Dit zijn 6 Leuke Wandelroutes door Zwolle

Ben je op zoek naar een actieve manier om de prachtige stad Zwolle te ontdekken? Dan zijn deze gemarkeerde wandelroutes zeker een aanrader. Van historische centrum tot aan idyllische landgoederen: je kunt het allemaal vinden tijdens een wandeling in en om de stad.

Wandelen in en om Zwolle

Zwolle is een stad met een rijke historie en een prachtige omgeving. Je kunt in Zwolle wandelen langs de eeuwenoude grachten en stadsmuren, maar ook door de groene parken en de polders in de omgeving. Of je nu op zoek bent naar een wat kortere wandeling door het historische centrum van de stad, of juist een wat meer uitdagende route langs landgoederen en waterwegen: Zwolle heeft voor ieder wat wils.

Er zijn zelfs op maat gemaakte wandelroutes te vinden die je langs de meest bijzondere plekjes en bezienswaardigheden van de stad leiden. Ontdek Zwolle op een unieke en actieve manier en geniet van al het moois dat deze prachtige stad te bieden heeft.

Landgoedwandeling Helmhorst en Boschwijk: 14 km langs water en landhuizen

Landgoedwandeling Helmhorst en Boschwijk
 • Tijd: 2.2 uur.
 • Afstand: 9 km.
 • Type: Landschapswandeling.
 • Startpunt: Brasserie Le Petit, Zalnéweg 75, 8026 PZ Zwolle
landgoedwandeling helmhorst en boschwijk thumb

Ontdek het afwisselende landschap van waterretentiegebieden en landgoederen terwijl je 14 kilometer wandelt langs de Westerveldse Aa. Bewonder de Joodse begraafplaats van Zwolle en loop door het bos van landgoed Helmhorst en landgoed Boschwijk.

Na een rondje om de Wijthmenerplas kun je genieten van het prachtige landgoed Boschwijk en langs het educatieve park de Nooterhof. De perfecte route voor een rustige en ontspannen dag in de natuur. Trek wel stevige schoenen aan!

Ommetje Kranenburg: Natuur en Rust – 4 km

ommetje over kranenburg thumb 2

Het ommetje over Kranenburg biedt wandelaars de mogelijkheid om te genieten van de rust en natuur op deze bijzondere begraafplaats. Het park biedt genoeg routes om een flinke wandeling te maken en onderweg te genieten van de diverse flora en fauna.

De wandelroute is uitgestippeld door de beheerder en kan worden gelopen met behulp van een plattegrond. Er zullen geen twee keer dezelfde paden bewandeld worden, wat de ervaring uniek maakt.

Ontdek het park van Kranenburg en beleef de natuur en rust die deze bijzondere begraafplaats te bieden heeft.

Wandelroute IJsseldelta: Polders en waterwegen – 8 km

Prachtige polders en eeuwenoude waterwegen
 • Tijd: 6.0 uur.
 • Afstand: 24 km.
 • Type: Langeafstandspad.
 • Startpunt: Niet gespecificeerd
prachtige polders en eeuwenoude waterwegen thumb 1

Begin je wandeling bij het Zalkeveer en Theehuis en verken het afwisselende landschap van de Vreugderijkerwaard met haar zeldzame flora op de zandduinen. Adembenemende uitzichten over de IJsseldelta, waar je door de prachtige polders en eeuwenoude waterwegen wandelt, maken deze route onvergetelijk.

Wandelroute Door de Uiterwaarden – 9 km

Verken de rustige uiterwaarden van de IJssel tijdens deze prachtige wandelroute van 9 kilometer. Je loopt op de dijk met panoramisch uitzicht op de Veluwe en Hanzestad Hattem aan de overkant van de rivier. Ook wandel je door stadspark Het Engelse Werk en langs buitenplaats Schellerberg. De start en het eindpunt van de route zijn bij Landwinkel en Theetuin De Huppe.

Zwolle: wandelen door historisch centrum – 5 km

Er is geen betere manier om Zwolle te ontdekken dan te voet. Deze stadswandeling van 5 km neemt je mee door het historische centrum van deze prachtige Hanzestad.

Bewonder de indrukwekkende gebouwen zoals de Peperbus en de Sassenpoort, en geniet van de gezellige sfeer op het Grote Kerkplein. Wandel langs de stadsmuren en ontdek de verborgen parels van Zwolle.

Maar ook buiten het centrum is er genoeg te zien tijdens deze wandeling. Loop langs het water en door het groen, en geniet van de rustige en mooie omgeving.

Laat je verleiden door een culinaire wandeling en proef de lekkerste smaken van Zwolle. Er zijn genoeg leuke kroegjes en restaurants om te stoppen voor een hapje en drankje onderweg.

Begin de wandeling op het station en volg de routebeschrijving of kaart om de stadswandeling af te maken. Een onvergetelijke ervaring in deze charmante stad.

Wandelpaden Zwolle – Kies je eigen route

Ervaar de veelzijdigheid van Zwolle tijdens het wandelen en ontdek al het moois dat deze Hanzestad en haar omgeving te bieden hebben. Wandel door historische binnenstad en langs de rivieren IJssel en Vecht, of kies juist voor een rustige route door de uiterwaarden van het Engelse Werk.

Met talloze wandelroutes beschikbaar, is er voor elk wat wils. Voor de cultuurliefhebbers is er de Hanzestadswandeling, die je langs monumenten zoals De Sassenpoort en historische grachtenpanden voert. Het Zwolse Balletjeshuis biedt andere wandelroutes aan, zoals een natuurhistorische of kunstzinnige wandelroute.

Ga je liever buiten de stad op pad? Maak dan een 10 km lange wandeling door het buitengebied boven Zwolle, waarbij je door het bos van de Agnietenberg wandelt, langs polders en fraaie boerderijen in buurtschap Langenholte. Vergeet niet om stevige schoenen aan te trekken voor deze afwisselende tocht. Kies je eigen route met de wandelplanner van het wandelnetwerk en ontdek alles wat Zwolle te bieden heeft!

Ontdek Zwolle: Historisch Centrum, Parken en Rivieren – op maat gemaakte wandelroutes

Gemarkeerde wandelroute Zwolle
 • Tijd: Voor de Hanzestadswandeling: ongeveer 1 uur.
 • Afstand: Voor de Hanzestadswandeling: 2,4 kilometer.
 • Type: Stadswandeling.
 • Startpunt: De Sassenpoort, Zwolle
gemarkeerde wandelroutes zwolle thumb 2

Zwolle biedt talloze wandelmogelijkheden voor ieder type wandelaar. Verken de historische binnenstad met de Hanzestadswandeling langs monumenten als De Sassenpoort en historische grachtenpanden. Of kies voor unieke thematische wandelingen zoals een literaire wandeling, een natuurhistorische wandeling of een kunstzinnige route.

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de groene parken van Zwolle, zoals het grootste park, Park de Wezenlanden. Voor een unieke wandeling langs de muurschilderingen in Zwolle met Augmented Reality, fiets of wandel je langs de 14 Hanzesteden.

Maar ook langs de rivieren de IJssel en de Vecht kun je prachtige wandelingen maken, zoals de uiterwaarden van het Engelse Werk. Maak je eigen route met behulp van het wandelnetwerk en geniet van al het moois dat Zwolle te bieden heeft.

Plaats een reactie