Top 7x Wandelroutes in Nijmegen en Omgeving

In Nijmegen kun je geweldige wandelingen maken. De stad wordt omgeven door heuvelachtige gebieden en de rivier de Waal zorgt voor een uniek decor. Er zijn diverse regionale wandelroutes en langeafstandswandelingen die je kunt lopen, zoals een stuk van het bekende Pieterpad Nijmegen.

Wandelen rondom Nijmegen

Ook in de directe omgeving van Nijmegen zijn er diverse mooie wandelroutes te vinden. Tijdens deze wandelingen ontdek je niet alleen de groene omgeving van Nijmegen, maar ook de rijke historie van de stad en haar omgeving. Elke wandeling heeft haar eigen unieke karakter en bijzondere hoogtepunten.

Stadswandeling Nijmegen: Historie en belevenis – 5km

Stadswandeling Nijmegen
 • Tijd: 1-2 uur.
 • Afstand: 5 km.
 • Type: Stadswandeling.
 • Startpunt: Onbekend
stadswandeling nijmegen thumb

Ontdek de oudste stad van Nederland tijdens deze stadswandeling door Nijmegen. Bewonder historische monumenten, loop langs het Valkhofpark en bezoek het Kronenburgpark, bekend van het lied van Frank Boeijen. Wandel langs de St Stevenskerk en de Waag en vergeet niet te winkelen in de Stikke en Lange Hezelstraat.

De groene lijn door de binnenstad van Nijmegen zorgt ervoor dat verdwalen onmogelijk is. Lees de achtergrondinformatie op de borden langs de lijn en ontdek de mooiste plekjes van de stad. Er is geen officieel begin- of eindpunt, dus haak in waar je de groene lijn ziet. Lekker lunchen kan bij Foodbar de Pelgrim, Fresca en Philipse. Veel wandelplezier!

Bos & Heideroute Heumensoord: Natuurwandeling – 6 km

Bos en Heideroute Heumensoord
 • Tijd: 1-2 uur.
 • Afstand: 6,1 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: Parkeerplaats Beukenlaan, Heumensoord
bos en heideroute heumensoord thumb

Tijdens de Bos en Heideroute in Heumensoord ontdek je een uitgestrekt gebied met bos en heide aan de zuidkant van Nijmegen. Je loopt zowel door naaldbossen als over beukenlanen en passeert een grote vlakte waar tijdens de Vierdaagse plaats is voor ruim 5000 militairen. Een kudde schapen helpt de heidevelden open te houden en je wandelt over paden die gemarkeerd worden door rode paaltjes. Start de route bij de parkeerplaats aan de Beukenlaan en sluit je wandeling af met een rolstoelpad van 2 kilometer.

Wandelroute naar de Millinger Theetuin – 3 km

Wandel naar de Millinger Theetuin
 • Tijd: 0.8 uur.
 • Afstand: 3 km.
 • Type: Wandeling.
 • Startpunt: De Millinger Theetuin, Klaverland 9, 6566 JD Millingen aan de Rijn
wandel naar de millinger theetuin thumb

Ontdek de prachtige uiterwaarden van Millingen op weg naar de idyllische Millinger Theetuin. Parkeer je auto gratis bij De Lange Poal in Kekerdom en volg de blauwe route door het natuurgebied. Wandel langs het Vogelhuis en volg de bordjes om vervolgens te genieten van een heerlijke lunch of high tea in deze sfeervolle tuin. Vergeet niet om ook door de tuin te wandelen en te genieten van de rust en groene omgeving. Een unieke ervaring op slechts twintig minuten rijden van Nijmegen!

Kuitenbijters wandelroute Rijk van Nijmegen – 16 km

Kuitenbijters op de N70 bij Nijmegen
 • Tijd: 3.5 uur.
 • Afstand: 14,2 km.
 • Type: Klimmend en dalend.
 • Startpunt: Hotel 't Spijker, Rijksstraatweg 191, 6573 CP Beek-Ubbergen
kuitenbijters op de n70 bij nijmegen thumb

De N70-wandelroute voert over acht flinke heuvels in het Rijk van Nijmegen. De wandeling van 16 km voert je door bossen, langs polders en rivieren. Onderweg heb je prachtige uitzichten. Het hoogteverschil van 375 meter maakt het een behoorlijke uitdaging. Start bijvoorbeeld bij Hotel-restaurant ’t Spijker in Beek-Ubbergen of Restaurant De Heksendans in Berg en Dal. Een uitdagende wandelroute voor de ervaren wandelaar.

Historisch wandelen in Heilig Landstichting – 3,7 km

Ommetje de Ploeg
 • Tijd: 0.9 uur.
 • Afstand: 3,7 km.
 • Type: Ommetje/wandelroute.
 • Startpunt: Zwolle treinstation
ommetje de ploeg thumb

Wandel door het groene dorp Heilig Landstichting en ontdek de geschiedenis van deze bijzondere plek. De route gaat langs historische gebouwen zoals voormalige kloosters en plekken die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog.

Start de route bij de Nijmeegsebaan en volg de bordjes door het dorp. Geniet van de bijbelse straatnamen en ontdek de verhalen achter de gebouwen. De naam van het ommetje verwijst naar het buurtschap De Ploeg, dat uitgroeide tot een pelgrimsoord.

De wandelroute biedt voldoende gelegenheid om uit te rusten bij leuke kroegjes en terrasjes. De route is zowel te lopen met een routebeschrijving als met een gpx-bestand. Mis deze korte maar interessante wandelervaring in historisch Heilig Landstichting niet!

Wandelroute Ooijpolder: Natuurpracht – 10 km

Treed in de voetsporen van de grazers en watervogels en wandel de Ooijpolder in. Via de Waalbrug loop je richting de Ooypoortbrug en volg je de bruine paaltjes naar Bisonbaai. Na een rondje om het water rust je uit bij Restaurant Oortjeshekken, waar je ook kan overnachten. Kies op de terugweg voor de dijken of stap in bus 80 naar Nijmegen. Startpunt is het Hollands-Duits gemaal waar je over landbouwgrond wandelt dat is omgevormd tot natuur. Onderweg zie je oude dijken, ooibossen en plassen en word je omringd door het geluid en gezicht van natuurpracht.

Het Pieterpad: Natuur en Uitdaging – 34 km

Het Pieterpad bij Nijmegen
 • Tijd: 8.5 uur.
 • Afstand: 34 km.
 • Type: Lange afstandswandeling.
 • Startpunt: Pieterburen
het pieterpad bij nijmegen thumb

Wandel het Pieterpad bij Nijmegen en ontdek de prachtige natuur van Gelderland. Begin bij Millingen aan de Rijn en loop door de Duivelsberg, één van de bekendere natuurgebieden rondom Nijmegen. De volgende etappe is van Groesbeek naar Gennep, waarbij je via het Groesbeekse bos, de Sint-Jansberg en Milsbeek richting Gennep leidt. Onderweg kun je genieten van het uitzicht op de skyline van Nijmegen en de kudde Schotse Hooglanders op het stadseiland Veur-Lent. De route biedt een uitdaging van 34 km en start en eindigt op het Centraal Station van Nijmegen. Mis deze prachtige wandeling niet!

Plaats een reactie