Ontdek Montferland: Top 5 Wandelroutes in de Regio

Ontdek de prachtige natuur van Montferland met deze top vijf wandelroutes in de Gelderlandse gemeente. Van heuvels en uitzichten tot historische straatjes en rustige paden door natuur en historie, Montferland heeft voor elk wat wils. Laat je inspireren en ga op pad!

Montferland is een gemeente in de Achterhoek die bekend staat om haar prachtige natuur en rijke historie. De gemeente telt maar liefst zestien dorpen en steden met zeer afwisselende landschappen vol met bossen, heidevelden, akkers en weilanden. Het gebied is een paradijs voor wandelaars en fietsers, met talloze gemarkeerde routes die je langs de mooiste plekjes voeren. In dit artikel delen we onze top vijf wandelroutes in de regio.

Gemarkeerde Wandelroutes

Montferlandse Toppen Wandelroute: Heuvels & Uitzichten – 42 km

Montferlandse Toppen Wandelroute
 • Tijd: 10.5 uur.
 • Afstand: 42 km.
 • Type: langeafstandswandeling.
 • Startpunt: Onbekend
montferlandse toppen wandelroute thumb

Wandel op deze uitdagende route van 42 km en beklim maar liefst 18 heuveltoppen met grenzeloze vergezichten over de kleurrijke boomtoppen van de Bosrijke Montferlandse omgeving. Ontdek de 200.000 jaar oude heuvels die zijn ontstaan in de ijstijd en bekijk de informatie die je kunt vinden door QR-codes te scannen. Geniet van een prachtig uitzicht op de wijde omgeving vanaf de nieuwe uitkijktoren, na een pittige klim. Je kunt de route aanpassen aan je eigen voorkeuren door de bewegwijzering die als een knooppuntensysteem werkt. Zorg dat je een wandelkaart hebt bij je logeeradres voor € 2,95 en geniet van volop wandelplezier op deze prachtige route.

Erfgoedroute Bergherbos: Wandelen langs loopgraven (9 km)

Wandelen langs loopgraven
 • Tijd: 2.2 uur.
 • Afstand: 9 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: Schaapskooi Balloërveld, De Drift 27, 9458 TC Balloo
wandelen langs loopgraven thumb

Ontdek het bijzondere stukje geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in het Bergerbos. De loopgraven die de Duitsers in 1916 en 1917 aanlegden zijn nog altijd zichtbaar en kunnen bezichtigd worden. Volg de Erfgoedroute Bergherbos in Montferland, een 9 km lange wandelroute langs de loopgraven. Deze is te lopen met behulp van de app. De route biedt ook bos, uitzichten over akkers en een pittige klim naar uitkijktoren Hulzenberg, halverwege de route. Start bij Uitspanning ’t Peeske en geniet onderweg van het terras, voordat je terugkomt op dezelfde plek.

Klompenroute Staickheimerpad: Rust en historie – 17 km

Staickheimerpad Klompenroute
 • Tijd: 4.2 uur.
 • Afstand: 17 km.
 • Type: Klompenroute.
 • Startpunt: Kerkdorpje Stokkum, NL
staickheimerpad klompenroute thumb

Het Staickheimerpad is de perfecte wandeling voor degenen die op zoek zijn naar landelijke rust en ervan houden om door historische landschappen te wandelen. Volg de klompenpadbordjes en bewonder het prachtige landschap van Stokkum en omgeving.

Tijdens de wandeling kom je langs historische plekken zoals de Romeinse kade en de oude kerk van Stokkum. Geniet van het gevarieerde landschap met glooiende heuvels, weidse uitzichten en groene bossen. Onderweg kom je ook langs knusse boerderijtjes en gezellige dorpskernen.

De Staickheimerpad Klompenroute is geschikt voor zowel ervaren als minder ervaren wandelaars. Vergeet niet om wat lekkers mee te nemen, er zijn genoeg mooie plekjes om te picknicken. Kortom, een wandeling die je niet wilt missen!

Wandelen Nevelhorst: Natuur en Historie – 4,5 km / 6,5 km

Wandelen door de Nevelhorst
 • Tijd: 1.1 uur, 1.6 uur.
 • Afstand: 4,5 km / 6,5 km.
 • Type: Ommetjes en wandelen in recreatiegebied.
 • Startpunt: Parkeerplaats Nevelhorstpad, Didam
wandelen door de nevelhorst thumb

Ontdek de geschiedenis van het recreatiegebied Nevelhorst in Montferland en geniet van de wandelroutes rondom de waterplas. Volg het Nevelhorstpad van 4,5 kilometer (blauwe pijlen) of het Laarzenpad van 6,5 kilometer (groene pijlen). Spot onderweg misschien wel een ijsvogel boven het water. Start bij de parkeerplaats aan het Nevelhorstpad in Didam. En bekijk de folder via de link voor extra informatie.

‘s-Heerenberg: Kasteel & historische straatjes – 4 km

Wandel door de oude straatjes van ‘s-Heerenberg en ervaar de cultuurhistorie van Montferland. Begin bij het voormalig klooster Gouden Handen en wandel door de tuinen naar het grootste middeleeuwse kasteel van Nederland, Kasteel Huis Bergh. Rondom het kasteel kun je mooi wandelen en genieten van de historische sfeer. Vergeet niet de kerstmarkt te bezoeken als je in december Montferland bezoekt! De route is te volgen met behulp van het gidsje ‘Stappen in het Verleden’, verkrijgbaar bij het VVV-kantoor of diverse andere locaties.

Plaats een reactie