8 Adembenemende Wandelroutes in de Achterhoek

Ben jij op zoek naar een prachtige wandelervaring in Nederland? Dan is de Achterhoek dé perfecte bestemming voor jou! Dit gebied, gelegen in het oosten van Nederland, biedt een eindeloze hoeveelheid aan wandelpaden. Van langeafstandsroutes tot korte natuurwandelingen – de Achterhoek heeft voor elk wat wils! Vandaag deel ik graag mijn favoriete wandelroutes in de Achterhoek.

Wandelen in de Achterhoek

Met maar liefst 3000 kilometer aan wandelpaden onderscheidt de Achterhoek zich echt als wandelgebied. De afwisselende natuur en het coulisselandschap maken het tot een populaire bestemming voor wandelaars. De streek heeft verschillende langeafstandswandelpaden, zoals het bekende Pieterpad en het Graafschapspad. Ook vind je er diverse themawandelingen, variërend van historische routes tot wandelingen in natuurschoon. Kortom, voor een prachtige wandelervaring ben je in de Achterhoek aan het juiste adres!

Ontdek de Achterhoek te voet: 8 Unieke Wandelroutes

Wandelen zonder grenzen in de Achterhoek – 3000 km

Wandelnetwerk Achterhoek
 • Tijd: 3.5 uur.
 • Afstand: 13,9 km.
 • Type: Rondwandeling, Natuurwandeling.
 • Startpunt: Onbekend
wandelnetwerk achterhoek thumb

Het wandelnetwerk in de Achterhoek is een droom voor elke wandelliefhebber. Met ruim 150 startlocaties en meer dan 3000 kilometer aan wandelpaden, biedt het wandelnetwerk een ongeëvenaarde vrijheid in het plannen van wandelroutes.

Met behulp van een digitale of papieren wandelkaart, kan je zelf een route uitstippelen of een kant-en-klare wandelroute volgen. De startlocaties zijn gemakkelijk te herkennen aan infopanelen met een kaart en route-informatie.

Tijdens het wandelen kom je regelmatig keuzepunten tegen waar je kan overstappen op een andere route. Op het bordje bij het keuzepunt staat een letter en een nummer, die ook op de kaart terug te vinden zijn. Zo kan je eindeloos variëren en genieten van al het moois dat de Achterhoek te bieden heeft.

ANWB wandelroute Achterhoeks Coulisselandschap: Boerenland en Vestingstad – 15 km

ANWB-wandelroute Achterhoeks Coulisselandschap, Aalten/Bredevoort
 • Tijd: 4 uur.
 • Afstand: 15 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: VVV Aalten, Polstraat 6, 7121 DH Aalten
anwb wandelroute achterhoeks coulisselandschap aalten bredevoort thumb

Geniet van de glooiende akkers en weilanden in het Achterhoekse coulisselandschap tijdens deze rondwandeling van Aalten naar het historische vestingstadje Bredevoort en terug. Onderweg zie je karakteristieke boerderijen met rode dennendaken en loop je langs beekjes en door bossen.

Neem de tijd om het vestingstadje Bredevoort te verkennen, dat zichzelf heeft uitgeroepen tot boekenstad van Nederland. Hier vind je een bijzondere sfeer en een scala aan boeken, dus vergeet niet wat ruimte over te laten in je rugzak.

In Aalten kun je het Industriemuseum bezoeken, dat vertelt over de textielen hoornindustrie in de stad. De route is goed aangegeven en biedt prachtige uitzichten op het platteland. Een aanrader voor wandelliefhebbers!

Wandelroute Bergherbos: Kort, maar pittig – 6 km

Wandelroute Bergher Bos
 • Tijd: 1.5 uur.
 • Afstand: 6 km.
 • Type: Wandeling.
 • Startpunt: Paviljoen 't Buitenhuis, Stroombroek 10, 7047 CA Braamt, Nederland
wandelroute bergher bos thumb

De Wandelroute Bergherbos in het zuiden van de Achterhoek biedt een prachtig natuurgebied met heuvelachtige bossen en kleinschalige akkers en kent pittige klimmetjes. Bovenop de stuwwallen van Montferland ligt het Bergher Bos, waar je onderweg langs de uitkijktoren Hulzenberg komt en kunt genieten van een schitterend uitzicht over de Veluwezoom en helemaal tot Elten. Start bij uitspanning en informatiepunt ’t Peeske, Peeskesweg 12, 7037 CH Beek.

Dottinkraede: Natuur & Wijn – 10km

Döttinkraederoute Winterswijk
 • Tijd: 2-3 uur.
 • Afstand: 10 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: Camping 't Wieskamp
dottinkraederoute winterswijk thumb

Ontdek de prachtige Achterhoekse natuur met de Döttinkraederoute. Deze gemarkeerde wandelroute leidt je door het fraaie loofbos, langs beekjes en boerderijen met afwisselend terrein en parkachtige elementen.

Tijdens de wandeling kom je langs Wijngaard Hesselink, waar je kunt genieten van de heerlijke wijnen die geproduceerd worden in het idyllische landschap tussen de olijf- en palmbomen. Pauzeer op het terras en proef de vijftien verschillende wijnen of geniet van een kopje koffie met appeltaart.

De wandelroute duurt ruim twee uur en is bewegwijzerd met bordjes met rode voetstapjes. Mis deze unieke ervaring niet en ontdek de natuur én de wijn van de Achterhoek!

Wandelroute De Drie Kieften: Verhalen en variatie – 5 km

Ontdek de diversiteit rondom Gorssel op de wandelroute De Drie Kieften. Deze route voert je over verharde wegen en paden tussen Gorssel, Harfsen en Bathmen. Onderweg kom je langs de oude herberg die ooit het begin markeerde van een twee kilometer lange bomenlaan van de Engelse landschapstuin bij Huis Dorth. Pas op, er klopte ooit kwaad volk aan bij de herberg. Geniet van uiterwaarden van de IJssel, heidevelden en uitgestrekte bossen. Start bij TOP bij Jansen en Jansen, Kwekerijweg 4, 7213 AX Gorssel. Tip: kunstliefhebbers kunnen in Gorssel Museum More bezoeken.

Wandelroute Mooi Achterhoek, Ruurlo – 20 km

Wandelroute Mooi Achterhoek
 • Tijd: 175.0 uur.
 • Afstand: ongeveer 700 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: Onbekend
wandelroute mooi achterhoek thumb

Wandelroute Mooi Achterhoek is verkozen tot Nederlands mooiste wandeling in 2016 door Wandelzoekpagina. De rondwandeling van 20 km begint en eindigt op het Kerkplein in Ruurlo en voert langs de Baakse Beek en door het Berkelland. De route biedt prachtige vergezichten over malse weilanden, avontuurlijke bospaadjes en kabbelende beekjes. Onderweg kom je langs het dorpje Ruurlo waar CAREL WILLINK’s werk te zien zal zijn in museum MORE en het imposante kasteel van Ruurlo. Verharde paden worden kritiek gegeven, maar zijn onmisbaar met de winter op komst. De route is te downloaden van wandelzoekpagina.

Wandelroute Hackfort: Landgoed, Kasteel en Landschap – 16 km

Wandelroute Hackfort – Vorden
 • Tijd: 4.0 uur.
 • Afstand: 16 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: NS station Vorden
wandelroute hackfort vorden thumb

Ontdek de wonderschone natuur van de Achterhoek in deze prachtige wandelroute over het landgoed Hackfort en door het gezellige dorp Vorden. Hier wandel je over kleinschalig agrarisch landschap, met authentieke boerderijen, hakhoutbosjes en historische akkers omgeven door houtwallen. Bewonder onderweg het imposante kasteel Hackfort, de grote moestuin en de watermolen in de omgeving.

De route voert je kilometers lang over fraaie landelijke weggetjes en imposante eikenlanen, glooiend langs bolle akkers en kampen. Voor een hapje of drankje kun je terecht bij Brasserie de Keuken van Hackfort in het koetshuis. De perfecte wandeling voor liefhebbers van landgoederen en agrarische landschappen.

Startpunt: Station Vorden of P Natuurmonumenten bij Kasteel Hackfort.

Wandelroute Velhorst: Historisch landgoed en natuurschoon – 17 km

Wandelroute Velhorst
 • Tijd: 4.
 • Afstand: 18.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: Parkeerplaats Lageweg, Lochem
wandelroute velhorst thumb

Laat je betoveren door het historische landgoed Velhorst in de Achterhoek. Wandel door een parktuin met vijver, beukenlanen en azalea’s en ontdek de historische moestuin met boomgaard en broeihof. Langs de rivier de Berkel kom je langs oude akkers, boerderijen, houtwallen, boomgaarden en bloemrijke graslanden. De wandelroute Velhorst is 17 km lang, gemarkeerd met witte pijltjes en rijgt het landgoed aan naastgelegen natuurgebieden. Je kunt ook kiezen voor de kortere rondje Velhorst (1,5 uur) of Berkelroute (1,5 uur). Start bij P Velhorst, Lageweg, Lochem.

Plaats een reactie