Soms is het even flink klimmen, maar de zandpaden zijn goed begaanbaar. De wandeling doorkruist een waardevol heidegebied: de enige plek in Nederland waar korhoenders nog voorkomen. Het start- en eindpunt van de OV-Stapper is het station van Nijverdal. Geniet onderweg van het heuvelachtige landschap en de diversiteit aan flora en fauna.

Heidemars wandelroute: Ontdek Bos en Heide – 18 km

Heidemars wandelroute
 • Tijd: 4.5 uur.
 • Afstand: 18,0 km.
 • Type: OV-Stapper, Stationswandeling.
 • Startpunt: Ommen Station, Stationsweg 1, 7731 AX Ommen
heidemars wandelroute thumb

Wij lopen de Heidemars, die op papier 15 kilometer was, maar in werkelijkheid meer richting de 18 kilometer ging. De wandeling is een combinatie van een paar routes die met kleuren zijn aangegeven. Je komt door bos en loopt een deel over de heide. Een afwisselende route.

De omschrijving en kaartje van de route is te verkrijgen bij natuurmuseum Holterberg (€1, 50, prijspeil 2018).

Een niet te missen ervaring in Overijssel!

Holterberg wandelroute, uitzichtpunt inbegrepen – 14 km

Wandelroute Holterberg, langs het uitzichtpunt
 • Tijd: 3.5 uur.
 • Afstand: 14 km.
 • Type: Wandeling.
 • Startpunt: Toeristisch Overstappunt Holterberg, Holterbergweg 14, Holten
wandelroute holterberg langs het uitzichtpunt thumb 1

Trek je wandelschoenen aan en ga op ontdekking langs de Holterberg. Met deze route worden verschillende kanten van het gebied belicht. Zo kom je langs de toeristenweg, die je in één rit het mooiste van de Holterberg en omgeving laat zien. Uiteraard sla je het uitzichtpunt niet over, waar je een prachtig panorama hebt over het Sallandse landschap.

De route gaat verder naar het bekende Natuurmuseum, waar het op mooie zomerdagen gezellig druk kan zijn met terrassen en speeltuinen voor kinderen. Geniet hier van een lekker koud biertje op het terras of bezoek het indrukwekkende Canadese Begraafplaats als historische afsluiter van de wandeling.

Terug naar het beginpunt wandel je via het ‘officiële zangfietspad’ naar het station van Holten, met als laatste hoogtepunt het uitkijkpunt ‘De Beuk’ waar je over de maisvelden van Holten uitkijkt. Een prachtige wandeling vol natuur en geschiedenis!

Holterberg Wereldtijdpad: Tijdreis-wandeling – 9 km

Wandelen Holterberg Wereldtijdpad
 • Tijd: 2.2 uur.
 • Afstand: 9 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: Jeurlinksweg, hoek Oude Deventerweg/Jeurlinksweg, Holten
wandelen holterberg wereldtijdpad thumb

De Holterberg biedt een bijzondere wandelroute voor geschiedenisliefhebbers: het Wereldtijdpad. De langste fysieke tijdlijn ter wereld, die je meeneemt door ruim 50 km aan wandelpaden vol geschiedenis. Ontdek de 289 paaltjes met informatie over lokale, nationale en internationale gebeurtenissen en wandel letterlijk door de tijd heen. Begin bij het gratis parkeerpunt op de hoek van de Oude Deventerseweg en de Jeurlinksweg in Holten en loop de 9 km lange route door dit bijzondere gebied. Pas op de hazen in de velden!

Holterberg Wereldtijdpad: Historische verrassingen – 9 km

Holterberg wandelen, Wereldtijdpad
 • Tijd: 2.2 uur.
 • Afstand: 9 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: Jeurlinksweg, hoek Oude Deventerweg/Jeurlinksweg, Holten
holterberg wandelen wereldtijdpad thumb

De Holterberg wandelroute begint bij de routepaal op de hoek van de Oude Deventerseweg en de Jeurlinksweg in Holten. Volg vanaf hier de paaltjes van de ‘Lus Holterberg’ en ontdek het bekende Wereldtijdpad. Met maar liefst 289 paaltjes biedt deze wandeling de langste fysieke tijdlijn ter wereld, waarin je door de tijd heen wandelt.

Onderweg kom je veel historische bezienswaardigheden tegen, zoals paaltjes met jaartallen en kubussen met gebeurtenissen uit dat jaar, zowel lokaal als nationaal en internationaal. Een bijzondere ervaring die je niet wilt missen! De route is 9 km lang en biedt voldoende parkeergelegenheid aan de Jeurlinksweg, hoek Oude Deventerweg in Holten.

Ligtenberg wandelroute: Natuurpracht op Noetselenberg – 6,7 km

Wandelroute Ligtenberg over Landgoed De Noetselenberg
 • Tijd: 2 uur.
 • Afstand: 7,5 km.
 • Type: rondwandeling.
 • Startpunt: Parkeerplaats Ligtenberg
wandelroute ligtenberg over landgoed de noetselenberg thumb

Ontdek de ongerepte schoonheid van Landgoed De Noetselenberg tijdens deze wandelroute. Begin bij de parkeerplaats aan de Paltheweg in Holten en volg het pad door het bosrijke gebied met imposante beuken en eikenbomen. Bewonder onderweg de prachtige vennen en heidegebieden die het landschap karakteriseren.

Je komt ook langs historische plekken zoals de oude jachtsloten van de adellijke familie Van Reed en de moestuinen van het landgoed. Volg de paaltjes met gele markeringen om weer terug te komen op dezelfde plek.

Onderweg zijn er horecagelegenheden waar je even kunt uitrusten en genieten van een hapje en drankje. Deze wandelroute is een absolute aanrader voor natuurliefhebbers die op zoek zijn naar rust en stilte in een bijzonder gebied.

Plaats een reactie