Het belang van een goede rugtas tijdens een stevige wandeling

Wanneer je een flink eind gaat wandelen, dan is een goede rugtas ontzettend handig. Helemaal omdat je natuurlijk wel iets wilt kunnen meenemen. Omdat er zo ontzettend veel verschillende merken zijn, is de keuze zowel online als in de winkel enorm. Daarbij komt ook dat het afhangt van wat je mee wit nemen, onder welke omstandigheden je de tas wilt gebruiken en ook je budget niet te vergeten. Zo kun je kiezen voor een standaard rugzak, maar zijn er ook rugzakken met maar één band en zijn er rugzakken die op meerdere punten kunnen worden dichtgemaakt. Wat het belang van een goede rugtas is en waar je allemaal op moet letten, vertellen we je nu.

Wat is de beste rugzak voor het wandelen?

Om te kunnen bepalen wat de beste rugzak is voor tijdens het wandelen, is het belangrijk eerst te weten wat je allemaal wilt meenemen en ook wat het gewicht is van de spullen die je wilt meenemen. Wanneer je kiest voor een kleine rugzak, dan zullen de schouderbanden logischerwijs ook een stuk minder stevig zijn, waardoor er extra druk op je schouders komt en het minder prettig kan aanvoelen. In het ergste geval zorgt het voor een onjuiste verdeling van het gewicht, waardoor je tijdens een route op een heuvelachtig terrein problemen kan krijgen met je evenwicht. Het is daarom dan ook prima om voor naar je werk een heren schoudertas te kopen, maar zijn deze tassen voor het wandelen niet geschikt. Kijk goed naar de pasvorm van de tas en of deze verstelbare banden heeft. 

Een goede tas geeft ondersteuning

Wanneer je lange afstanden gaat wandelen, is het belangrijk dat je rugtas comfortabel zit en voldoende ondersteuning biedt aan je rug en schouders. Een goede rugtas is ergonomisch ontworpen en verdeelt het gewicht gelijkmatig over je lichaam. Hierdoor voorkom je blessures en vermoeidheid en zul je merken dat je het veel langer kunt volhouden. Het is daarom dus ook niet voor niets dat veel echte wandelaars ook regelmatig oefenen met wat extra gewicht in hun tas. Vooral wanneer ze oefenen voor de Nijmeegse vierdaagse en de kans bestaat dat het heel warm is, is het goed, bijvoorbeeld met twee liter aan extra water op je rug te lopen. Dit lijkt misschien niet veel, maar heeft op een afstand van tientallen kilometers per dag wel een serieuze impact op je lichaam en dus ook prestaties.

Voldoende opbergmogelijkheden

Tijdens een stevige wandeling heb je vaak verschillende spullen nodig, zoals waterflessen, snacks, extra kleding, een kaart en misschien zelfs een tent of slaapzak. Een goede rugtas biedt voldoende opbergruimte voor al deze benodigdheden, zodat je alles georganiseerd kunt meenemen. Wel is het handig een telefoon portemonnee tasje te kopen, zodat je niet iedere keer de tas van je rug hoeft te halen op het moment dat je bij je telefoon moet. Deze tasjes zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten en zijn vooral handig in de vorm van een heuptasje. Zo heb je alles bij de hand en kun je tijdens het wandelen even kijken naar de route, de tijd of antwoorden op een berichtje.

Plaats een reactie