Ontdek de Prachtige Natuur van Zuid-limburg: 11 Wandelroutes

Ben je op zoek naar mooie wandelroutes door het Zuid-Limburgse landschap? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze blog deel ik 11 prachtige wandelroutes in Zuid-Limburg, variërend van kasteelbezoeken tot wandelingen door de natuur en historie.

Wandelen in Zuid-Limburg

Zuid-Limburg staat bekend om zijn glooiende landschap, pittoreske dorpjes en historische kastelen. Het gebied wordt omringd door groene heuvels met talloze wandelmogelijkheden. Vanuit Maastricht kun je zo de Sint-Pietersberg beklimmen en genieten van een prachtig uitzicht over de omgeving. Maar er zijn nog veel meer wandelroutes door het land van kalk, langs groene dalen en door uitgestrekte bossen. Of je nu op zoek bent naar natuurschoon, historische bezienswaardigheden of beide, in Zuid-Limburg is voor elk wat wils.

Ontdek de Adembenemende Natuur met deze 11 Wandelroutes in Zuid-Limburg

Sint-Pietersberg wandelroute: natuur, cultuur en uilen – 10,8 km

Wandelroute Sint-Pietersberg
 • Tijd: 2.7 uur.
 • Afstand: 10,8 km.
 • Type: Wandelroute.
 • Startpunt: Fort Sint Pieter, Maastricht
wandelroute sint pietersberg thumb 5

De Sint-Pietersberg is een unieke berg in Nederland met een rijke cultuurhistorie en bijzondere natuur. Tijdens deze wandeling van 10,8 kilometer loop je door vlinderrijke kalkgraslanden en heb je de kans om de grootste uil van Europa, de oehoe, te spotten. Ook passeer je het enige terrassenkasteel van Nederland, Château Neercanne, en kun je genieten van weidse vergezichten over het Jekerdal en Maastricht.

De route begint bij Fort Sint Pieter, dat in 1701 werd gebouwd ter bescherming van Maastricht tegen aanvallen vanuit het zuiden. De route is gemarkeerd met rode paaltjes, maar je kunt ook de route downloaden via een app. Vergeet niet om onderweg te genieten van de bijzondere planten en dieren die alleen hier te vinden zijn!

Wandelen De Kluis: kastelen en kapellen – 5,5 km

Wandelroute De Kluis
 • Tijd: 1.5 uur.
 • Afstand: 6 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: Parkeerplaats bij het stationnetje van Schin op Geul
wandelroute de kluis thumb 2

Wandelroute De Kluis is een bijzondere wandelroute door de heuvelachtige omgeving van Valkenburg. Via de oevers van de Geul loop je langs eenvoudige huizen met kapellen die ook wel ‘kluizen’ worden genoemd en brengt je langs indrukwekkende kastelen zoals Kasteel Genhoes en Kasteel Schaloen. De wandelroute voert je langs de weilanden van landgoed Genhoes en laat je kennismaken met de geschiedenis van het Geuldal. Het is een kort en pittig parcours met enkele beklimmingen en afdalingen. Volg de groene paaltjes om dezelfde plek weer te bereiken.

Kunradersteenroute: Wandelen door Land van Kalk – 11,6 km

Kunradersteenroute
 • Tijd: 2.9 uur.
 • Afstand: 11,6 km.
 • Type: Wandelroute.
 • Startpunt: Bernardushoeve of Herberg de Pintelier, Mingersborg 20
kunradersteenroute thumb 2

Ontdek het heuvelachtige landschap rond Voerendaal en het unieke natuurgebied Kunderberg tijdens deze wandelroute door het Land van Kalk. Bewonder monumentale Kundersteengebouwen en geniet van schitterende uitzichten over plateau’s. De route start bij de Bernardushoeve, waar je deels van Kunradersteen gemaakte kapel kunt bewonderen.

Tijdens de wandeling passeer je drinkpoelen, broedplaatsen van amfibieën, insectenlarven en kikkers. Ook kom je graften tegen, steilranden met bomen en struiken om bodemerosie tegen te gaan. Deze wandelroute is gemarkeerd met bruine paaltjes en geschikt voor gezinnen met kinderen. Het gebied biedt ook een kortere Kalkovenroute (8,5 km) en een gratis wandelbrochure bij de Bernardushoeve en het Visit Zuid-Limburg-servicepunt in Voerendaal.

Noordal wandelroute: groene dalen & kastelen – 10,8 km

Wandelroute Noordal
 • Tijd: 3-4 uur.
 • Afstand: 10,8 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: 738. Noorbeek, 10
wandelroute noordal thumb 2

Verken het heuvelachtige landschap van Noordal op deze ruim 10 kilometer lange wandelroute. Begin bij Café d’r Pley in Noordbeek en wandel door fruitige boomgaarden en holle wegen. Bewonder het middeleeuwse kasteel van Mheer en de vakwerkhuizen gebouwd van stro en leem. De wandelroute loopt gedeeltelijk door Belgisch Limburg en biedt prachtige uitzichten op groene dalen. Volg de blauwe paaltjes om de route te volgen en houd de knooppunten 35 en 36 in de gaten als je vanuit België komt. Een onvergetelijke wandeling die je niet mag missen.

Wandel Brunsummerheide: ervaar hoogteverschil – 4,7 km

Brunsummerheide wandelroute
 • Tijd: 1.4 uur.
 • Afstand: 5,6 km.
 • Type: Wandelroute.
 • Startpunt: Nieuwenhagenerweg, 6445 Brunssum, Netherlands
brunsummerheide wandelroutes thumb 2

Trek je wandelschoenen aan en beleef de hoogteverschillen van de Brunsummerheide. Dit natuurgebied, ontstaan door verschuivingen in de aardkorst miljoenen jaren geleden, biedt een gevarieerd landschap van naaldbossen, loofbos en open zandvlaktes. Op de heide bewonder je de paarse bloei van struikheide en dopheide, afgewisseld met gras, struikjes en bomen. Het gebied trekt veel wilde dieren aan, zoals spechten, en telt historische monumenten, zoals een middeleeuwse grafheuvel en een landgraaf van 10 km lang.

De wandelroutes beginnen bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Heerlen. Kies bijvoorbeeld voor de gezinsspeurroute met gele paaltjes (2,5 km), een beleefpad dat rolstoelvriendelijk is, of koppel de 4,7 km route (lichtblauwe paaltjes) aan de 4,9 km route (lichtgroene paaltjes). Nog iets extra’s: in mei graast er een kudde Schoonebeeker heideschapen en geiten, die zorgen dat de heide niet overwoekerd raakt. Een prachtig natuurverschijnsel om te ervaren tijdens jouw wandeltocht door Brunsummerheide.

Wandelroute Gulpdal: Natuur & Historie – 9,3 km

Wandelroute Gulpdal
 • Tijd: 1.5 uur.
 • Afstand: 5,9 km.
 • Type: Wandelroute.
 • Startpunt: Romantik Parkhotel het Gulpdal, Slenaken
wandelroute gulpdal thumb 2

De Wandelroute Gulpdal van 9,3 kilometer is een absolute must-do voor liefhebbers van natuur. Begeef je langs uitgestrekte weilanden en bosranden, en geniet van de mooie vergezichten richting Landsrade en Gulpen. Langs de loop van de Gulp, die barst van de diverse vissen, wandel je omhoog tot een hoogte van 200 meter NAP.

Pak onderweg een moment rust bij één van de verschillende horecagelegenheden in Schilberg of Slenaken en bewonder het uitzicht bij de afdaling. Het startpunt van de wandeling bevindt zich bij Camping Welkom in het piepkleine buurtschap Hoogcruts. Eenmaal aangekomen op de camping, klim je via voetpaadjes terug naar boven en geniet je van het prachtige landschap.

Tip: de Panorama Camping Gulperberg is een kindvriendelijke optie met adembenemend uitzicht.

Wandelroute Margraten: Heuvels & Vakwerkhuisjes – 8 km

Margraten-route
 • Tijd: 2.0 uur.
 • Afstand: 8,2 km.
 • Type: Wandelroute.
 • Startpunt: Reijmerstokkerdorpsstraat 104, 6274 NN Reijmerstok, Netherlands
margraten route thumb 2

Ontdek het heuvellandschap van Limburg tijdens de 8 kilometer lange Margraten-route. Vanuit het typisch Zuid-Limburgse dorp Margraten heb je een prachtig uitzicht op de omgeving terwijl je wandelt richting het pittoreske plaatsje Ingber. Hier loop je door karakteristieke holle wegen en bewonder je vakwerkhuizen. Het startpunt van de wandeling is het Burgemeester Ronckersplein, waar je de rode paaltjes volgt. Onderweg zijn er diverse horeca-gelegenheden voor een kopje koffie met Limburgse vlaai of verkoelend drankje op een terrasje.

OV-Stapper Savelsbos: 23,1 km klimmen en genieten

OV-stapper Savelsbos
 • Tijd: 5.8 uur.
 • Afstand: 23,1 km.
 • Type: OV-Stapper, Stationswandeling.
 • Startpunt: Maastricht
ov stapper savelsbos thumb 2

De OV-stapper Savelsbos is een uitdagende wandeling van 23 kilometer door het Limburgse land. Je loopt door het prachtige natuurreservaat Savelsbos, waar je wordt beloond met adembenemende uitzichten over het boerenland en fruitboomgaarden. Onderweg kom je diverse trappenpaden tegen en is het flink klimmen geblazen. Het gebied is het leefgebied van verschillende dieren, zoals spechten, bosuilen en dassen. Daarnaast kun je sporen uit de steentijd vinden zoals vuurstenen splinters, waar onze verre voorouders bijlen en speerpunten hebben gemaakt. De OV-stapper loopt van Maastricht naar Eijsden en voert je door diverse plaatsen en het Savelsbos.

Wandelroute Geuldal: natuur en cultuur – 6 km

Wandelroute Geuldal
 • Tijd: 1.5 uur.
 • Afstand: 6 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: Herberg De Smidse, Eperheide 6, 6285 NE Epen, Nederland
wandelroute geuldal thumb 2

Dompel jezelf onder in de prachtige natuur van het Geuldal. Van kerkpaden tot wetlands, deze route heeft het allemaal. Bewonder daarnaast de historische vakwerkhuizen, heggen en hoogstamfruitbomen. Vergeet niet om uit te kijken naar (sporen van) bevers langs de snelstromende Geul. De wandeling, gemarkeerd met rode paaltjes, begint bij de parkeerplaats in het centrum van Epen, waar je de kerk van Epen passeert. Neem een adempauze en rust uit in de schitterende bed and breakfast Panorama Sousberg in Schin op Geul, waar kamers uitkijken op het weelderige Zuid-Limburgse landschap.

5,8 km Imstenraderbos: Ontdek de Stilte –

Imstenraderbos wandelroute
 • Tijd: 1,5 uur.
 • Afstand: 5,8 km.
 • Type: Wandelroute.
 • Startpunt: Imstenrade 4-5, 6419 PL Heerlen, Netherlands
imstenraderbos wandelroute thumb 2

In het Imstenraderbos bij Heerlen overheerst stilte, op het gezang van de vogels na. Na een klim word je getrakteerd op een adembenemend uitzicht over het dal en de stad. Het bos is een sprookjesachtige omgeving met onder andere de bosuil en vleermuizen als bewoners. Verder zijn er dassenburchten en vind je er heuvels, graslanden en boomgaarden. De route is gemarkeerd met palen met gele band, en begint en eindigt bij Boscafé La Diligence. Trek waterdicht schoeisel aan want de bospaden kunnen modderig zijn. De route is niet toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.

Kunradersteenroute: Voerendaal ontdekken – 11,6 km

Kunradersteenroute
 • Tijd: 2.9 uur.
 • Afstand: 11,6 km.
 • Type: Wandelroute.
 • Startpunt: Bernardushoeve of Herberg de Pintelier, Mingersborg 20
kunradersteenroute thumb 2

De Kunradersteenroute is een wandelroute door de heuvelachtige omgeving rond Voerendaal en het Land van Kalk. Het gebied is rijk aan kalkgesteente, dat hier miljoenen jaren geleden werd gevormd uit botten van zeedieren. De kapel bij Bernardushoeve, het startpunt van de route, is deels van dit gesteente gemaakt.

Tijdens de wandeling kom je langs drinkpoelen, broedplaatsen voor amfibieën, insectenlarven en kikkers. Ook zie je graften die dienen als steilranden ter preventie van bodemerosie. De route is gemarkeerd met bruine paaltjes en fijn voor gezinnen met kinderen. Maak een onvergetelijke ontdekkingstocht door het mooie Voerendaal en omstreken!

Plaats een reactie