Top 6 Wandelroutes bij Staatsbosbeheer: Geniet van Natuur

Ben je op zoek naar mooie wandelroutes om te genieten van de Nederlandse natuur? Staatsbosbeheer heeft prachtige routes door het hele land uitgestippeld. Ik deel vandaag de top 6 wandelroutes bij Staatsbosbeheer om te genieten van de mooiste gebieden van Nederland.

Wandelen met Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer is verantwoordelijk voor het beheer van de Nederlandse natuur en heeft daardoor vele wandelroutes uitgestippeld om van deze mooie gebieden te genieten. Van wandelingen door Amsterdamse wijken tot uitgestrekte duinlandschappen, er is voor ieder wat wils. De routes variëren in afstand van 8 tot 17 kilometer en bieden prachtige uitzichten en unieke natuurervaringen. Ga op avontuur en ontdek de Nederlandse natuur samen met Staatsbosbeheer.

Ontdek de Natuur met 6 Gemarkeerde Wandelroutes van Staatsbosbeheer

Amsterdamse Wijken & Groen – 17 km Wandelroute

Over deze route
 • Tijd: 114.0 uur.
 • Afstand: 456 km.
 • Type: Langeafstandswandeling.
 • Startpunt: De rand van de provincie Groningen
over deze route thumb 1

Ontdek de verborgen groene parels van Amsterdam terwijl je wandelt door diverse wijken. Begin in het trendy Westerpark en volg het pad langs de gezellige Jordaan en het chique Oud-Zuid.

Onderweg kom je langs het Vondelpark, het grootste stadspark van Amsterdam, en het Sarphatipark, met zijn prachtige vijver en fontein. Verken ook het Beatrixpark en het Amstelpark, beide met mooie bloemen en interessante kunstwerken.

Geniet van de levendige sfeer van de stad en ontdek tegelijkertijd de rustige groene gebieden waar je kunt ontspannen en even pauzeren bij een van de vele cafés en restaurants langs de route. Een ideale wandeling voor een zonnige dag in Amsterdam.

Wandeling Schoorl: Stuifduinen, Natuur & Avontuur – 17 km

Wandeling door Schoorl
 • Tijd: 2,5-3 uur.
 • Afstand: 9,3 km of 12,07 km.
 • Type: Boswandeling met klimmen en dalen.
 • Startpunt: Parkeren bij Hargen aan Zee
wandeling door schoorl thumb

Ontdek het pure Schoorl met de uitdagende stuifduinentocht door de Schoorlse Duinen. Hier beleef je hoe de natuur zich gedraagt met stuivend zand en zandverstuivingen bij de Baaknol die iedere maand een nieuw bezoek waard zijn. Wijk van het pad af en ervaar hoe Schoorl er vroeger heeft uitgezien.

De bossen van de Schoorlse Duinen herbergen een scala aan flora en fauna zoals de wilde orchidee in de zomer en de korstmossen in de winter. Langs de vloedlijnen van het strand lopen steltvogels en is het mogelijk een zeehond tegen te komen. In de lente laat de nachtzwaluw van zich horen bij het vogelmeer en hoor je zijn ratelende geluid in de duinen.

Begin de wandeling bij Buitencentrum Schoorlse Duinen en volg de witte pijltjes en knooppunten in het duingebied om een eigen route te lopen. De wandeling gaat grotendeels over onverhard terrein en het bos is half verhard. Vergeet niet om bij te tanken bij Brasserie IJgenweis en het bezoekerscentrum voor informatie over het natuurgebied.

Boswandeling met orchideeën, vogelmeer en zeehonden – 17 km

Bos- en duinwandeling
 • Tijd: 3,5 - 4 uur.
 • Afstand: 16 - 23 km.
 • Type: Bos, duingebied, strand.
 • Startpunt: Bezoekerscentrum Appelscha, Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha
bos en duinwandeling thumb

Deze avontuurlijke wandelroute door de Schoorlse Duinen laat je Schoorl in zijn puurste vorm ontdekken. Over stuifduinen en onverhard terrein beleef je de elementen van de natuur. Bewonder in mei en de zomermaanden de dennenorchidee en luister in de lente naar de ratelende geluiden van de nachtzwaluw bij het vogelmeer. Langs de vloedlijnen van het strand loop je steltvogels en heb je kans om een zeehond tegen te komen. Download het gpx-bestand en volg de witte pijltjes om deze fantastische route te beleven.

Avontuurlijke tocht door Schoorlse Duinen – 17 km

Voorbij de Klimduin
 • Tijd: 4.2 uur.
 • Afstand: 17 km.
 • Type: Natuurwandeling.
 • Startpunt: Onbekend
voorbij de klimduin thumb

Ontdek de ongerepte Schoorlse Duinen tijdens deze uitdagende wandeling over stuifduinen en stuivend zand. Een avontuurlijke tocht waarbij je Schoorl in zijn puurste vorm beleeft en ontdekt hoe de natuur zich gedraagt wanneer het vrij spel heeft. De witte duinen zijn teruggekeerd en je ziet dat het zand vrij mag stuiven. Wijk van het pad af en ervaar hoe Schoorl er vroeger uit zag. Onderweg geniet je van de diverse flora en fauna, waaronder de dennenorchis en korstmossen, en is het zelfs mogelijk een zeehond tegen te komen. Download het gpx-bestand en volg de witte pijltjes voor de wandelroute van 17 kilometer over grotendeels onverhard terrein.

Natuurroute door de Schoorlse Duinen – 17 km

Natuurroute
 • Tijd: 1.1 uur.
 • Afstand: 4,5 km.
 • Type: Natuurroute.
 • Startpunt: Onbekend
natuurroute thumb

Deze stuifduintocht door de Schoorlse Duinen is een absolute aanrader voor natuurliefhebbers. Begin bij Buitencentrum Schoorlse Duinen in Schoorl voor informatie bij het bezoekerscentrum en heerlijke gerechten bij Brasserie IJgenweis.

Volg de witte pijltjes over onverhard terrein voor een ultieme natuurbeleving. Spot bijzondere flora en fauna, zoals wilde orchideeën en nachtzwaluwen. Misschien kom je zelfs een zeehond tegen bij de vloedlijnen van het strand.

De route kan in beide richtingen worden gelopen. Houd er wel rekening mee dat de paaltjes niet altijd goed aangegeven zijn, vooral tussen de Muizenweg en vogelmeer. Maar laat dit je niet weerhouden! Met veel bloeiende heide en verschillende uitzichten is het een fantastische wandeling die je niet wilt missen.

Rondje om de polder: Prachtige uitzichten – 8 km

Rondje om de polder
 • Tijd: 10.7 uur.
 • Afstand: 42.6 km.
 • Type: Fietsroute.
 • Startpunt: Korte Brakersweg, 1902 Castricum
rondje om de polder thumb

Beleef de rust en ruimte van het Nederlandse platteland tijdens deze wandelroute rondom de polder. Geniet van prachtige vergezichten over weilanden en waterpartijen terwijl je door kleine dorpjes loopt en historische boerderijen passeert. Onderweg kom je langs diverse flora en fauna, zoals weidevogels en wilde bloemen.

Begin de route bij het startpunt in het dorpje Oude-Tonge en loop langs de rand van de polder naar de dorpjes Battenoord en Den Bommel. Vergeet niet te genieten van het uitzicht over het Haringvliet en de Philipsdam.

Vervolg de route door de weidsheid van het landschap en eindig weer in Oude-Tonge. Deze route is geschikt voor iedereen die wilt genieten van rust, natuur en frisse buitenlucht.

Plaats een reactie