Prachtige Wandeltochten in Vaals: Top 5 Ontdekkingstochten

Ben je op zoek naar een nieuwe wandelbestemming? Denk dan eens aan Vaals, het zuidelijkste puntje van Nederland. Hier kun je genieten van een afwisselend landschap met heuvels, bossen en riviertjes. Ik deel vandaag mijn vijf favoriete wandelroutes in Vaals. Van korte ommetjes tot lange dagtochten, er is voor ieder wat wils.

Wandelen in Vaals

Vaals is een bijzonder stukje Nederland, omringd door Duitsland en België. Het landschap is heuvelachtig en bosrijk en wordt gekenmerkt door de Vaalserberg, het hoogste punt van Nederland. Hier kun je prachtige uitzichten verwachten over het Zuid-Limburgse landschap. Naast de Vaalserberg zijn er nog tal van andere mooie wandelroutes die je langs beken, holle wegen en historische gebouwen voeren. Ontdek de gezellige dorpjes, de smaakvolle lokale gerechten en de gastvrije Limburgers tijdens je wandeling in Vaals.

Ontdek de Natuur met deze 5 Gemarkeerde Wandelroutes in Vaals

Krijtlandpad wandeling Vaals – Slenaken – 22 km

Krijtlandpad Vaals – Slenaken
 • Tijd: 5.5 uur.
 • Afstand: 22,0 km.
 • Type: Streekpad.
 • Startpunt: Slenaken, Mergelhofwei 1, 6276 Pe Slenaken
krijtlandpad vaals slenaken thumb

Maak kennis met een van de beste LAW’s van Nederland: het Krijtlandpad van Zuid-Limburg. Begin je tocht bij Landal Hoog Vaals en wandel door het Drielandenpunt. Loop over de grens naar de gehuchten Cottessen en Eperheide en bewonder het prachtige Geuldal. Ga via het Onderstebosch, waar je unieke geologische schatten vindt, en eindig in Slenaken. Neem vanaf daar de bus via Gulpen terug naar Vaals. Het pad is ongeveer 22 km lang. Onderweg kun je genieten van heerlijke maaltijden bij beroemde horeca zoals Herberg De Smidse.

Eifelsteig: Kornelimünster naar Roetgen – 14 km

Etappe 1 van de Eifelsteig
 • Tijd: 3.5 uur.
 • Afstand: 14 km.
 • Type: Wandeletpape.
 • Startpunt: De Dom van Aken, Aken, Duitsland
etappe 1 van de eifelsteig thumb

Ontsnap aan het Limburgse landschap en begin deze uitdagende eerste etappe van de Eifelsteig in Aken Kornelimünster. Deze wandeling van 14 kilometer voert je naar het prachtige Roetgen met adembenemende uitzichten over de Eifel. Parkeren kan bij het eindpunt in Roetgen en met de bus terug naar het beginpunt in Kornelimünster. Een aanrader! Vergeet niet ook mijn blog over de Eifelsteig te lezen voor meer tips en informatie.

Beginpunt: Aken Kornelimünster Eindpunt: Roetgen Horeca: onderweg zeer beperkt geopend Afstand: ca. 14 km Duur: ca. 5 uur

Epen Bronnenland: 26 bronbeken – 10 km

Epen Bronnenland wandeling
 • Tijd: 2-3 uur.
 • Afstand: 10 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: Onbekend
epen bronnenland wandeling thumb

Parkeer je auto in Epen en ontdek het Bronnenland! Dit gebied heeft maar liefst 26 bronbeken en je kunt verschillende routes volgen. Ik raad de blauwe route aan, die je langs gehuchten als Terziet en Kuttingen voert en vanuit het Geuldal weer omhoog leidt. Geniet onderweg van de prachtige natuur en vergeet niet te pauzeren bij Herberg De Smidse. Startpunt: Epen Bronnenland Eindpunt: Roetgen Horeca: beperkt geopend tijdens de wandeling. Afstand: ca. 14 km Duur: ca. 4 uur

Geuldal: Geologische Schatten – 10 km

Wandelen in het Geuldal
 • Tijd: 2.5 uur.
 • Afstand: 10,0 km.
 • Type: Wandelroute.
 • Startpunt: Onbekend
wandelen in het geuldal thumb

Ontdek de geologische schatten van het Geuldal tijdens deze wandeling, die je langs aardverschuivingen en riviersporen voert. Je komt langs de rivier de Geul en door weilanden, waar koeien grazen en je een aantal klaphekjes tegenkomt. Het is een pittige tocht met veel klimwerk, maar je krijgt er prachtige uitzichten voor terug.

De route is perfect voor wie geïnteresseerd is in geologie, maar ook voor wie gewoon van natuur wil genieten. En als je toe bent aan wat rust, is er onderweg genoeg gelegenheid om te genieten van een welverdiend drankje op het terras. Eindig de wandeling met een bezoek aan Restaurant Buitenlust in Vijlen, waar je vanaf het terras kunt genieten van het prachtige uitzicht op de groene heuvels.

Rondwandeling Vaalserberg – 12 km

Deze wandeling brengt je langs de hoogste “berg” van Nederland, de Vaalserberg. De route begint in Vaals en voert je langs prachtige vergezichten en door het Holsetterbosch en Holset terug naar het beginpunt. Een verplichte stop bij het Drielandenpunt voor een foto en een terrasje is natuurlijk een must! Het is een pittige wandeling met veel klimwerk, maar zeker de moeite waard als voorbereiding op je meerdaagse trektochten. Horeca is te vinden bij het Drielandenpunt en het beginpunt is Landal Hoog Vaals.

Plaats een reactie