Wandelen in Gelderland: Ontdek de 10 Mooiste Wandelroutes

Ben je op zoek naar nieuwe wandelroutes in Gelderland? Je hebt geluk, want deze provincie heeft veel te bieden! Van het sprookjesachtige Renkums Beekdal tot de historische Baanbrekerpad Bommelerwaard, er zijn talloze wandelroutes om te ontdekken. Vandaag deel ik graag mijn favoriete wandelroutes in Gelderland die geschikt zijn voor alle niveaus.

Wandelen in Gelderland

Gelderland is de grootste provincie van Nederland en staat bekend om zijn prachtige natuur. Het Gelderse landschap varieert van weidse heidevelden tot uitgestrekte bossen en kronkelende rivieren. Er zijn wandelroutes voor iedereen, of je nu houdt van lange afstanden over onverharde paden of korte, gezinsvriendelijke routes door de natuur. Vergeet niet om goede wandelschoenen en een flesje water mee te nemen, en geniet van al het moois dat Gelderland te bieden heeft!

Verken Gelderland te voet: Ontdek onze 10 favoriete Wandelroutes

Hulshorsterzand landschappen – 7 km

ANWB Wandelroute ‘Een afwisselend hoevenlandschap’
 • Tijd: 2,5 uur.
 • Afstand: 12 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: Geen informatie beschikbaar
anwb wandelroute een afwisselend hoevenlandschap thumb

Ervaar de veelzijdige natuur van de Noordwest-Veluwe tijdens deze wandeling rondom het Hulshorsterzand. Loop over dichtbegroeide bospaden, langs open heidevelden en door de prachtige stuifduinen.

Geniet van het uitzicht op de beekoevers en ontdek de bijzondere flora en fauna in dit gebied. Onderweg kom je langs het Kasteel Staverden, een prachtig landhuis en de oudste nog werkende houtzagerij van Nederland.

De route is goed uitgestippeld en makkelijk te volgen. Start en eindig bij de parkeerplaats aan de Uddelermeerweg en maak kennis met de diverse landschappen die dit gebied te bieden heeft. Een absolute aanrader voor de natuur- en wandelliefhebber!

Rondje Ooijpolder: Natuur en Historie – 7 km

ANWB Wandelroute ‘Rondje Ooijpolder’
 • Tijd: 1.5 uur.
 • Afstand: 7 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: Hollandsch-Duitsch Gemaal, Ooysedijk, 6576JH Ooij
anwb wandelroute rondje ooijpolder thumb

Kijk je ogen uit tijdens de wandelroute ‘Rondje Ooijpolder’. Dit ruige natuurgebied bestaat uit kleine dorpjes, moerasgrond en polderland. Geniet van de vele vogels en spot Konikpaarden en Gallowayrunderen in de graslanden. Maak een pitstop bij oude riviergeulen en verlaten steenfabrieken. Laat je verrassen door de strandjes langs de Waal met wit zand. Een wandelroute boordevol natuur en geschiedenis.

Wolfheze – Kasteel Doorwerth: Gelderse landschappen en middeleeuwse kastelen – 16 km

Groene Wissel Wolfheze – Kasteel Doorwerth
 • Tijd: 4.0 uur.
 • Afstand: 16 km.
 • Type: Groene Wissel.
 • Startpunt: Station Wolfheze, Wolfhezerweg 92, 6874 AA Wolfheze
groene wissel wolfheze kasteel doorwerth thumb

Verken het afwisselende Renkums Beekdal in Gelderland en bewonder het middeleeuwse Kasteel Doorwerth. De route neemt je mee door het sprengenbos van Wolfheze, langs Heveadorp en over de beroemde Italiaanse Weg. Je zult af en toe een stevige klim tegenkomen, maar wordt beloond met prachtige landschappen. Het Renkums Beekdal is een belangrijke schakel tussen de hoge droge Veluwe en de natte uiterwaarden van de Rijn. Ontdek het middeleeuwse Kasteel Doorwerth, een waterburcht uit de 13e eeuw waar diverse vertrekken worden bewaard zoals ze er vele eeuwen geleden uitzagen. Geniet van een lekkere lunch of een kopje koffie in de orangerie van het kasteel.

Wandelroute Betuwe: Fruitgaarden en Stadjes – 150 km

Streekpad Betuwe
 • Tijd: 4.5 uur.
 • Afstand: 18.0 km.
 • Type: Dagetappe.
 • Startpunt: Tiel
streekpad betuwe thumb

De Betuwe staat bekend om haar fruitgaarden en schitterende landschappen met bloesems. De Streekpad Betuwe is een kersverse wandelroute van 150 kilometer, bestaande uit 12 etappes. De route voert je door groene weides, uiterwaarden, karakteristieke stadjes en langs slingerende rivieren. In het voorjaar kun je genieten van de bloeiende boomgaarden en in de nazomer kom je onderweg de leukste fruitstalletjes tegen. Kies ervoor om de hele route in meerdere dagen te lopen of om één van de aanbevolen etappes te kiezen. Een onvergetelijke wandelervaring door de prachtige Betuwe!

Baanbrekerpad Bommelerwaard: Historie en Natuur – 10 km

Baanbrekerpad Bommelerwaard
 • Tijd: 2.5 uur.
 • Afstand: 10 km.
 • Type: Wandelpad (klompenpad).
 • Startpunt: Onbekend
baanbrekerpad bommelerwaard thumb

Het Baanbrekerpad is het eerste Klompenpad in de Bommelerwaard, gelegen in regio Rivierenland. Dit historische pad zal je door het prachtige landschap van Ammerzoden en Well leiden, langs de uiterwaarden, boerenland en door dynamische stroomruggen en vroegere rivierbeddingen.

Onderweg zul je ook het majestueuze Kasteel Ammersoyen zien, één van de best bewaarde waterburchten van Nederland. Je kunt er zelfs pauzeren in het Koetshuis voor hapje of drankje. Maar wees gewaarschuwd: het pad is niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. Dus trek stevige en waterdichte schoenen aan en geniet van deze historische en natuurvolle wandeling in de Bommelerwaard!

Belmonte Wandeling: Bos, Beek en Botanische Tuin – 10/16 km

NS-wandeling Belmonte
 • Tijd: 3.0 uur, 4.5 uur.
 • Afstand: 12 km of 18 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: Station Ede-Wageningen
ns wandeling belmonte thumb 1

De NS-wandeling Belmonte neemt je mee op een afwisselende wandeling door het prachtige Gelderland. Begin bij station Ede-Wageningen en loop door bos De Sysselt en langs de slingerende Molenbeek. Geniet van spectaculaire uitzichten over de Nederrijn en de Betuwe vanaf de Wageningse Berg.

Maak een keuze om de hele route (16 km) te lopen of de route na 10 kilometer in te korten en naar de bushalte Begraafplaats Wageningen te lopen. Eindig bij de schitterende botanische tuin Belmonte waar magnolia’s en rododendrons in bloei staan en je een schitterend uitzicht hebt over de uiterwaarden van de Nederrijn. Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.

Familiewandeling Leuvenumse bossen – 2 km

Wandelroute familiepad Harskamp
 • Tijd: 0.5 uur.
 • Afstand: 2 km.
 • Type: Familiepad.
 • Startpunt: Onbekend (geen specifieke adresgegevens vermeld in omschrijving)
wandelroute familiepad harskamp thumb

De Leuvenumse bossen zijn een prachtig natuurgebied op de Veluwe en bieden een korte maar sfeervolle wandeling langs de langste beek van de Veluwe. Het halfverharde pad maakt deze route goed begaanbaar voor wandelaars met rollators, buggy’s en mensen in een rolstoel met begeleider. Onderweg kun je genieten van de rustgevende natuur, vergezichten en hoor je het water van de beek kabbelend langs de oever stromen. Vergeet niet om af en toe te stoppen om de omgeving in je op te nemen en te genieten van al het moois dat dit gebied te bieden heeft. De route begint bij de parkeerplaats aan de Uddelermeerweg in Ermelo.

Wandelroute Hulshorsterzand – 6.79 km

Wisselende landschappen rond het Hulshorsterzand
 • Tijd: 1.7 uur.
 • Afstand: 6.79 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: Parkeerplaats Hierderweg, Leuvenum
wisselende landschappen rond het hulshorsterzand thumb

Struin over de heide en door het bos, langs de stuifduinen en beekoevers tijdens een wandeling langs alle landschappen rond het Hulshorsterzand op de Noordwest-Veluwe. Honden zijn welkom, mits aangelijnd.

De wandeling voert langs het bijzondere landschap van de Leuvenumse bossen en het stuifzandgebied van het Hulshorsterzand. Ook kom je langs de rivier de Hierdensche beek en de heidevelden van de Ermelose heide.

Begin de wandeling bij de parkeerplaats aan de Hulshorsterweg in Leuvenum en volg de bordjes om weer terug te komen op dezelfde plek. Geniet onderweg van de wisselende landschappen en de bijzondere natuur van de Veluwe!

Hulshorsterzand wandelroute: Heide, Bos, Stuifzandduinen – 6.79 km

Stuifzand- en heidewandeling rond het Hulshorsterzand
 • Tijd: 1.3 uur.
 • Afstand: 5,25 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: Parkeerplaats Brandsweg
stuifzand en heidewandeling rond het hulshorsterzand thumb

Tijdens deze wandelroute ontdek je de wisselende landschappen rond het Hulshorsterzand op de Noordwest-Veluwe. Struin over de heide, door het bos en langs de snel opkomende stuifzandduinen. Vergeet niet om af en toe te stoppen bij het kabbelende beekje of het uitgestrekte heideveld. Honden zijn welkom, mits aangelijnd. Start de wandeling vanuit Leuvenumse bossen en volg de bordjes om weer bij het startpunt te eindigen.

Uitdagende wandeling Duivelsberg: 3 km, mooi uitzicht

De Duivelsberg wandelroute ligt in het zuidoosten van Gelderland, vlak bij de Duitse grens. Deze uitdagende en afwisselende route brengt je langs akkers, loofbos en oud beukenbos met veel smalle bospaadjes, hellingen en trappen. Onderweg kun je genieten van mooie vergezichten en rusten op bankjes. De wandeling start en eindigt bij het pannenkoekenrestaurant en op slechts 250 meter van het restaurant vind je een fantastisch uitzichtpunt. Honden mogen aangelijnd mee op de route. Een mooie en intensieve wandelervaring in de omgeving van Nijmegen.

Plaats een reactie