Stadswandeling door Rotterdam? 10x Mooie wandelroutes

Rotterdam is een plek voor prachtige een standwandeling, maar biedt ook genoeg groene opties. Ik deel vandaag mijn top 10 wandelroutes en stadswandelingen in Rotterdam die je niet mag missen!

De stad biedt een breed scala aan opties, zo kun je een wandeling over de Erasmusbrug maken, of verken juist het groene Lage Bergse Bos of ga op ontdekkingstocht langs verborgen parels in Rotterdam. Alle opties voor wandelen in Rotterdam lees je hieronder.

Gemarkeerde Wandelroutes in Rotterdam en Omgeving

Lage Bergse Bos: Ontdek Schotse Hooglanders – 3,5 km

Drie keer Lage Bergse Bos (route 2)
 • Tijd: 0.9 uur.
 • Afstand: 3,5 km.
 • Type: wandelroute.
 • Startpunt: Museum MORE, Hoofdstraat 28, 7213 CW Gorssel
drie keer lage bergse bos route 2 thumb

Verken het groene gebied van de Lage Bergse Bos boven Rotterdam. Ontdek de Schotse Hooglanders die vrij rondlopen, terwijl je wandelt door bossen afgewisseld met open terreinen en waterpartijen. Geniet van de rust en stilte van de omgeving, terwijl je de 3,5 km route volgt die het Recreatieschap Rottemeren heeft uitgezet. Vergeet niet je fototoestel mee te nemen om de prachtige natuur vast te leggen tijdens deze wandeling.

Verken Historisch Delfshaven: oudste buurt – 5 km

Historisch Delfshaven
 • Tijd: 3.2 uur.
 • Afstand: 13 km.
 • Type: Stads- en natuurwandeling.
 • Startpunt: Aanlegsteiger Waterbus, Willemskade, 3016 DR Rotterdam
historisch delfshaven thumb

Bewonder de historische panden en smalle straatjes van Delfshaven, een plek met meer dan 700 jaar geschiedenis. Begin bij Café de Oude Sluis voor de fotogenieke jachthaven en loop vervolgens naar de Aelbrechtskolk en Voorhaven. Neem de Piet Heynbrug over en ontdek nog meer in het bruisende centrum van Rotterdam. Vanaf de Parkheuvel bij de Euromast heb je een prachtig uitzicht over de Nieuwe Maas en de “Rotterdam”, het vlaggenschip van Holland Amerika Lijn. Vaar over naar Hotel New York of loop over de Erasmusbrug naar de gezellige Oude Haven bij Blaak en langs de beeldenroute op de Westersingel terug naar het station.

Ackerdijkse Plassen: Vogels spotten en ontsnappen aan de stad – 6 km

Ackerdijkse Plassen
 • Tijd: 4.8 uur.
 • Afstand: 19 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: Randstadrail-halte Pijnacker-Zuid, Raaigras 103, 2643 JJ Pijnacker
ackerdijkse plassen thumb

Wandel door het prachtige natuurgebied tussen Delft en Rotterdam en ontdek de rijke vogelpopulatie die de Ackerdijkse Plassen te bieden heeft. Volg de verschillende wandelroutes en geniet van het uitzicht op de skyline van Rotterdam vanaf uitkijktoren De Tureluur. Vergeet niet om een picknickkleed mee te nemen en geniet van de rust en stilte om je heen.

Rotterdam Tour: Modern & Historical – 4.7km

Ontdek de bijzondere architectuur van Rotterdam tijdens deze wandelroute van 4,7 kilometer door het centrum. Neem een kijkje in de opzienbarende winkelgebieden Markthal, Beurstraverse (‘Koopgoot’), Meent en Lijnbaan en bewonder de moderne hoogbouw en woontorens, zoals de Weenatoren en The Red Apple.

Je komt ook langs historische gebouwen, zoals het Stadhuis en het voormalige hoofdpostkantoor op de Coolsingel, het Schielandshuis en het Witte Huis aan de Oude Haven. Bewonder de Kubuswoningen van Piet Blom en het World Trade Center.

De wandelroute leidt je door de Brandgrens van Rotterdam, en onderweg zie je ook veel moderne en historische kunstwerken en standbeelden. Kom meer te weten over de rijke geschiedenis van Rotterdam, vanaf de nederzetting Rotta tot aan de verwoestende gevolgen van het bombardement van 14 mei 1940.

Rotterdam wandeling langs verborgen parels – 12 km

Deze wandeling neemt je mee langs alle verborgen parels van Rotterdam Centrum, Noord en West. Het startpunt is Rotterdam Centraal Station, vanaf hier loop je in een kwartiertje naar Luchtpark Hofbogen. Vervolg de tocht naar het Zomerhofkwartier, ook wel ZOHO genoemd, via de Zaagmolenkade naar Blijdorp en Overschie naar Sidelingepark Skatepark en Delfshaven. Maak hier kennis met de duurzaam-sociale broedplaats en event space OASE Rotterdam.

Onderweg kun je genieten van de prachtige bezienswaardigheden zoals de Erasmusbrug, Kop van Zuid en Ons Park. Neem onderweg een rustpauze, geniet van een ontbijt of lunch in het historische Hotel New York en maak foto’s van de diverse bezienswaardigheden. Je eindigt de wandeling op hetzelfde punt als waar je gestart bent, het Rotterdam Centraal Station. Volg deze bijzondere en unieke route en ontdek Rotterdam in haar volle glorie!

Pittoresk Midden-Delfland: Boerderijen en Molens – 6 km

Het pittoreske Midden-Delfland
 • Tijd: 1 uur.
 • Afstand: 6 km.
 • Type: Ommetje.
 • Startpunt: Camping Zwethzone, Zwethkade Zuid 37, 2635 CV Den Hoorn
het pittoreske midden delfland thumb

Wandel door het rustgevende Midden-Delfland en geniet van de prachtige omgeving met oude boerderijen en molens. De route van 6 kilometer voert je langs de Ackerdijkse Plassen, een natuurgebied waar vogelliefhebbers hun hart kunnen ophalen. IJs vogels zijn hier rijkelijk vertegenwoordigd in elk seizoen. Laat de drukte van Rotterdam achter je en ervaar de rust en schoonheid van Midden-Delfland.

Wandeling door groen Hillegersberg-Schiebroek – 11 km

Door het groen en waterrijk Hillegersberg-Schiebroek
 • Tijd: 2.8 uur.
 • Afstand: 11 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: Onbekend
door het groen en waterrijk hillegersberg schiebroek thumb

Ontdek het groene en waterrijke Hillegersberg-Schiebroek in Rotterdam met deze rondwandeling van 11 km. Bewonder fraaie plassen en singels, verrassende parken en historische monumenten terwijl je de blauw-gele bordjes volgt, die in beide richtingen wijzen.

De wandeling brengt je langs de Bergse Voorplas, de Kralingse Plas en het Lage Bergse Bos. Geniet van het prachtige groen en het kabbelende water terwijl je kilometers aflegt. Ook kom je langs mooie parken zoals het Melanchtonpark en het Wilgenplaspark.

Als je honger hebt gekregen kun je terecht bij een van de vele restaurants en cafes in de omgeving. Volg simpelweg de bordjes en laat je verrassen door dit groene stuk van Rotterdam.

Wandelen door het Groene Lage Bergse Bos – 3 km

Geniet van de rust en het groen in het Lage Bergse Bos, net boven Rotterdam. Deze wandelroute van 3 km brengt je door verschillende delen van het bos, waar je onder andere Schotse hooglanders kunt tegenkomen. Het bos is onderdeel van recreatiegebied Rottemeren en biedt een mix van bosrijk gebied, open stukken land en water. Volg de bospaden en verharde voetpaden en laat je verrassen door de prachtige natuur om je heen.

Wandelen door het groene Lage Bergse Bos – 5 km

Treed in de voetsporen van de Schotse hooglanders en ontdek het prachtige groene Lage Bergse Bos just buiten Rotterdam. Deze wandelroute van 5 km neemt je mee door het bosrijke gebied met afwisselend open stukken en water.

Geniet van de rust en de natuur terwijl je wandelt over verharde voetpaden en bospaden. Het bos is ongeveer 150 hectare groot en maakt deel uit van recreatiegebied Rottemeren, tussen Hillegersberg en Bleiswijk.

Let op: de Schotse hooglanders kunnen zomaar voor je opduiken, dus houd je camera gereed! Volg de borden van de route 3 om weer terug te komen op dezelfde plek.

Rondje Noordereiland: Uitzicht en Bezienswaardigheden – 4 km

Verken Rotterdam vanaf een ander perspectief door deze wandelroute over het Noordereiland te lopen. Begin bij de Erasmusbrug en loop over naar Kop van Zuid voor een indrukwekkend uitzicht over de Maas en De Rotterdam. Rust even uit bij Hotel New York en maak onderweg foto’s van bijzondere bezienswaardigheden, zoals het Pakhuis en Cruise Terminal. Steek de Koninginnebrug over naar het Noordereiland en bewonder het uitzicht op de Erasmusbrug vanaf Prinsenhoofd. Loop door naar het park “Ons Park” naast de Willemsbrug en steek deze brug over om weer terug te keren bij de Erasmusbrug.

1 ervaringen met “Stadswandeling door Rotterdam? 10x Mooie wandelroutes”

 1. Hallo,

  is er voor de Wandeling “Rotterdam wandeling langs verborgen parels – 12 km”ook een gps-bestand?
  Als enthousiaste bezoeker van Rotterdam en stadswandelaar ben ik altijd op zoek naar nieuwe ontdekkingen in deze stad.

  Beantwoorden

Plaats een reactie