Dé mooiste wandelroutes door Kalmthoutse Heide (Gemarkeerd)

Ben je op zoek naar een mooie wandeling net over de grens? Dan is de Kalmthoutse Heide in België zeker een aanrader. Deze prachtige natuurlijke omgeving biedt prachtige wandelingen voor jong en oud. Vandaag deel ik de zes mooiste wandelroutes in de Kalmthoutse Heide.

De Kalmthoutse Heide

Dit uitgestrekte natuurgebied op de grens van Nederland en België staat vooral bekend om zijn heidevelden. Er zijn ook bossen, vennetjes en stuifduinen te vinden. Er lopen verschillende wandelpaden, met gemarkeerde wandelingen door de Kalmthoutse Heide. Langs deze paden vind je prachtige natuur, en je komt er ook dieren tegen zoals reeën en Schotse Hooglanders. Kortom, het is een ware oase van rust en natuur waar je heerlijk kunt genieten van een wandeling.

Gemarkeerde Wandelroutes

Grenspark Kalmthoutse Heide: wandelpaden en natuur – 1,7-8,5 km

Wandelen in Grenspark Kalmthoutse Heide
 • Tijd: 4.9 uur.
 • Afstand: 19,7 km.
 • Type: Luswandeling.
 • Startpunt: Onthaalpaviljoen de Vroente, Putsesteenweg 129, 2920 Kalmthout, België
wandelen in grenspark kalmthoutse heide thumb

Verken de ongerepte natuur van Grenspark Kalmthoutse Heide via de 24 bewegwijzerde wandelpaden die variëren van 1,7 tot 8,5 km. De routes zijn op veel plekken verbonden, voor lange wandelingen. Er is ook een wandelknooppuntennetwerk. Enkele mooie wandelingen staan in de wandelgids ‘De Brabantse Wal’.

Het Grenspark is vanaf verschillende kanten te benaderen, maar heeft vier officiële toegangspoorten, waarvan er drie wandelaars handig zijn: Natuurpoort de Volksabdij (Ossendrecht), Poort Ravenhof/Moretusbos (Stabroek) en Poort De Vroente (Kalmthout). Een Grenspark-wandelkaart met alle gemarkeerde wandelroutes is bij deze toegangspoorten te koop. Meer informatie vind je op www.natuurmonumenten.nl en www.vvvbrabantsewal.nl.

Start jouw ontdekkingstocht bijvoorbeeld met de Kalmthoutse heide, een luswandeling van 19,7 km (verkort: 11,9 km). Wandel door het duinenlandschap, over zandige paden, door de open ruimte van de paarse heide en de uitgestrekte naaldbossen van Nederland. Beklim de uitkijktoren voor een prachtig vergezicht. En na de intense natuurbeleving vind je aan het einde van de wandeling een taverne met terrasje om na te genieten.

Wandeling door de Kalmthoutse Heide – 19,7 km

Kalmthoutse heide
 • Tijd: 4.9 uur.
 • Afstand: 19.7 km.
 • Type: Wandelen.
 • Startpunt: De Vroente Heibloemlaan, Kalmthout
kalmthoutse heide thumb

Ontdek het uitgestrekte natuurgebied van de Kalmthoutse Heide met deze prachtige wandelroute van 19,7 km. Wandel over zandige paden door het duinenlandschap met open ruimtes van paarse heide en donkere vennen. Verken ook de Nederlandse naaldbossen en beklim de uitkijktoren voor een indrukwekkend vergezicht.

Je zult geen wegen of bebouwing tegenkomen tijdens deze luswandeling. Vergeet niet om uit te kijken naar de taverne met terrasje op het einde van de wandeling. De Kalmthoutse Heide is gelegen in het noordwesten van Kalmthout als onderdeel van het aaneengesloten grenspark ‘Kalmthoutse Heide’ van ongeveer 6000 ha, dat zich uitstrekt over de Belgisch-Nederlandse grens.

Ravenhof Wandelroute: Parkbos & Hoogtes – 2,5 km

Toegangspoort Ravenhof – Putte
 • Tijd: 0.6 tot 0.6 uur.
 • Afstand: 2,3-2,5 km.
 • Type: Parkbos wandelroute.
 • Startpunt: Putte, 4645HP, Nederland
toegangspoort ravenhof putte thumb

Deze wandelroute begint bij de Toegangspoort Ravenhof, gelegen aan de grens tussen Nederland en België bij het plaatsje Putte. Geniet van het parkbos van kasteel Ravenhof met lange lanen en hoge bomen, maar ook hoogteverschillen door de Brabantse Wal waar het zich op bevindt.

Er is voldoende parkeergelegenheid en horeca aanwezig. En twee wandelroutes om uit te kiezen: Gloriëtte (2,5 km) en Kasteel (2,3 km). Ontdek de unieke flora en fauna van dit gebied en wandel door prachtige natuur in de grensstreek.

Brabantse Wal: Natuur en Hoogteverschillen – 3,4 km

Startpunt Staartse Heide
 • Tijd: 1.8 uur.
 • Afstand: 7 km.
 • Type: Wandeling.
 • Startpunt: De Vroente Heibloemlaan, Kalmthout
startpunt staartse heide thumb

Start bij het prachtige natuurgebied van de Stoppelbergen op de Brabantse Wal. Hier vind je de wandelroute Specht (3,4 km) en Eekhoorn (7,8 km), die je samen kunt lopen en je langs bosrijke omgevingen en open stukken brengt. Bereid je voor op flink klimmen, met hoogteverschillen tussen de 5 en 10 meter. Beide routes bieden een prachtig uitzicht op het Nederlandse en Belgische landschap.

Verken Brabantse Wal: Ontdek 7,8 km diversiteit

Startpunt Stappersven
 • Tijd: 1.9 uur.
 • Afstand: 7,8 km.
 • Type: Wandelpad.
 • Startpunt: Onbekend
startpunt stappersven thumb

Start je wandeling bij het mooie Stappersven en ontdek de prachtige Brabantse Wal. Wandel door bossen, over de ruige heide en beklim de Stoppelbergen. Hier vind je hoogteverschillen tussen de 5 en 10 meter en heb je een schitterend uitzicht.

Vanaf hier vertrekken de wandelroutes Specht (3,4 km) en Eekhoorn (7,8 km) die je ook kunt combineren. Ontdek de diversiteit van het Kortenhoeff natuurgebied met zijn wasven en bronven. Je vindt hier korte wandelroutes Muis (1,7 km) en Uil (2,2 km), en aansluitroutes naar route Ree (24 km), Vos (3,3 km), Konijn (2,5 km) en Fuut (4 km).

Verken de Brabantse Wal op jouw eigen tempo en maak kennis met de schoonheid van grens en diversiteit.

Wandelroute Kalmthoutse Heide: Bosrijk en Populair – 24 km

Parkeerplaats / startpunt Noord boven Biezenkuilen
 • Tijd: 125.0 uur.
 • Afstand: bijna 500 km.
 • Type: lange-afstandswandelroute (LAW).
 • Startpunt: Pieterburen, Groningen
parkeerplaats startpunt noord boven biezenkuilen thumb

Start je wandeling op de kleine en gratis parkeerplaats Noord boven Biezenkuilen. Er zijn informatieborden en picknicktafels. Het is een populaire pauzeplek voor fietsers. Vervolg je route op het startpunt Staartse Heide (Staartsestraat 57, Huijbergen, bij manege de Wolf) en kies tussen wandelroutes Vos (3,3 km) en Ree (24 km) en eventueel een verbindingsroute naar Buizerd (6,6 km).

Wandel vooral in een bosrijke omgeving, met berk, zomereik en grove den. Bewonder de zeedennen met grote kegels, waar de eekhoorns smullen van de zaden. Ondertussen vind je informatieborden die de routes markeren en extra details geven over de flora en fauna die je onderweg tegenkomt.

Plaats een reactie