Top 7 Wandelroutes in Heiloo: Ontdek de Mooiste Wandelingen

Ben je op zoek naar mooie wandelroutes in Heiloo? Dan heb ik goed nieuws voor je! In dit artikel vind je de top 7 wandelroutes die je zeker niet mag missen. Van historische pelgrimspaden tot prachtige duinlandschappen, Heiloo heeft het allemaal.

Wandelen in Heiloo

Heiloo is een pittoresk dorpje in Noord-Holland met prachtige wandelroutes. Of je nu houdt van historie, natuur of beide, er is voor elke wandelliefhebber wel wat te vinden. Ontdek bijvoorbeeld de pelgrimsroute die door Heiloo en Egmond-Binnen loopt en je meeneemt langs historische plekken en mooie natuur. Of kies voor de landgoederenroute en geniet van groene landschappen en ontspanning. En als je van duinlandschappen houdt, mag de wandeling Six niet ontbreken op je lijstje. Kortom, Heiloo is de perfecte bestemming voor een heerlijke wandeling.

Ontdek de Natuur: 7 Gemarkeerde Wandelroutes in Heiloo

Pelgrimsroute Heiloo en Egmond-Binnen: Mariaverering en geschiedenis – 20 km

Drie putten, een klooster en Mariaverering
 • Tijd: 5.0 uur.
 • Afstand: 20 km.
 • Type: Wandelen.
 • Startpunt: Centraal Station Antwerpen
drie putten een klooster en mariaverering thumb

Ontdek de grootste Mariabedevaartsplaats in Nederland tijdens deze uitdagende pelgrimsroute. Volg de sporen van de Ierse monnik Willibrord die in 690 arriveerde in Heiloo om de lokale bevolking te bekeren.

Kom langs bij de Willibrordusput naast de Witte Kerk en ontdek de geneeskrachtige put bij de Adelbertusakker, waar de rechterhand van Willibrord predikte en werd begraven. Vergeet ook niet de Runxputte te bezoeken voor de Genadekapel van Onze Lieve Vrouw ter Nood.

Daarnaast passeer je de St. Adelbertabdij in Egmond. Ontdek de geschiedenis van het christendom in Nederland terwijl je geniet van het prachtige landschap. Start bij station Heiloo en volg de route om weer terug te keren op dezelfde plek.

Wandelen in de Veluwe: Verkenning van Bos en Heide – 8 km

Over de route
 • Tijd: 2 uur.
 • Afstand: 8 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: MFC 't Trefpunt, Balkbrug
over de route thumb

Ontdek de natuurlijke schoonheid van de Veluwe tijdens deze 8 km lange wandeling. Door de afwisseling van dichtbegroeid bos en uitgestrekte heidevelden is het een prachtige route om te bewandelen.

Startend bij het Veluws duingebied bij Elspeet, wandel je door de heidevelden van de ecoducten en passeer je Landschappen van Allure. De route biedt tal van uitkijkpunten en kans om het wild van dichtbij te bekijken.

De wandelroute van 8 km is geschikt voor sportieve en ervaren wandelaars die op zoek zijn naar een uitdagende tocht. De paden zijn goed begaanbaar en er zijn rustplekken om te genieten van het uitzicht over de weidse omgeving.

Geniet van de natuurlijke omgeving van de Veluwe zonder de drukte van de stad en laat je verrassen door de vele prachtige uitzichten die deze route biedt.

Wandelen door de duinen: OV-stapper Texel – 23 km

OV-stapper Texel 1
 • Tijd: 6 uur.
 • Afstand: 22 km.
 • Type: Lineair.
 • Startpunt: Station Den Helder, Middenweg 176, 1782 BL Den Helder
ov stapper texel 1 thumb

Laat je betoveren door de prachtige duinen tijdens de OV-stapper Texel wandelroute. Deze route van 23 km voert je door het Nationaal Park Duinen van Texel, waarbij je onderweg kunt genieten van de diverse flora en fauna.

Je start in Den Hoorn en wandelt via de oude kerk naar de duinen. Tijdens de route kom je onder andere langs De Slufter, een uniek natuurgebied waar eb en vloed vrij spel hebben. Geniet van de vergezichten over de Noordzee en ontdek de vele vogelsoorten die het eiland rijk is.

De OV-stapper Texel biedt een afwisselende route, van bospaadjes langs luxe villa’s tot open duinlandschap en brede stranden. Onderweg zijn er diverse plekken waar je kunt uitpuffen en iets kunt drinken of eten. Vergeet niet om een verrekijker mee te nemen, want er zijn genoeg vogels te spotten!

Wandeling Six: Prachtige duinlandschappen – 14 km

Rondwandeling duinen van Six
 • Tijd: 3 uur.
 • Afstand: 14 km.
 • Type: Natuurwandeling.
 • Startpunt: Parkeerplaats bij de ingang van de Duinen van Six
rondwandeling duinen van six thumb

Ontdek de schitterende duinen van Six met deze rondwandeling van 14 km. Laat je betoveren door de bijzondere flora en fauna, zoals duinroosjes en konijnen. Geniet onderweg van de adembenemende uitzichten over de zee en de duinen.

De route loopt onder andere langs de kustlijn van Egmond aan Zee en de gezellige plaatsen Schoorl en Bergen. Vergeet niet te pauzeren bij een van de gezellige strandpaviljoens voor een verfrissend drankje of een hapje.

De wandeling start en eindigt bij het station van Egmond aan Zee en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Een prachtige tocht die je niet wilt missen.

Wandelen in Heiloo: de landgoederenroute – 7 km

Wandelen in Heiloo: de landgoederenroute
 • Tijd: 1.8 uur.
 • Afstand: 7.38 km.
 • Type: Gesloten route.
 • Startpunt: Station Heiloo
wandelen in heiloo de landgoederenroute thumb

Volg de groene pijlen van het Wandelnetwerk Noord-Holland om Landgoed Ter Coulster en Nijenburg te bewonderen. Wandel langs mooie landhuizen en geniet van het prachtige uitzicht over weilanden en bossen. Maak onderweg een tussenstop bij Landgoed Willibrordus om op te warmen in de theeschenkerij. De route eindigt weer bij Station Heiloo, maar je kunt nog een extra stukje lopen door het Heilooer bos. Een perfecte wandeling voor een dagje uit in Noord-Holland!

Landgoederenroute eindigt: Groen & Ontspanning – 7 km

Einde Landgoederenroute
 • Tijd: 1.8 uur.
 • Afstand: 7 km.
 • Type: Wandeling.
 • Startpunt: Onbekend (er is alleen informatie gegeven over de regio)
einde landgoederenroute thumb

Het einde van de Landgoederenroute is verrassend dichtbij het station. Na 4 kilometer lijkt het erop dat je alweer terug bent bij het beginpunt, maar er is nog veel meer wandeling te genieten. Neem een pauze voor de lunch en wandel verder het Heilooer bos in, waar je omringd wordt door de natuur.

Tijdens deze ontspannende wandeling van ruim 7 km maak je kennis met de groene omgeving, met ongerepte natuur en talloze prachtige bossen. Dit is het perfecte teken van rust in dit hectische dagelijks leven. Zodra je op deze wandelroute bent bent, zal je vergeten dat de buitenwereld nog bestaat. Geniet ervan!

Wandelen in de Veluwe – 10 km

Deze wandelroute is voor echte avonturiers die de ongerepte natuur van de Veluwe willen ontdekken. Je loopt door bosrijke gebieden, langs uitgestrekte heidevelden en kabbelende beekjes. Onderweg kom je misschien wel schapen, wilde zwijnen en herten tegen!

De route begint in het pittoreske dorpje Epe waar je kunt genieten van het prachtige uitzicht op het oude marktplein. Volg vervolgens de groene bordjes door het bos en over de heidevelden. Houd je ogen open voor de wilde dieren!

Na een paar kilometer kom je langs het prachtige natuurgebied De Renderklippen, waar je de kans hebt om edelherten en wilde zwijnen te spotten. Vervolg de route richting Gortelse Heide en geniet van het adembenemende uitzicht op de heidevlaktes.

Als je de route vervolgt, kom je langs het indrukwekkende Kasteel Cannenburch in Vaassen en passeer je Beekhuizerzand, een groot stuifzandgebied. Eindig de wandeling weer in Epe en geniet na van deze prachtige tocht door de ongerepte natuur van de Veluwe.

Plaats een reactie