Top 7 Wandelroutes in Eindhoven: Ontdek de Stad & Natuur

Wandelen Eindhoven, het biedt niet alleen een bruisend centrum, maar ook prachtige natuurgebieden. Ontdek een unieke combinatie van stad en natuur met deze prachtige wandelroutes in Eindhoven.

Wandelroutes Eindhoven

Stadswandeling door Eindhoven centrum

Eindhoven en haar omgeving zijn rijk aan mooie wandelgebieden. Van uitgestrekte heidevelden tot groene parken en historische landschappen. Wandel door de Strabrechtse Heide, vergeet het stadsleven tijdens een wandeling over de Cartierheide, ontdek de groene oase van Wandelpark Eckart of beleef de geschiedenis en natuur van Meerveldhoven.

Ook buiten de stad valt er voldoende te ontdekken. Wandelen door het Dal van de Beerze is bijvoorbeeld een mooie afwisseling tussen water, natuur en historie. Ontdek deze prachtige plekken tijdens een van de zeven wandelroutes die ik hier heb samengesteld.

Wandelen op de Strabrechtse Heide – 13,5 km

Strabrechtse Heide
 • Tijd: 3 uur.
 • Afstand: 15 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: Onbekend
strabrechtse heide thumb

De Strabrechtse Heide, gelegen in drie gemeentes, biedt met 1500 hectare aan heidelandschap veel wandelmogelijkheden. Begin je wandeling bij Natuurpoort de Plaetse waar je ook kunt genieten van een drankje en een hapje in het Heidecafé. Er vertrekken verschillende routes waaronder een kabouterroute voor de allerkleinsten en een paarse route van zo’n 5 km die de meest prachtige vergezichten biedt. Met verharde paden is dit gebied ook toegankelijk met een kinderwagen en honden kunnen loslopen op de Snuffelroute van 4 km. Ontdek de schaapsherder met zijn hond bij het grootste ven van Nederland, het Beuven, en geniet van de vele doorkijkjes en mooie natuur van de Strabrechtse Heide.

Wandelen over de Cartierheide – 6,5 km

Wandelingen over de Cartierheide
 • Tijd: 1.6 uur.
 • Afstand: 6,5 km.
 • Type: Boswachterspad.
 • Startpunt: Grote parkeerplaats aan de Postelseweg in Eersel
wandelingen over de cartierheide thumb

Ontdek het uitgestrekte heidegebied van de Cartierheide, vernoemd naar Baron de Cartier de Marchienne. Deze prachtige wandeling van 6,5 km voert je langs de heidevelden, smalle zandpaden en bosrijke gebieden en langs het Dalems Stroompje. Begin bij Eersel en geniet van de symphonie van gekrijs van de meeuwenkolonie. Tip: stop bij Postels Pleintje in België voor een puntzak Vlaamse friet en een heerlijk broodje braadworst met zuurkool en alles.

Meerveldhoven: Geschiedenis en Groen – 12 km

Luchtvaartwandeling
 • Tijd: 3.0 uur.
 • Afstand: 12 km.
 • Type: Natuurwandeling.
 • Startpunt: Parkeerplaats Fredeshiem
luchtvaartwandeling thumb

Beleef de geschiedenis van de luchtvaart tijdens deze wandeling langs Meerveldhoven en Eindhoven. Ontdek hoe hier het allereerste begin van de luchtvaart plaatsvond, welke bombardementen er tijdens de oorlog hebben plaatsgevonden en hoe de luchtmacht hier straaljagers introduceerde.

De route voert je naar het gebied waar nu massaal burgerluchtvaartverkeer plaatsvindt en brengt je daarna langs de volledige ontmanteling van het voormalige luchtvaarttraject. Geniet van de moderne woonwijk die nu op deze plek te vinden is, met veel groen, water en leefgenot.

Een prachtige mix van geschiedenis en groene omgeving!

Wandelpark Eckart: Boswandeling met Weiland-uitstapjes – 4 km

Deze wandelroute van 4 kilometer door het Eckartse bos en de Lage Heide biedt een echte boservaring. Je loopt vooral tussen het groen met af en toe een uitstapje naar een weiland of richting de Dommel.

Perfect voor een wat langer ommetje of een heerlijk avondwandeling. Vergeet vooral niet om te blijven kijken naar de bijzondere flora en fauna langs het pad. Begin je wandeling in de buurt van het Meerhovenplein en ontdek wat deze prachtige omgeving te bieden heeft.

Wandeling door Dal van de Beerze: water, natuur en historie – 7.2 km

Dal van de Beerze
 • Tijd: 1.8 uur.
 • Afstand: 7.2 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: Logtsebaan, 5062 TA Oisterwijk, Nederland
dal van de beerze thumb

Deze wandelroute voert je door het imposante natuurgebied Kampina, waar de Beerze haar weg vindt tussen uitgestrekte graslanden en bossen. Bewonder de historische watermolen, de vogelkijkhut en de talrijke watervogels op de overstromingsvlakte.

De route is 7.2 km lang en loopt over soms drassige paden, dus trek goede wandelschoenen aan. Parkeer je auto op Spoordonkseweg, Oirschot en ervaar zelf de indrukwekkende natuur en historie van het Dal van de Beerze.

Wandeling over de Stratumse Heide – 5 km

Rondwandeling Stratumse Heide
 • Tijd: 1.2 uur.
 • Afstand: 5 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: Stratumse Heide, Heezerweg, 5644 Eindhoven
rondwandeling stratumse heide thumb

Op de Stratumse Heide tussen Eindhoven en Geldrop is een prachtige rondwandeling van 5 kilometer uitgestippeld. Het gebied bestond vroeger voornamelijk uit stuifzand, maar is nu afwisselend bebost en heidegebied. Hierdoor kom je er veel amfibieën tegen.

De wandelroute biedt hoogtes en laagtes en droog en nat gebied, wat het erg afwisselend maakt. Parkeren kan bij De Plaetse in Heeze-Leende. Voor wie graag verhard wandelt, zijn hier grotendeels verharde paden aangelegd.

Een aanrader voor een heerlijke wandeling!

Hertog Hendrikpad: Brabantse Cultuur en Landschap – 92 km

Hertog Hendrikpad
 • Tijd: 23.0 uur.
 • Afstand: 92 km.
 • Type: LW (lichte wandeling).
 • Startpunt: Eindhoven
hertog hendrikpad thumb

Wandel door een diverse mix van landschappen en Brabantse cultuur tijdens het Hertog Hendrikpad. Bewonder watermolens en kastelen, en ontdek de historische industrie rond Eindhoven. Geniet van pittoreske dorpjes als Aalst, Heeze en Geldrop. De route is vernoemd naar hertog Hendrik I van Brabant, die in 1232 stadsrechten verleende aan Eindhoven. Het Hertog Hendrikpad is 92 kilometer lang en is zowel in zijn geheel als in delen te lopen. Bezoek de website van Wandelsportvereniging OLAT (klik op de groene button) voor meer informatie over de route en om een routegids te bestellen.

Plaats een reactie