11 Wandelroutes in Apeldoorn: Ontdek de Natuur & Stad

Apeldoorn op een unieke manier verkennen? Dan heb ik goed nieuws voor je! Ik heb namelijk maar liefst 11 wandelroutes voor je uitgestippeld in en rondom Apeldoorn. Deze wandelingen brengen je door zowel de prachtige en rustige natuur, als door de gezellige binnenstad van Apeldoorn.

Apeldoorn is een bruisende stadswandeling met een veelzijdig aanbod aan winkels, restaurants en culturele activiteiten. Maar wist je dat je in en rondom deze stad ook kunt genieten van schitterende natuur en prachtige wandelroutes? Of je nu op zoek bent naar rustgevende bossen, open heidevelden of spotplekken voor wild, Apeldoorn heeft voor ieder wat wils. Voeg daar de Jugendstil-architectuur en historische boerderijen aan toe en je hebt de ideale combinatie van stad en natuur.

Mooiste gemarkeerde wandelroutes in Apeldoorn!

Van korte ommetjes door stadspark Berg & Bos tot uitdagende routes met uitzichtpunten over de Veluwe. Lees snel verder en ontdek de mooiste wandelroutes in en rondom Apeldoorn!

Klompenpaden Apeldoorn: Boerenland, Cultuur, Natuur

Klompenpaden
 • Tijd: 2.5 uur, 3.2 uur.
 • Afstand: ruim 10 km - ruim 13 km.
 • Type: Wandelpad.
 • Startpunt: Onbekend
klompenpaden thumb 3

Stap uit de stad en geniet van de rust en de kleinschaligheid van het boerenland. Op de Klompenpaden ontdek je de perfecte combinatie van cultuur en natuur. Wandel bijvoorbeeld door het prachtige Ugcheler Markerpad van ruim 11 kilometer, waar je kunt genieten van heide, sprengen, bossen en het natuurlijke ven Salamandergat.

Andere routes in de omgeving van Apeldoorn zijn bijvoorbeeld het Bekbergerpad, Albapad, Klarenbeeksepad, Loenense Enkenpad, Plaggenstekerspad, Holhorsterpad en Kopermolenpad. Deze routes variëren in afstand van ruim 10 tot 13 kilometer.

Houd er rekening mee dat de routes grotendeels onverhard zijn en dat de ondergrond ongelijk en/of begroeid kan zijn. Honden zijn niet toegestaan op de particuliere delen van Klompenpaden.

Startpunten en verdere informatie over de route zijn te vinden op de website van Klompenpaden of in hun eigen app. Kom tot rust en geniet van alles wat het boerenland te bieden heeft tijdens deze mooie wandelroutes!

Jugendstilwandeling Apeldoorn – 1,5u

Ontdek de prachtige Jugendstil-architectuur in het centrum van Apeldoorn tijdens deze wandeling van 1,5 uur. Bewonder de gevels en details van hotels, warenhuizen, winkelpanden, kantoren en villa’s van industriëlen.

De Jugendstil, ook wel Art Nouveau genoemd, was in de periode van 1890 tot 1914 enorm populair. Kenmerkend zijn de geïnspireerde motieven van natuurlijke, gestileerde planten, bloemen, vogels en meer. Het vertrekpunt is het Marktplein bij Het Huis van De Stad (stadhuis).

In de stad vind je talloze Jugendstil-gevels en -details die het ontdekken waard zijn. Ook voor rasechte Apeldoorners is deze wandeling een interessante ontdekkingstocht. Je kunt de Jugendstilroute gratis downloaden. Laat je verleiden door deze unieke wandelroute door de prachtige binnenstad van Apeldoorn!

Wandelnetwerk Apeldoorn: stad én natuur – 100 km

Apeldoorn te Voet
 • Tijd: 25.0 uur.
 • Afstand: ongeveer 100 km.
 • Type: Netwerk van 10 verschillende routes langs stad en natuur.
 • Startpunt: Stationsplein 1, 7311 NZ Apeldoorn
apeldoorn te voet thumb 1

Met het wandelnetwerk van ‘Apeldoorn Te Voet’ ontdek je de veelzijdigheid van Apeldoorn en haar omgeving. De routes, variërend van 4 tot 20 km, verbinden de stations van Apeldoorn met de uitgestrekte natuurgebieden. Volg de gekleurde pijlen in beide richtingen en herken verbindingslussen aan de grijze pijlen met zwarte rand.

Maak kennis met de bruisende binnenstad en ontdek interessante plekken en feiten. Geniet van de groene omgeving met parken, wijken en uitgestrekte bosgebieden zoals ‘Berg en Bos’ en ‘Sprengen/Orderbos’. Elke route heeft zijn eigen kleur en charme, zoals het historische ‘Het Loo’ of het uitgestrekte ‘Weteringsebroek’.

Denk aan het openbaar vervoer voor de terugweg en overweeg het omgekeerde wandelpad als optie. Download de wandelingen die op het treinstation van Apeldoorn starten en geniet van de veelzijdigheid van Apeldoorn.

Wandelroutes Kootwijk – 4,5 km of 12,5 km

Hoog Buurlo en Kootwijk
 • Tijd: Gele route: 1,5-2 uur, Rode route: 3,5-4 uur.
 • Afstand: gele route: 4,5 km, rode route: 12,5 km.
 • Type: Natuurwandeling.
 • Startpunt: Radio Kootwijk, 7348 BG Kootwijk, Nederland
hoog buurlo en kootwijk thumb 2

Ontdek het uitgestrekte heidelandschap van Kootwijk met twee prachtige wandelroutes. De gele route van 4,5 kilometer leidt je langs de schaapskooi en door afwisselend bos- en heidegebied. Met een beetje geluk kom je de schaapskudde tegen die met de herder over de hei loopt.

De rode route van 12,5 kilometer brengt je zelfs langs een unieke verschijning in de natuur: Radio Kootwijk, een oud zendstation. Beide routes beginnen bij de parkeerplaats van de schaapskudde en zijn goed te combineren. In dit gebied lopen ook mooie fiets- en mountainbikeroutes.

Ga ook mee op een wandeling rond Hoog Buurlo, langs de schaapskooi en de bijzondere Radio Kootwijk. De route van 4,5 km biedt een prachtig uitzicht over de Veluwe en is goed te combineren met andere routes vanaf dezelfde parkeerplaats.

Verken ook het landgoed Woudhuizen en wandel door oude lanen, bos en bloemrijke weilanden. Bewonder historische gebouwen en bijzondere doorkijkjes en volg de route van ruim 3 km die begint aan het doodlopende deel van de Woudhuizerweg. Gratis parkeren is mogelijk op de parkeerplaats, te bereiken vanaf de Zutphensestraat of vanuit de wijk Woudhuis en dan over het viaduct van de A50.

Ugcheler Markerpad: Heide en Wildleven – 11 km

Ugcheler Markerpad
 • Tijd: 3 uur.
 • Afstand: 11 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: Van der Valk Hotel Apeldoorn – de Cantharel, Van Golsteinlaan 20 in Ugchelen
ugcheler markerpad thumb 2

Verken het prachtige buitengebied van Ugchelen met het Ugcheler Markerpad: een 11 kilometer lange wandelroute. Bewonder het Salamandergat, een natuurlijk ven waar reeën, vossen, dassen en wilde zwijnen komen drinken. Wandelen over heide en langs sprengen en bossen is een ervaring die je niet mag missen.

De route begint bij het Van der Valk Hotel Apeldoorn en is gemakkelijk te lopen doormiddel van de bruine markering in de vorm van een klomp. Mis deze onvergetelijke wandeling in het prachtige Ugchelen niet!

Jugendstil-wandeling Apeldoorn – 1,5 uur

Ontdek de prachtige Jugendstil-gevels en -details in het historische centrum van Apeldoorn tijdens deze wandeling van 1,5 uur. De kunststroming, ook wel bekend als Art Nouveau, was vooral geliefd bij de welgestelden en zie je terug bij hotels, winkelpanden, kantoren en villa’s van industriëlen.

De natuur was de belangrijkste inspiratiebron en dat zie je terug in de langstelige, gracieus gestileerde planten en bloemen, vogels en meer. Het vertrekpunt is het Marktplein bij Het Huis van De Stad (stadhuis). Een must-do voor zowel toeristen als lokale inwoners van Apeldoorn! Download de gratis Jugendstil-route voor een onvergetelijke wandeling.

Natuurpad Stadspark Berg & Bos – 5 km

Ontdek de prachtige natuur van het ruim 250 hectare grote Stadspark Berg & Bos, gelegen naast de Kroondomeinen van Paleis Het Loo. Spot wilde zwijnen en edelherten terwijl je wandelt over het IVN-Natuurpad van 5 kilometer. Langs de route vind je informatieborden en leuke activiteiten, te volgen via paaltjes met blauwe kop of met de IVN-app. Begin de wandeling aan het einde van de Jubileumlaan en geniet van een onvergetelijke wandelervaring in Apeldoorn.

Wandelen door natuurgebied Het Leesten – 6 km

Het Leesten
 • Tijd: 0.2 tot 1.5 uur.
 • Afstand: 1-6 km.
 • Type: Wandeling in bosgebied.
 • Startpunt: Bospaviljoen 't Leesten, Hoenderloseweg 191, 7339 GG Ugchelen
het leesten thumb 2

Ontdek de prachtige natuur van Het Leesten met de verschillende wandelroutes. Begin bij Bospaviljoen ’t Leesten, waar het informatiecentrum van Staatsbosbeheer is gevestigd. Hier vind je de mooiste wandelroutes door het Hoenderlose en Ugchelse bos.

Tijdens de wandelroute van maximaal zes kilometer, die is aangegeven met rode bordjes met een zonnetje erop, kom je langs heidestruiken en ervaar je de diverse landschappen van het gebied. Wees niet verbaasd als je af en toe een hoogtemeter moet overwinnen, maar het uitzicht is de klim meer dan waard.

Het terrein is ook voorzien van een hondenlosloopgebied, zodat ook je trouwe viervoeter kan genieten van deze prachtige plek. Vergeet niet om het informatiepaneel voor de hoofdingang te bekijken om alle mogelijke routes vooraf te zien. Verken de Veluwe vanuit ’t Leesten, een uitstekend startpunt voor elke wandeling.

Wandelroute door Veluwse natuur – 2,5 tot 8,5 km

Park Berg & Bos
 • Tijd: 0.6 tot 2.1 uur.
 • Afstand: 2,5 tot 8,5 km.
 • Type: Park.
 • Startpunt: Berg en Bos, J.C. Wilslaan 29, 7313 HK Apeldoorn
park berg bos thumb

Stadspark Berg & Bos biedt prachtige wandelroutes door ruim 250 hectare aan Veluwse natuur. Spot wilde zwijnen en edelherten terwijl je langs het IVN-Natuurpad wandelt. Deze 5 km lange route heeft verschillende borden met interessante informatie en spellen voor kinderen.

Daarnaast zijn er nog drie andere routes beschikbaar, namelijk: 2,5 km, 6,5 km en 8,5 km. Alle routes starten vanuit Park Berg & Bos en zijn te vinden bij het restaurant De Boschvijver. Parkeer je auto bij de ingang aan de Jubileumlaan of bij de rotonde van de J.C. Wilslaan/Jachtlaan/Sprengenweg. Volg de paaltjes met blauwe kop of gebruik de IVN-app om de routes te volgen. Perfect voor een dagje educatief en actief genieten!

Hoog Soeren wandelroute: Uitzichten & Dieren – 6/8/17 km

Hoog Soeren
 • Tijd: Klinkenberg: 2 uur / Veentjes: 5 uur.
 • Afstand: klinkenberg: 6 km / veentjes: 8-17 km.
 • Type: Wandelpad.
 • Startpunt: Hoog Soeren
hoog soeren thumb

Ontdek de prachtige wandelroutes bij Hoog Soeren, naast Apeldoorn. De Klinkenberg route is 6 km lang en de Veentjes route biedt een uitdaging met zijn 17 km lengte, maar kan ook ingekort worden tot 8 km. Beide routes bieden schitterende uitzichten en af en toe wat heuvels om te beklimmen.

Je kunt hier wilde zwijnen en herten tegenkomen, dus houd je ogen open! De start van de routes is bij de Kapel en er is een parkeerplaats beschikbaar. Let op: niet alle delen van de routes zijn het hele jaar toegankelijk vanwege het gesloten Kroondomein tussen 15 september en 25 december. Een geweldige ervaring voor natuurliefhebbers en wandelaars van alle niveaus.

Ontdek Berg & Bos met natuurwandelingen – 2,5 tot 8,5 km

Berg & Bos, Apeldoorn
 • Tijd: 0.6 uur, 2.1 uur.
 • Afstand: 2,5 km tot 8,5 km.
 • Type: Wandeling door park en bosgebied.
 • Startpunt: Berg en Bos, Apeldoorn
berg bos apeldoorn thumb

Park Berg & Bos biedt diverse wandelingen door het prachtige natuurgebied van ruim 250 hectare, waar Veluwse planten, bomen en dieren te bewonderen zijn. De wandelstructuur is in samenwerking met Accres, NordicWalkingNet en 4FunFit aangelegd.

Volg een van de vier uitgestippelde routes van 2,5 tot 8,5 km die starten bij de ingang of het restaurant De Boschvijver. Bij de Jubileumlaan begint de 5 kilometer lange IVN-Natuurpad, waarlangs borden met informatie en activiteiten te vinden zijn.

Voor de jonge wandelaars is er de Kidspadroute van 2,5 kilometer. Alle routes zijn vrij toegankelijk behalve het parkeerterrein, waar betaald geparkeerd kan worden. Er is ook een ingang te vinden bij de rotonde van de J.C. Wilslaan/Jachtlaan/Sprengenweg en via een hek aan de Asselsestraat met vrije parkeerplaatsen.

Plaats een reactie