Ontdek de 9 Mooiste Wandelroutes in en Rond Winterswijk

Ben je op zoek naar mooie wandelroutes in en rondom Winterswijk? Dan ben je op het juiste adres! In dit artikel deel ik mijn favoriete wandelroutes met prachtige natuur, rust en de mooiste uitzichten. Van veengebieden tot duinen, er is voor ieder wat wils.

Wandelen in en rondom Winterswijk

Winterswijk, gelegen in het oosten van de Achterhoek, staat bekend om haar unieke natuur en landschap. De omgeving biedt talloze mogelijkheden voor mooie wandelroutes, waarbij je kan genieten van het vele groen, prachtige bosgebieden en de rustgevende natuur. De wandelroutes variëren van korte ommetjes tot langere tochten, langs beken en door bossen. Ervaar de rust en schoonheid van de Achterhoek tijdens een van mijn favoriete wandelroutes.

Ontdek Winterswijk met deze 9 prachtige wandelroutes

Akkerlandschap met houtwallen en natuur: 5 km

Slingeren door akkers
 • Tijd: 0.2 tot 0.8 uur.
 • Afstand: 1-3 km.
 • Type: Wandelen.
 • Startpunt: Rijksweg 139, 6325AC Berg en Terblijt, Nederland
slingeren door akkers thumb

Wandel door het prachtige akkerlandschap en ontdek de mooie houtwallen. Deze wandeling van 5 kilometer brengt je langs eikenbosjes en houtwallen met onder meer lijsterbes, hulst, vlier en dalkruid. De houtwallen dienden vroeger als perceelschafscheiding en windvang, en zijn nu belangrijk voor de natuur. De ‘houten lijnen’ bieden beschutting en/of een broedplaats aan de geelgors, steenmarter, ree en ransuil. Geniet van een veilige wandeling door de houtwallen en ontdek de rijke natuur om je heen.

Natuurtocht Bekendelle: Moeras en Oerbos – 7,3 km

Ontdek het bijzondere natuurreservaat Bekendelle, onderdeel van het Nationaal Landschap Winterswijk. Dit Natura 2000 gebied biedt een prachtig uitzicht op kabbelende beekjes die vanuit de Boven-Slinge stromen, en een moeras en oerbos met unieke flora en fauna.

Volg de gemarkeerde borden om de route van 7,3 kilometer te volgen en te voorkomen dat je verdwaalt. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur en biedt een rustige en uitdagende ervaring voor wandelaars van alle niveaus. Een absolute must-see voor natuurliefhebbers en wandelaars!

Wandelroute Buskersbos: Rust en Natuur – 4 km

Geniet van de rust en natuur tijdens deze wandelroute door het kleiner en minder bekende Buskersbos. Het wandelpad loopt voor meer dan de helft langs de Boven-Slinge, wat zorgt voor een serene sfeer.

Het bos biedt een afwisseling van bomen, struiken en open plekken. Bovendien is het de perfecte uitvalsbasis om vogels te spotten en te genieten van het kabbelende water.

Begin de wandeling bij het startpunt en volg het pad langs de Boven-Slinge. Ontdek het gebied en vergeet niet om af en toe een pauze te nemen om te genieten van het prachtige uitzicht. Een aanrader voor wie op zoek is naar een rustige wandeling in de natuur.

Wandelen door het Kwetsbare Korenburgerveen – 8 km

Het Korenburgerveen is een uitgestrekt en kwetsbaar veengebied ten westen van Winterswijk, dat alleen beperkt toegankelijk is via de wandelpaden. Tijdens deze wandelroute kun je genieten van het bijzondere veenmos en de schitterende natuur om je heen. Voor de echte avonturiers is er een uitkijktoren aanwezig om het gebied van bovenaf te verkennen. Vergeet niet om je verrekijker mee te nemen, je zou zo maar eens een bijzondere vogelsoort kunnen spotten!

Wandelen door veengebied: mysterieus landschap – 8km

Verken de uitgestrekte, mysterieuze veengebieden in de buurt van de Duitse grens tijdens deze 8 km lange wandeling. Het landschap lijkt verlaten, maar er is veel leven te ontdekken als je goed kijkt.

De wandelroute brengt je langs zowel het Wooldse Veen als het Corlese Veen. Geniet van het ongerepte, unieke landschap en zie de verschillende soorten moerasplanten en vogels die zich hier thuis voelen.

De rustige omgeving en het prachtige uitzicht maken deze wandeling een unieke belevenis – een perfecte ontsnapping aan de drukte van het dagelijkse leven.

Sallandse Heuvelrug: Veengebied, Heide en Uitzicht – 12 km

Ontdek de prachtige natuur van de Sallandse Heuvelrug met deze uitdagende wandelroute. Tijdens de tocht loop je langs vennen, heidevelden en bossen. Geniet van het spectaculaire uitzicht vanaf de uitkijktoren op de Holterberg.

Onderweg kom je langs de Zunasche Heide, een natuurgebied met een diversiteit aan planten en dieren. Luister naar het geluid van zingende boomleeuweriken en spot de adders die in dit gebied voorkomen.

De route is uitdagend en bevat enkele flinke hellingen. Trek dus stevige wandelschoenen aan en neem voldoende water mee. Start de wandeling bij het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug en volg de aangegeven blauwe pijlen. Beleef een onvergetelijke wandeltocht door een van de mooiste natuurparken van Nederland.

Wandeling door de Brabantse Biesbosch – 8 km

Dottinkrade
 • Tijd: 2 à 2,5 uur.
 • Afstand: 8 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: Camping 't Wieskamp
dottinkrade thumb

Deze wandeling brengt je door het uitgestrekte natuurgebied van de Brabantse Biesbosch. Je loopt langs slingerende kreken en door ruige bossen. Onderweg kun je uitkijken naar vogels als de zeearend en de ijsvogel.

Tijdens de wandeling neem je ook een veerpontje om het water over te steken en verken je de historische stad Geertruidenberg. Verder kom je langs de beversport, waar je beverburchten kunt spotten.

Beginpunt van de wandeling is bij de parkeerplaats bij de Biesboschweg. Volg de groene pijlen om de route te volgen en geniet van dit bijzondere stukje natuur in Noord-Brabant.

Wandelen door de duinen van Texel – 13 km

Oude akkers
 • Tijd: 0.4 uur.
 • Afstand: 1.470 km.
 • Type: Historische pelgrimsroute.
 • Startpunt: Maastricht of Aken
oude akkers thumb

Deze prachtige wandelroute biedt het beste van Texel. Je wandelt langs de duinen, door het bosgebied en door de polders. Langs de route zijn vele schapenboerderijen en uitgestrekte weilanden te vinden, waar je kunt genieten van de lokale flora en fauna.

De wandelroute begint en eindigt bij het dorp Den Hoorn en is perfect voor een dagtocht. Onderweg kun je onder andere het indrukwekkende Krimbos ontdekken en genieten van het uitzicht vanaf de Mokbaai. Vergeet niet om je verrekijker mee te nemen om de vele vogelsoorten te spotten die in het gebied leven.

De 13 km lange wandeling is geschikt voor iedereen die van de natuur en het buitenleven houdt. Geniet van de rust en stilte van het Texelse landschap op deze prachtige wandelroute.

Bruggenroute: Een korte en zoete wandeling – 4 km

2 Bruggenroute
 • Tijd: 1 uur.
 • Afstand: 4 km.
 • Type: Avondwandeling.
 • Startpunt: Vakantiepark De Twee Bruggen, Meenkmolenweg 13, 7109 AH Winterswijk
2 bruggenroute thumb

De Bruggenroute is de perfecte wandeling voor wie even snel de benen wil strekken. Deze route biedt een schilderachtig uitzicht op de Boven-Slinge en leidt u langs de Slingeplas. Geniet van het rustige water en de prachtige omgeving terwijl u op uw gemak loopt.

De wandeling is goed te doen binnen een uur en biedt een perfecte afleiding voordat u terugkeert naar uw camping- of verblijfsaccommodatie. Begin eenvoudigweg vanuit ons vakantiepark en volg de borden om weer terug te keren naar uw startpunt. Kort maar krachtig – de Bruggenroute is een kleine parel in de schitterende regio van de Boven-Slinge.

Plaats een reactie