De 6 Mooiste Wandelroutes in Malmedy (Belgische Ardennen)

Op zoek naar een wandelgebied met betoverende natuur? Dan moet je wandelen in Malmedy eens proberen. In de Vlaamse gemeente vind je prachtige wandelroutes met uitzichten, veengebieden en bossen. Ik deel vandaag mijn favoriete routes in Malmedy.

Malmedy in de Belgische Ardennen, is omringd door vele wandelroutes in de natuurrijke omgeving. Het is een perfecte plek om te genieten van de betoverende natuur, zoals de Hoge Venen en het Waalse Veen. De wandelroutes variëren in lengte, van korte ommetjes tot langere wandelingen van meer dan 10 kilometer. Neem je wandelschoenen mee en ontdek deze prachtige regio te voet.

Zeven Prachtige Wandelroutes

Korte Wandeling met Adembenemende Uitzichten – 6 km

Wandeling in Malmedy langs Rocher de Falize
 • Tijd: 02:00 - 03:00 uur.
 • Afstand: 7,5 km.
 • Type: Plezierwandeling.
 • Startpunt: Tiou, 4960 Malmedy, België
wandeling in malmedy langs rocher de falize thumb

Deze wandeling in Bellevaux, vlak bij Malmedy, is een must voor wandelliefhebbers. Geniet van de prachtige panorama’s over de Warche vallei vanaf de indrukwekkende rotsen Rocher de Falize en Rocher de Warche. Vergeet niet om je fototoestel mee te nemen om de uitzichten vast te leggen!

De route is niet al te zwaar en is geschikt voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars. Sluit je wandeling af in de lokale brasserie van Bellevaux en geniet van een lokaal gebrouwen biertje. Een heerlijke dagtrip die je niet mag missen!

Vlonderpaadjes door Hoge Venen – 13 km

De typische vlonderpaadjes in de Hoge Venen
 • Tijd: 3.2 uur.
 • Afstand: 13 km.
 • Type: Wandelen.
 • Startpunt: Natuurpark Hoge Venen - Eifel, Robertville, België
de typische vlonderpaadjes in de hoge venen thumb 1

Laat je betoveren door één van de meest bijzondere landschappen van de Ardennen tijdens deze adembenemende route door de Hoge Venen van Malmedy.

Vertrek vanaf Signal de Botrange of Baraque Michel en volg de verschillende bewegwijzerde routes door het hart van het natuurreservaat. Geniet van prachtige vergezichten en loop over de iconische vlonderpaadjes langs de randen van het veen. Let op, in vele delen van het gebied mogen honden niet komen.

Voor een hondvriendelijke route begin je bij het domein van Berinzenne en verken je de omgeving met de Rother Wandelgids Ardennen & Hoge Venen en de tocht ‘Door het Waalse Veen’. Ontdek het ontstaan van het gebied bij het Natuurcentrum en bewonder de expositie. Het pad voert je in een vierkant om het veen heen met panoramisch uitzicht. Het slotstuk van de route, langs de beken Hillbach en Ruisseau des Waidages, is het mooiste en afwisselendste deel van de tocht, waarbij je over plankierpaden loopt.

Wandelroute Door het Waalse Veen – 11 km

Door het Waalse Veen
 • Tijd: 2.2 uur.
 • Afstand: 9 km.
 • Type: Wandel.
 • Startpunt: Rue de Botrange, 4950 Robertville, België
door het waalse veen thumb

Deze wandeling begint bij de parkeerplaats bij het Signaal van Botrange en voert je door het prachtige Waalse Veen. Tijdens de tocht kom je langs het Natuurcentrum in Malmedy waar je meer kunt leren over het ontstaan van het gebied dat 500 miljoen jaar terug nog op de Zuidpool lag. De route biedt een panoramisch uitzicht en voert langs de randen van het veen. Onderweg kom je door bos en langs de beken Hillbach en Ruisseau des Waidages. Het slotstuk van de route is beslist het mooiste en afwisselendste deel, waarbij je over een plankierpad wandelt langs de beken. De wandeling is makkelijk en goed te doen voor iedereen met een redelijke conditie.

Wandelen Brackvenn: Veen & Bos – 11 km

Door het Brackvenn
 • Tijd: 3 uur.
 • Afstand: 11 km.
 • Type: Wandelroute.
 • Startpunt: N67, 4700 Eupen, België
door het brackvenn thumb

Ervaar de schoonheid van het Brackvenn, dat op de grens van België en Duitsland ligt. De wandelroute gaat deels over een plankierpad door het natte veen. Begin met een prachtig water- en grasgebied omzoomd door een idyllisch sparrenbos in Duitsland, genaamd Platte Venn.

Terug in België volg je de route langs een bosbeek naar het hoogveen, waar het landschap weer open wordt met afwisselend bos en veel open veengebied. Geniet vooral in de herfst van de kleurenpracht hier, die overweldigend is. Onderweg vind je voldoende mogelijkheden om even uit te rusten en te genieten van de omgeving. Laat je verrassen door de schoonheid van de natuur op deze wandeling van 11 km.

Wandelroute Waals Veen: Panorama’s – 17 km

Wandelroute Door het Waalse Veen (uitbreiding)
 • Tijd: 4.2 uur.
 • Afstand: 17 km.
 • Type: Wandel.
 • Startpunt: Rue de Botrange, 4950 Robertville, België
wandelroute door het waalse veen uitbreiding thumb

Begin de wandeling bij het Signaal van Botrange en ontdek de schoonheid van het uitgestrekte Waalse Veen van Malmedy. Deze tocht biedt prachtige panoramische uitzichten over het gebied dat 500 miljoen jaar terug nog op de Zuidpool lag. Bewonder het Natuurcentrum en betreed het veen over een zandpad tussen bos en veen.

Geniet van het afwisselende landschap tijdens de carré-route langs de randen van het veen. Let op, het veen zelf is niet toegankelijk vanwege de kwetsbaarheid en het natte karakter. Sluit de wandeling af met een indrukwekkend slotstuk, langs de beken Hillbach en Ruisseau des Waidages. Met deze uitbreiding van 17 km heb je een onvergetelijke ervaring in het hart van de Hoge Venen.

Brackvenn Natuurschoon en Veengebied – 14,5 km Wandelroute

Wandelroute Op de Grenzweg door het Brackvenn
 • Tijd: 3.6 uur.
 • Afstand: 14,5 km.
 • Type: Wandelroute.
 • Startpunt: N67, 4700 Eupen (deelgemeente), België
wandelroute op de grenzweg door het brackvenn thumb

Start en eindig bij de parkeerplaats Grenzweg aan de N67 tussen Eupen en Monschau op deze makkelijke 14,5 km lange wandelroute. Vergeet niet om zelf iets te eten en te drinken mee te nemen, er is namelijk geen horeca in de buurt.

De wandeling voert deels over een plankierpad in het natte veen van het Duitse Platte Venn, omringd door een idyllisch sparrenbos met bosbessenstruiken. Terug in België wandel je langs een bosbeek naar het open veengebied, met afwisselend bos en veel open veengebied. De kleurenpracht in de herfst is overweldigend. Kom ook genieten van het Brackvenn natuurschoon en veengebied!

Plaats een reactie