Zo start je het ultieme wandelavontuur dwars door Europa

Wist je dat er een officiële wandelroute bestaat van Ierland naar Turkije? Het klinkt misschien wat onwerkelijk, temeer daar je op het traject tweemaal een zee moet oversteken, maar hij bestaat toch echt. De E8, onderdeel van een reeks van twaalf wandelroutes, voert je vanuit Ierland via Groot-Brittannië, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Slowakije, Polen, Oekraïne, Roemenië en Bulgarije naar Turkije. Een pittig stukje lopen, want alles bij elkaar hebben we het hier over meer dan vierduizend kilometer wandelplezier. Zelfs wanneer je in de gelegenheid bent om twee of drie keer per jaar op wandelvakantie te gaan, heb je er jaren voor nodig om de hele tocht te kunnen afvinken.

Wicklow Way

Een geoefende wandelaar loopt tijdens een wandelvakantie gemiddeld tussen de 10 en 25 kilometer per dag. Het eerste deel van de wandelroute E8 leent zich perfect voor een korte wandelvakantie in Ierland. Zou je bijvoorbeeld kiezen voor een afstand van 15 kilometer per dag, dan ben je in anderhalve week klaar.

Je wandelt de route Wicklow Way, die loopt van Clonegal naar Dublin over een totale afstand van 132 kilometer. De meeste wandelaars vliegen naar Dublin om vanuit daar per openbaar vervoer door te reizen naar het feitelijke startpunt van de route. Vervolgens wandel je in een aantal dagen terug naar de hoofdstad. Voor de overnachtingen zul je echter wel aangewezen zijn op een tentje, want je bevindt je in een heuvelachtig natuurgebied zonder accommodaties.
 

Een stevige wandeling

Hoewel de hoogste bergtoppen vermeden worden, zul je wel over een redelijke conditie moeten beschikken om de route Wikclow Way te kunnen trotseren. Het landschap varieert namelijk sterk in hoogte, met de berg Djouce (725 meter) als hoogste punt.

Deze wandelroute bestaat al sinds 1981 en is uiteindelijk de start van de route E8 geworden. Meestal kiezen mensen ervoor om het Ierse deel van de wandeling separaat af te leggen. Voor het tweede deel, de Trans Pennine Trail die zich van de oostkust tot de westkust uitstrekt over Groot-Brittannië, regelen ze dan een nieuwe vakantie. Dat deel van de tocht eindigt in Hull, zodat je vanaf daar de overtocht naar Rotterdam kunt maken om de wandeling in Hoek van Holland voort te zetten.

Afwisselend landschap

Ierland wordt als wandelland alom geroemd vanwege het afwisselende landschap. De natuur is er werkelijk prachtig en de temperatuur over het algemeen aangenaam, vooral van mei tot augustus.

Plaats een reactie