Top 5 Wandelingen op Vlieland: Natuur en Bezienswaardigheden

Op zoek naar een unieke wandelervaring in Nederland? Bezoek dan het prachtige Vlieland! Dit eiland is niet alleen bekend om zijn mooie stranden, maar biedt ook tal van andere bezienswaardigheden en natuurlijke landschappen. Hier deel ik mijn top 5 wandelingen op Vlieland: van een rustige strandwandeling tot een avontuurlijke zeebodemwandeling.

Wandelen op Vlieland

Vlieland is een autovrij eiland met een oppervlakte van zo’n 36 vierkante kilometer. Het is het een van de kleinste Waddeneilanden en biedt daarom alle ingrediënten voor een heerlijke wandelervaring in de natuur. Het eiland heeft een rijke en afwisselende omgeving met prachtige duinen, bossen, stranden en polders. Voor iedereen die van wandelen en natuur houdt, is Vlieland zeker een aanrader.

Ontdek de natuur van Vlieland met deze 5 gemarkeerde wandelroutes

Strandwandeling Vlieland: Natuur en rust – 7 km

Strand- en duinenwandeling
 • Tijd: 1 uur 25 minuten.
 • Afstand: 7 km.
 • Type: Strand- en duinenwandeling.
 • Startpunt: Knooppunt 55, kruising van de Panoramalaan en de Hoge Blekkerlaan, Koksijde
strand en duinenwandeling thumb

Ontdek de prachtige natuur van Vlieland met deze wandeling over het strand en door de duinen. Geniet van de rust en vrijheid van kilometerslange stranden zonder de drukte van het hoogseizoen. Loop langs de nabijgelegen duinen om de zee te bewonderen en ervaar het enorme natuurgebied De Vliehors.

Maak ook zeker de tocht naar de vuurtoren van Vlieland, een wandeling van ongeveer 7 kilometer door de prachtige duinen en bossen. Deze route biedt de perfecte combinatie van natuur en rust en is een absolute must voor elke wandelaar die wil genieten van alles wat Vlieland te bieden heeft.

Wandelen Vogelrijk: Posthuiswad – Kroon’s Polders – 7,3 km

Posthuiswad – Kroon’s Polders
 • Tijd: 1.8 uur.
 • Afstand: 7,2 km.
 • Type: Boswachterspad, Rondwandeling, Natuurwandeling.
 • Startpunt: Kroon's Polderweg, Vlieland
posthuiswad kroon s polders thumb

Ontdek het beschermd natuurgebied van de Kroon’s Polders vol met meer dan 60 vogelsoorten zoals lepelaars, kluten en aalscholvers. Bewonder dit waterrijke gebied gevuld met watervogels, roofvogels en rietvogelsoorten met de Boswachterspad wandelroute van 7,3 kilometer. Onderweg kom je langs een vogelkijkhut waar je broedeilandjes speciaal voor de stern kan zien. Volg de kleur blauwe paaltjes om deze route te volgen en vergeet niet om langs het Posthuys te beginnen voor een hapje en drankje. Let op: alleen onder begeleiding van een gids van Staatsbosbeheer mag je de Kroon’s Polders betreden.

Zeebodemwandeling met wadgids: unieke ervaring – 1.5 km

Zeebodemwandeling
 • Tijd: 0.4 uur.
 • Afstand: 1.5 km.
 • Type: Wandeling.
 • Startpunt: Onbekend
zeebodemwandeling thumb

Ontdek de spectaculaire zeebodemwandeling bij De Noordwester op Oost-Vlieland, maar alleen onder begeleiding van een ervaren wadgids. Aanmelden kan bij het waddencentrum op de Dorpsstraat 150. De wandeltocht gaat langs de mystieke zeebodem en biedt een unieke ervaring die je nergens anders zult vinden. Vergeet niet om stevige wandelschoenen aan te trekken en om bij het waddencentrum de nodige informatie te verzamelen voor een onvergetelijke wandeling.

Wandelen Vuurboetsduin – Torenvijver: Natuur & Cultuur – 6.4 km

Vuurboetsduin – Torenvijver
 • Tijd: 1.5-2 uur.
 • Afstand: 6.4 km.
 • Type: Bos en duinwandeling.
 • Startpunt: Onbekend
vuurboetsduin torenvijver thumb

Begin de wandeling aan de westkant van Vlieland, bij het Vuurboetsplein, en klim via ruim 100 traptreden naar de top van de Vuurboetsduin. Geniet hier van het prachtige uitzicht over het Waddengebied en de buureilanden Terschelling en Texel.

Volg vervolgens de groene paaltjes door het bos en duinlandschap, waar je kunt picknicken bij de Torenvijver en de ijsbaan. In de herfst zijn de bossen op hun mooist met de vele herfstkleuren, maar ook in de zomer bieden de bomen fijne schaduw op warme dagen.

Leer ook meer over de cultuur van het gebied met de vuurtoren op de hoogste duin van Vlieland en de ijsbaan die in 1909 werd gegraven. Bovendien wordt de Vuurboetsduin gezien als het hoogste punt van Friesland. Een wandeling vol natuur en cultuur die je niet wilt missen!

Wandeling door Bomenland en Doodemansbol – 4.5 km

Bomenland – Doodemansbol
 • Tijd: 0.9 uur.
 • Afstand: 3.5 km.
 • Type: Boswandeling.
 • Startpunt: Westerbos, Vlieland
bomenland doodemansbol thumb

Dit prachtige en oudste bos van Vlieland biedt een combinatie van naald- en loofbossen en is bekend om zijn mooie paddenstoelen in de herfst. Start van de wandeling bij het Posthuys en volg de witte paaltjes. Loop over de kronkelende bospaden en geniet van het sprookjesachtige boslandschap. Onderweg vind je twee prachtige uitzichtpunten over de duinen en het wad. Bijzonder aan deze wandeling is dat je ook de Doodemansbol tegenkomt, een graf van zeelieden die in de 17e eeuw door de pest zijn gestorven. Een unieke en indrukwekkende wandelroute door de natuur van Vlieland.

Plaats een reactie