Top 6x Wandelroutes: Ontdek de Schoonheid van Culemborg

Culemborg is een historische stad in het midden van Nederland biedt niet alleen diverse wandelroutes, maar ook een rijke geschiedenis en indrukwekkende landschappen. Ik neem je mee op ontdekkingstocht langs mijn top 6x wandelroutes in Culemborg.

Culemborg en haar omgeving

De gemeente Culemborg in Gelderland, is gelegen aan de rivier de Lek en wordt omgeven door groen, polders en uiterwaarden. Met een rijke geschiedenis en vele bezienswaardigheden is het een prachtige stad om te voet te verkennen.

Kies voor een lange wandeltocht langs historische en architectonische hoogtepunten. Of een korte verfrissende wandeling met adembenemende uitzichten over de uiterwaarden, Er is voor ieder wat wils! Met mijn selectie wandelroutes in Culemborg ervaar je de schoonheid van deze prachtige stad op zijn best.

Gemarkeerde Wandelroutes Culemborg en Omgeving

NS-wandeling Waterlinie Culemborg – 12 km

NS-wandeling Waterlinie Culemborg
 • Tijd: 4 uur.
 • Afstand: 17 km.
 • Type: NS-wandeling.
 • Startpunt: 3994 AZ Houten
ns wandeling waterlinie culemborg thumb

De Waterlinie Culemborg wandelroute begint bij station Houten-Castellum en leidt je door het prachtige Waterlinielandschap. Tijdens de wandeling maak je kennis met diverse architectonische hoogstandjes van fortificaties en bunkers samen met kanalen. Tijdens het wandelen kun je genieten van een prachtige looproute langs Het Verdronken Bos, Werk aan de Korte Uitweg, Fort Honswijk en de Steenwaard.

Als de Liniepont in de vaart is, dan kun je van een zomers extraatje genieten en oversteken naar Werk aan het Spoel. Het is zeker de moeite waard om te pauzeren bij Caatje aan de Lek en te genieten van de historische omgeving. De NS Wandelroute is 12 km lang en eindigt bij station Culemborg.

Goilberdingerpad: Historie en Landschap – 15 km

Goilberdingerpad
 • Tijd: Gemiddeld 3-4 uur.
 • Afstand: 15 km.
 • Type: Klompenpad.
 • Startpunt: Onbekend
goilberdingerpad thumb

Het Goilberdingerpad biedt een mooie combinatie van historie en natuur in het westelijk buitengebied van Culemborg. Volg het Klompenpad en ontdek de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie terwijl je geniet van het prachtige rivierenlandschap.

De wandeling begint bij Werk aan het Spoel en leidt je langs weilanden, dijken, Fort Everdingen en de uiterwaarden van de Lek. Ontdek de bijzondere plekjes onderweg met behulp van de plattegrond, verkrijgbaar bij restaurant Caatje aan de Lek.

Het Goilberdingerpad is gemarkeerd met groene klompjes en biedt ook alternatieve routes van 11 en 18 kilometer. Vergeet niet om ook het Jan Blankenpad te verkennen, een interactieve ontdekkingstocht door de uiterwaarden van Werk aan het Spoel waarbij je informatie kunt toveren met een QR-scanner. Laat je verrassen door al het moois dat dit gebied te bieden heeft!

Jan Blankenpad: Ontdek de Uiterwaarden – 3,5 km

Jan Blankenpad
 • Tijd: 0.9 uur.
 • Afstand: 3,5 km.
 • Type: Wandeling.
 • Startpunt: Werk aan Het Spoel, Goilberdingerdijk 40, 4106 LC Culemborg
jan blankenpad thumb

Het Jan Blankenpad is dé interactieve ontdekkingstocht door de uiterwaarden van Werk aan het Spoel in Culemborg naar Fort Everdingen en terug. Onderweg scan je QR-codes en metrubbingtechnieken haal je informatie tevoorschijn over de rol van water en natuur in het rivierenlandschap.

Je geniet niet alleen van het uitzicht, maar ook alles wat leeft, groeit en bloeit in de uiterwaarden. Een fantastische ervaring voor zowel jong als oud. Vergeet niet om je mobiele telefoon op te laden voor de interactieve tocht van 3,5 kilometer.

Wandelen en varen: Rondje Liniepontje – tot 20 km

Rondje Liniepontje
 • Tijd: 5.0 uur.
 • Afstand: 10, 15 of 20 km.
 • Type: Rondje.
 • Startpunt: Onbekend
rondje liniepontje thumb

Ervaar de combinatie van wandelen en varen met het liniepontje over de Lek tijdens deze prachtige wandelroute. Twee keer vaar je over het water tussen Werk aan het Spoel, Werk aan de Groeneweg en Fort Everdingen.

De startplaatsen zijn bij station Culemborg, Werk aan het Spoel en Werk aan de Groeneweg. Kies uit verschillende varianten van 10, 15 of 20 kilometer en geniet van het prachtige uitzicht op de uiterwaarden en het fort.

Deze route is perfect voor een dagje uit met familie of vrienden en is ook beschikbaar in de gratis Wandelen-app. Mis deze ervaring op en bij het water niet!

Wandelen in Nationaal Park Hoge Veluwe – 11 km

Beschrijving
 • Tijd: 2.8 uur.
 • Afstand: 11 km.
 • Type: Wandeling.
 • Startpunt: Loonse en Drunense Duinen, Bezoekerscentrum, Roestelbergseweg 2, 5171 RL Kaatsheuvel, Nederland
beschrijving thumb

Ervaar de prachtige natuur van de Hoge Veluwe tijdens deze 11 km lange wandeling door het nationale park. Tijdens de route ontdek je de afwisselende landschappen van uitgestrekte bossen, heidevelden en zandverstuivingen.

Je komt langs het Kröller-Müller Museum met haar wereldberoemde collectie moderne kunst en design, maar ook langs historische plekken zoals het Jachthuis Sint Hubertus en het monument voor St. Hubertus.

Onderweg spot je wellicht ook verschillende diersoorten zoals edelherten, reeën en wilde zwijnen. Vergeet niet te pauzeren bij de gezellige rustpunten in het park en geniet van het prachtige uitzicht. Start- en eindpunt van de route is bij de ingang aan de Otterloseweg. Mis deze unieke wandelervaring niet!

Waterlinie Pad: Forten en Natuur – 319 km

Waterlinie Pad
 • Tijd: 79.8 uur.
 • Afstand: 319 km.
 • Type: Lange-Afstand-Wandelpad (LAW).
 • Startpunt: Volendam
waterlinie pad thumb

De Waterlinie Pad wandelroute is een ware ontdekkingstocht door de Nederlandse geschiedenis en natuur. Volg het pad langs de vele historische forten en verdedigingswerken die ooit werden gebruikt om ons land te beschermen.

Van Gorinchem tot Amsterdam, de route leidt je door het groene hart van Nederland langs uitgestrekte weilanden, polders en prachtige natuurgebieden. Bewonder de vele vogels en dieren die hier nog steeds leven.

Neem de tijd om te genieten van lokale lekkernijen bij de vele restaurants en cafeetjes langs de route. De Waterlinie Pad is een unieke ervaring voor iedereen die graag wandelt en geïnteresseerd is in geschiedenis en natuur.

Plaats een reactie