Wandelen over de Eyserberg naar Gulpen, Zuid-Limburg

Zuid-Limburg kent vele mooie wandelroutes. Dankzij de fantastische vergezichten, de vele heuvels, bossen, beekjes, de charmante huizenbouw betekent wandelen in Zuid-Limburg dubbelop genieten! Een van de mooiere routes is, mijns inziens, die van het centrum van Eys (gem. Wittem), langs de oude kerk stijl omhoog de Eyserbosweg op. Het Eyserbos kent eeuwenoude bomen, waarbij je haast struikelt over de dikke wortels en dit bos is áltijd herkenbaar door de hoge witte zendmast die eruit prijkt. Mijn hart maakt altijd een sprongetje bij het zien van die mast; het symboliseert het hele gebied. De Eyserbosweg zou je kunnen kennen van de Amstel Gold Race, hij is namelijk vast onderdeel van de route.

Voorbereiding op je wandeling

Trek echt je wandelschoenen aan. Het Eyserbos kan glad worden bij regen, zoals ik al zei steken er grote dikke wortels uit, waar je echt vaak overheen moet stappen. Ze kunnen glad worden, maar je kunt ook lelijk je tenen stoten. Trek liever geen korte broek aan, kom je toch ten val dan val je hard (er liggen ook vaak vuurstenen). Neem regenkleding mee, of draag gewoon een gevoerde regenjas tijdens winter en herfst.

De maium regenjas is hiervoor je ideale wandelmaatje. Hij is lang en ook nog te verruimen door de zijritsen, waardoor hij op de fiets óók praktisch is. Vrouwen kiezen soms toch liever een wat meer vrouwelijk model regenjas, houd in dat geval de tenson jas dames sale in de gaten, eveneens zowel waterdichte regenjas, gevoerd en gewoon lekker hip. Altijd fijn om in je bezit te hebben. Natuurlijk neem je daarnaast voldoende water mee en wat te eten.

4 km wandelroute van Eys naar Gulpen via het Eyserbos

Vanaf het centrum in Eys neem je de Eyserbosweg omhoog. Ook al bedraagt deze wandelroute maar 4 kilometer, hij is toch pittig dankzij de zware tocht omhoog naar het Eyserbos. Zodra je het Eyserbos echt bent benaderd gaat de harde versteende weg verder langs het bos, maar jij niet, je neemt direct het allereerste zijpad naar links en loopt dit pad uit, wat slingerend half langs het bos loopt (je gaat het bos niet echt in, maar blijft aan de zijkant van het bos lopen, deels in het bos).

Aan het einde kom je bij een wandelpad wat je links weer naar beneden leidt, weg van het bos. Dit wandelpad volg je en je komt uit op de Piepertweg. Loop nu naar de ‘Tunnel met Eyserbeek onder de Miljoenenlijn’ (dit is een spoorlijn). Volg nu door de weilanden het spoor van de Eyserbeek die het gehucht ‘Cartils’ doorkruist. Blijf de Eyserbeek volgen, die vervolgens uitkomt op de kleine Geul (prachtige beek). Je zult lopen door koeien weilanden waar je soms echt moet oppassen om niet in een ‘koeienvlaai’ te stappen, maar de omgeving is oh zo prachtig.

Volg de kleine Geul een stukje naar het noorden en volg vervolgens de zijtak die afbuigt naar het plaatsje Gulpen. Probeer zoveel mogelijk de route van de beek te volgen, totdat je echt in de bewoonde wereld bent gekomen, waar je al snel in het centrum van het best kleine Gulpen arriveert. De beek stroomt hier door het centrum, terrassen liggen hier aan de beek; een aanrader om even neer te strijken.

Plaats een reactie