Ontdek Meijendel: Top 7 Wandelroutes en Natuurgebieden

Ben je op zoek naar mooie en gevarieerde wandelroutes in de buurt van Den Haag en Wassenaar? Dan is Meijendel dé plek om te ontdekken. Dit prachtige natuurgebied biedt een diversiteit aan landschappen en mooie wandelpaden. En bovendien zijn er voor elk niveau wandelaar verschillende routes te vinden. Ik heb mijn persoonlijke top 7 voor je op een rij gezet.

Wandelen in Meijendel

Meijendel is een uitgestrekt duingebied gelegen tussen Den Haag en Wassenaar. Het is één van de grootste aaneengesloten duingebieden in Nederland en is van groot belang voor de watervoorziening van de regio Den Haag. Het gebied is rijk aan diverse landschappen: prachtige bossen, duinen, valleien en waterpartijen. Door deze diversiteit is Meijendel een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers. De wandelroutes variëren in lengte en moeilijkheidsgraad, waardoor er voor iedereen wel een geschikte route te vinden is.

Ontdek de 7 Prachtige Gemarkeerde Wandelroutes in Meijendel

Wandeling Den Haag – Wassenaar: Landgoederen en Duinen – 13,1 km

Den Haag – Wassenaar
 • Tijd: 5.2 uur.
 • Afstand: 21 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: Station Den Haag Centraal
den haag wassenaar thumb

Beleef de pracht van het Haagse Bos langs paleis Huis Ten Bosch en loop door het adembenemende Clingendael landgoed. Sta stil bij de Waalsdorpervlakte en maak een serene wandeling door de beboste duinen van Meijendel. Verlaat het Hollands Kustpad en vervolg je weg door de duinen naar Wassenaar. Ervaar de rust bij de veel minder bezochte gebieden Kijfhoek en Bierlap, waar je op zoek gaat naar ongereptheid en geniet van het fantastische uitzicht op het hoogste punt.

Schitterende route met uitdagingen – 7,7 km

Schitterende route
 • Tijd: 3.2 uur.
 • Afstand: 13 km.
 • Type: wandelroute.
 • Startpunt: Bergen aan Zee
schitterende route thumb

Deze wandelroute is zeker de moeite waard voor ervaren wandelaars die van uitdaging houden. De route bevat veel klimmetjes en smalle paden met mul zand, maar de prachtige natuur en het rustige gebied van Kijfhoek en Bierlap maken het allemaal de moeite waard.

Met de GPS-route bij de hand ben je verzekerd van de juiste richting, en zorg ervoor dat je stevige schoenen draagt voor een veilige wandelervaring. De route is kort in afstand, maar lang in indrukken – een ideale optie voor een uitdagende wandeling.

Eikenroute: Vogelspotten in Meijendel – 3,2 km

Eikenroute
 • Tijd: 0.8 uur.
 • Afstand: 3,2 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: Onbekend
eikenroute thumb

De Eikenroute is de ideale keuze voor vogelliefhebbers. In ongeveer een uur loop je door het bosrijke gedeelte van Meijendel en maak je misschien wel kans om een nachtegaal, fitis, grasmus en zwartkop te spotten. Bij de vogelkijkwand kun je de infiltratieplassen zien en wie weet zie je ook nog een rietgors, krakeend, tafeleend, meerkoet, dodaars of geoorde fuut. Start bij het speelveld bij De Tapuit, bezoekerscentrum van Dunea. Download de Eikenroute voor een bijzondere wandelervaring.

Strandroute: Natuur en Bewoners – 3,8 km

Strandroute
 • Tijd: 0.9 uur.
 • Afstand: 3,8 km.
 • Type: Strandroute.
 • Startpunt: Lottum
strandroute thumb

De Strandroute biedt een fascinerende wandeling door de natuur met bos, duin en strand. Begin bij De Tapuit, het bezoekerscentrum van Dunea en volg de weg naar het strand. Langs de route passeer je diverse bomen en struiken, zoals eiken, meidoorns en kamperfoelie.

Wanneer je het strand nadert, wordt de begroeiing steeds lager en ontdek je de karakteristieke natte duinvallei en onze infiltratieplassen, waar we ons drinkwater natuurlijk zuiveren. Pas op voor de grazers, zoals Galloway runderen en wilde Konikpaarden, in het begrazingsgebied langs de route.

Halverwege de route kom je langs de Libellenvalei, waar de libellen volop bloeien. Aan het einde van de wandelroute ervaar je het spectaculaire uitzicht over het open duin naar de zee.

Ontsnap aan drukte: Kijfhoek en Bierlap, 13 km

Verken de minder bekende gebieden van Meijendel en ontdek de rust in Kijfhoek en Bierlap. Hier kun je genieten van sprookjesachtige paadjes, mulle zandsporen en fantastisch uitzicht. Het gebied is alleen te betreden met een passe-partout van Het Zuid-Hollands Landschap of dagkaart van Dunea, waardoor maximaal 50 mensen per dag toegang hebben. Ontsnap aan de drukte van Meijendel en laat je verrassen door de prachtige natuur van Kijfhoek en Bierlap. En wie weet kom je onderweg nog een Gallowayrunderen, Konikpaarden of reeën tegen.

Historische wandeling Oranjehotel en Waalsdorpervlakte – 4,5 km

Deze wandeling van 4,5 km brengt je via half-/verharde paden langs cultuurhistorische landschappen en monumenten, die ons herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Volg de punten uit de folder om niets te missen.

Bezoek het Oranjehotel en de Waalsdorpervlakte en ontdek de geschiedenis van deze bijzondere plekken. De route is gepresenteerd bij de bekendmaking van de monumentenstatus en is gemaakt in samenwerking met het Nationaal Monument Oranjehotel en Erepeloton Waalsdorp.

De wandeling begint bij het Oranjehotel en leidt je vervolgens langs de monumenten van de Waalsdorpervlakte. Verder kom je langs verschillende historische plaatsen die een belangrijke rol speelden in de Tweede Wereldoorlog. Mis deze indrukwekkende wandeling niet en download de folder voor meer informatie.

Reeënroute: Duinen, Valleys en Reewoonplaats – 2,6 km

Reeënroute
 • Tijd: 0.7 uur.
 • Afstand: 2.6 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: Onbekend (geen specifiek startpunt genoemd in de beschrijving)
reeenroute thumb

De Reeënroute begint bij parkeerplaats De Kieviet en leidt je door hoge duinen, diepe valleien en weelderige bossen. Onderweg kom je bij De Piek, waar je een panoramisch uitzicht hebt over de valleien en zee. Het Grote Bos biedt een woonplaats voor reeën die je misschien tegenkomt tijdens de wandeling.

Mis het niet: Bij knooppunt 95 kun je kiezen voor de kortere wandelroute van 6 km. Let op: de hoofdroute loopt in de zomer een klein stukje over een naaktstrand. We raden aan om alternatieve routes te volgen om dit te vermijden.

Hoewel de Reeënroute kort is, kan hij toch pittig zijn. Dit is geen route voor ongetrainde wandelaars. Maar het uitzicht en de omgeving maken deze wandeling de moeite waard, zoals familie Zs al heeft ervaren tijdens hun wandeling. Vergeet niet om de route bij de hand te hebben via GPS om te voorkomen dat je verdwaalt.

Plaats een reactie