7x Mooiste Wandelroutes in Rome (Unieke Locaties)

Rome is een echte wandelstad, van indrukwekkende monumenten tot heerlijk Italiaans eten. Ik deel vandaag de 7 mooiste wandelroutes door Rome, van historische pelgrimsroutes tot een wandeling door het Vaticaan en Villa Borghese. Met enkele unieke locaties, zonder veel toeristen!

Wandelen door Rome is de manier om de stad op je eigen tempo verkennen, je komt ook op plekken die per bus of metro niet te bereiken zijn (zo meer!). Wandel langs de prachtige monumenten, de fonteinen en door oude wijken.

Vergeet niet om af en toe te stoppen om een cappuccino te drinken op een gezellig terrasje. Er zijn wandelroutes voor iedereen, van korte stadswandelingen tot meerdaagse trektochten. Laat je verrassen door de rijke geschiedenis en cultuur van deze bijzondere stad.

Unieke Wandelroutes door Rome, Italië

Wandeling Centrum – Kerken, thermen en piramides – 8 km

Deze wandelroute door Rome neemt je mee langs enkele hoogtepunten op de Esquilijn- en Coelius heuvels. Begin bij de prachtige Santa Maria Maggiore, één van de mooiste pelgrimskerken van Rome. Volg het pelgrimspad naar de Coelius, en ontdek onderweg de ruïnes van thermen en oude Romeinse huizen.

Bijzonder op deze route zijn de piramide van Cestius en de Porta San Sebastiano. Ontsnap even aan de drukte van de stad en geniet van het groen in Villa Celimontana, waar regelmatig muziekevenementen plaatsvinden. Een unieke wandeling vol geschiedenis en cultuur.

Wandeling Vaticaanstad, Engelenburcht en Villa Borghese – 9 km

Wandeling 1 (paars): Vaticaanstad, Engelenburcht, Villa Borghese en de Spaanse Trappen
 • Tijd: 2.2 uur.
 • Afstand: 9 km.
 • Type: stedelijke wandeling.
 • Startpunt: Spaanse Trappen, Piazza di Spagna, 00187 Rome, Italië
wandeling 1 paars vaticaanstad engelenburcht villa borghese en de spaanse trappen thumb

Verken het noorden van Rome met deze wandeling langs de hoogtepunten van Vaticaanstad, waar je de Sint-Pietersbasiliek en het Sint-Pietersplein bezoekt. Loop vervolgens via de imposante Engelenburcht naar Villa Borghese, een van Rome’s grootste parken. Ontspan bij één van de vele mooie plekjes of bezoek het museum. Je kunt ook een fiets of elektrische step huren om de afstanden af te leggen. Eindig de wandeling bij de beroemde Spaanse Trappen op Piazza di Spagna, bij de Spaanse ambassade.

Via Francigena: 1900 km historie en cultuur

De Via Francigena als een historische en culturele weg
 • Tijd: 475.0 uur.
 • Afstand: 1900 km.
 • Type: Pelgrimstocht.
 • Startpunt: Pelgrimsherberg in Arras
de via francigena als een historische en culturele weg thumb

Wandelroute Via Francigena is een van de oudste pelgrimswegen in Europa. Reizend van de rand van de Noordzee tot aan Rome, kom je langs vele historische en culturele plaatsen. Beginnend in Nederland, passeer je plaatsen als Schiedam en Brielle voordat je Vlaanderen betreedt. Van daaruit loop je door naar Mons in Henegouwen, waar prinses Waltraud begraven ligt in een prachtige gotische kerk.

In Noord-Frankrijk kun je de memento’s van de Eerste Wereldoorlog bewonderen, maar je ziet ook talloze vestingkerkjes uit de 14e eeuw. Via Reims, waarbij je de Romeinse heirweg bewandelt, loop je kilometers ver door het land tot je de heuvels van de Bourgogne bereikt. Onderweg passeer je plaatsen als Clairvaux, waar Bernhard de kruistochten predikte.

Vervolgens loop je door Franche Comté en de heuvels en dalen van de Jura tot het meer van Geneve. De route biedt bijna 1900 kilometer aan betekenis, schoonheden en uitdagingen. Volg de weg van bisschop Siegeric, die in het jaar 990 Rome bezocht en hierover een dagboek bijhield dat nog steeds wordt bewaard in het British Museum. Laat je inspireren door deze historische en culturele route.

Wandelen van Reims naar Pontarlier: 420 km

Deel 2: Reims – Pontarlier
 • Tijd: 105.0 uur.
 • Afstand: 420 km.
 • Type: Langeafstandsroute.
 • Startpunt: Guines, Frankrijk
deel 2 reims pontarlier thumb

Ontdek de prachtige natuur en pittoreske steden op deze lange wandelroute van Reims naar Pontarlier. Je begint bij het historische Reims en wandelt langs de schilderachtige stadjes Taissy, Bouzy en Clairvaux. Op de route liggen verschillende accommodaties zoals hotels en chambres waar je kunt overnachten en uit kunt rusten.

De route naar Chalindrey gaat langs het mooie Langres en Culmont, terwijl het volgende segment van Pontarlier naar Vercelli je door de indrukwekkende Gorges de Covalanne en Villeneuve voert. Stop bij een van de vele charmante hotels in Orbe, Cully, en Martigny om van deze regio’s te trekken. De route loopt verder langs de Col du Gr. St Bernard en de Castello naar Aosta en St Vincent.

Voor de volgende etappes zijn Berriaz, Bard, Salussola en Bornasco de moeite waard om te bezoeken, voordat je je verfrist in het schilderachtige Santhia. Vergeet niet om te rusten in een van de vele hotels op de route, inclusief de bekende Roma. Een unieke en indrukwekkende manier om Frankrijk, Zwitserland en Italië te ontdekken.

Via Francigena: 2000 km pelgrimeren door Europa

De Via Francigena als uitdaging
 • Tijd: 500.0 uur.
 • Afstand: 2000 km.
 • Type: Fietsroute.
 • Startpunt: Canterbury, Engeland
de via francigena als uitdaging thumb

De Via Francigena is geen begaanbare weg voor de lichtgewicht wandelaar. Hoewel er redelijke routebeschrijvingen te vinden zijn, zijn kaarten en bewegwijzering niet altijd betrouwbaar. Ondanks de uitdaging die deze 2000 km lange pelgrimstocht te bieden heeft, is het mogelijk om deze af te leggen.

Beginnend bij het Sint-Pietersplein in Rome, leidt de route je door Frankrijk, Zwitserland, en Italië. Verwacht stukken over onverharde paden en rustige landweggetjes, maar ook delen over het asfalt. Het vinden van accommodatie kan lastig zijn, aangezien er geen refugio’s langs de route zijn.

Het is raadzaam om altijd voorbereid te zijn op de lange en soms eenzame wegen. Het is een pelgrimstocht waarop je jezelf kunt vinden, maar ook kunt verliezen. Een onvergetelijke ervaring voor degenen die deze uitdaging aandurven.

Wandelen Wassenaar-Reims: Ontdek NL & FR – 418 km

Deel 1: Wassenaar – Reims
 • Tijd: 104.5 uur.
 • Afstand: 418 km.
 • Type: lange afstand wandelpad (long distance walking route).
 • Startpunt: Onbekend (geen specifieke startplaats genoemd)
deel 1 wassenaar reims thumb

Deze 418 km lange wandelroute is een ware ontdekkingsreis door de prachtige landschappen van Nederland en Frankrijk. Beginnend vanuit Wassenaar, neemt de route je mee langs historische steden zoals Delft en Maassluis, en het schilderachtige dorp Brielle waar je kan verblijven in het charmante Hotel De Zalm.

Vanaf Brielle, volg je de route door naar het Zeeuwse landschap, waar je kan genieten van de Zeelandbrug en de mooie kustlijnen. Maak een tussenstop bij Hotel Smits in Wemeldinge voordat je door gaat op de route naar historische steden zoals Hulst in België, en Berlare en Enghien in Frankrijk, waar je kan verblijven in het comfortabele Hotel La Dodanne.

Vanaf hier brengt de route je naar de stad Mons en het historische Fort de Leveau, waar je kan verblijven in Hotel Campanille voordat je verder gaat richting Avesnes sur Helpe en Hirson, waar je kan verblijven in het prachtige Hotel Le Cheval Blanc. Ga verder op de route naar Chaourse, waar je kan eindigen voor deze wandeling in Frankrijk.

Deze wandelroute biedt je historische steden, natuurschoon en schattige hotels en accommodaties voor een perfecte vakantie.

Via Francigena pelgrimstocht naar Rome – 2000 km

De Via Francigena is een eeuwenoude pelgrimstocht van Engeland naar Rome. Historici laten de route beginnen in Engeland, maar wij kozen ervoor om bij Nederland te beginnen en via Vlaanderen naar Reims te gaan. De route is ruim 2000 kilometer lang en biedt een mix van betekenis, schoonheden en uitdagingen.

Tijdens onze tocht liepen we samen en soms met vrienden. We kozen bewust voor de Via Francigena vanwege de vele beschikbare informatie en het historische gevoel. We wilden zo snel mogelijk de route oppikken en liepen daarom in rechte lijn naar Reims om daar de Via Francigena te vinden. Een onvergetelijke pelgrimstocht vol persoonlijke ervaringen en indrukken.

Plaats een reactie