Wandelen Utrechtse Heuvelrug [Gemarkeerde Wandelroutes]

De Utrechtse Heuvelrug is een perfecte wandelomgeving met prachtige natuurgebieden met diverse wandelroutes en mooie cultuurhistorische hoogtepunten. Ik deel vandaag gemarkeerde wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug die je niet mag missen tijdens je wandelavontuur!

De Utrechtse Heuvelrug is een uniek gebied met uitgestrekte bossen, heidevelden, zandverstuivingen en uitzichtpunten. Hier kun je heerlijk wandelen tussen de groene natuur en langs historische hoogtepunten.

Gemarkeerde Wandelroutes

Er zijn vele wandelroutes uitgestippeld die je langs prachtige gebieden leiden, zoals de Kaapse Bossen, Willem III Plantage en Landgoed Moersbergen. Door de wandelknooppunten en markering zijn deze routes gemakkelijk te volgen! Zo ontdek je de geschiedenis van de Grebbeberg en wandel je door het prachtige Austerlitz. Zonder het zoeken op een kaart of wandelapp op je telefoon.

Uitkijken over de Utrechtse Heuvelrug & Kaapse Bossen – 9 km

Hoogtepunten Kaapse Bossen
 • Tijd: Ongeveer 2-3 uur.
 • Afstand: 5 of 9 km.
 • Type: Wandeling.
 • Startpunt: Parkeerplaats supporters Doornse gat
hoogtepunten kaapse bossen thumb

Wandel door de uitgestrekte Kaapse Bossen en ontdek de bijzondere objecten zoals de Stenen Tafel en de Doornsche kei. Hoogtepunt van deze wandeling is uitkijktoren De Kaap. Vanaf het plateau op 25 meter hoogte geniet je van een fantastisch uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug en omgeving. Je ziet niet alleen een zee van bomen, maar in de verte kun je ook de Utrechtse Dom en de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort zien.

Begin de route bij Parkeerplaats Groene Entree Kaapse Bossen of Châlet Helenaheuvel en volg de blauwe gemarkeerde wandelroute. Onderweg kom je langs landhuis De Ruiterberg en restanten van een tennisbaan waar je cultuurhistorie kunt vinden. Vergeet niet om uit te rusten bij een van de gezellige horecagelegenheden. Een unieke ervaring in midden Nederland!

Willem III Plantage: Tabak en wilde dieren – 3,5 km

Plantage Willem III
 • Tijd: 0.9 uur.
 • Afstand: 3,5 km.
 • Type: Wandelen.
 • Startpunt: Elst, 3921AH Elst, Nederland
plantage willem iii thumb

Wandel door het historische Plantage Willem III, ooit een tabaksplantage op de voet van de Utrechtse Heuvelrug. Tijdens deze 3,5 km lange route kom je langs schuren waar de tabaksbladeren werden gedroogd en kun je konikpaarden, Schotse gallowayrunderen en mogelijk ook wilde damherten spotten. Het glooiende landschap met dalen die tijdens de laatste ijstijd ontstonden, doet denken aan het buitenland. De route start op de parkeerplaats aan de Rijksstraatweg en wordt gemarkeerd met blauwe palen. Combineer de route met een wandeling door het nabijgelegen natuurgebied Kwintelooijen voor een geweldig uitzicht over de Gelderse Vallei.

Zeisterbos en Kozakkenput wandeling – 18 km

Zeisterbos & Kozakkenput
 • Tijd: 4.5 uur.
 • Afstand: 18 km.
 • Type: Wandeling.
 • Startpunt: Parkeerplaats aan het Laantje zonder Eind, Zeist (even voorbij Krakelingweg 21, 3707 HN Zeist)
zeisterbos kozakkenput thumb

Het Zeisterbos is een uniek bosgebied in de provincie Utrecht met bomen van meer dan 200 jaar oud, waaronder de grove dennen die hier al sinds 1795 staan. Tijdens het wandelen kun je genieten van de prachtige flora, zoals de blauwe bosbes en de lijsterbes, en heb je een goede kans om verschillende vogelsoorten en een ree te spotten. Ook ontdek je slingerende paadjes en passeer je een Zwitsers chalet en watervalletje, dat doet denken aan Klein Zwitserland. De lange blauwe wandelroute Kozakkenput (12 km) loopt door het oude bos van het Zeisterbos en biedt een mooie combinatie van natuur en cultuur. Naast deze route kun je ook de kortere rode wandelroute Zeisterbos (6 km) lopen. Door beide wandelroutes te combineren, ontstaat er een unieke wandelroute van 18 km. Een perfecte uitdaging voor de wandelaar die een lange en afwisselende wandeling zoekt!

Wandelroute Lage Vuursche: Koninklijk & Natuurrijk – 2-4 km

Lage Vuursche (verschillende route)
 • Tijd: 1-2 uur.
 • Afstand: 6 km.
 • Type: boswachterspad.
 • Startpunt: Onbekend
lage vuursche verschillende route thumb

In Lage Vuursche vind je het perfecte bosgebied om te wandelen. Staatsbosbeheer heeft hier verschillende wandelroutes uitgezet met een lengte tussen 2 en 4 km. Geniet van de Franse landschapsstijl tijdens de Baarnse boswandeling en bewonder het hoogste punt van de noordelijke Utrechtse Heuvelrug tijdens de Hoge Erfwandeling.

Wie korter wilt wandelen kan kiezen voor de ‘Kasteeltuinwandeling’ langs het koninklijk kasteel Drakensteyn. Als je liever meer van de natuur ziet kan je de ‘Stulpwandeling’ nemen. Hier loop je over een heideterrein waar Charolais koeien grazen en liggen duizenden jaren oude grafheuvels. Een perfecte mix van natuur en cultuur!

Wandelen Postweg: bos en open land – 16 km

Oude Postweg
 • Tijd: 4.0 uur.
 • Afstand: 16 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: Boslounge Spier
oude postweg thumb

De Oude Postweg is een bijzondere wandelroute die je door zowel bos als open landschap voert. Hier wandel je op de rand van de natuur, omgeven door imposante beuken en eiken. De route is vrijwel geheel onverhard, en biedt zowel brede lanen als intieme slingerpaadjes.

Tijdens de wandeling zul je versteld staan van de zeer diverse omgeving waarin je loopt. De oude Postweg biedt bovendien de mogelijkheid om te genieten van prachtige uitzichten en te ontdekken wat er zich achter elke bocht bevindt. Volg de wandelroute zonder stop en geniet van de prachtige natuur en de rust om je heen.

Wandelen op Landgoed Moersbergen: natuur bij kasteel – 3,4 km

Landgoed Moersbergen
 • Tijd: 0.8 uur.
 • Afstand: 3,4 km.
 • Type: Wandeling.
 • Startpunt: Onbekend
landgoed moersbergen thumb 1

Ontdek het prachtige Landgoed Moersbergen, voorheen onderdeel van Kasteel Moersbergen en tegenwoordig toegankelijk voor het publiek. Geniet van de afwisselende natuur van bos, akkers en weiden.

Volg de Wandelroute ‘Moersbergen’ van 3,4 km (gele paaltjes) en bewonder verschillende elementen uit de vroegere kasteeltuin, zoals een hoofdlaan en restanten van een buitengracht. Het gebied is rijk aan diverse diersoorten, zoals reeën en hazen. Wie weet spot je zelfs een eekhoorn tijdens je wandeling!

Parkeer je auto op de parkeerplaats aan de Moersbergselaan in Doorn om te starten met de wandeling. Een perfecte keuze voor een ontspannen en natuurrijke dag in de omgeving van het landelijke Kasteel Moersbergen.

Wandelen Grebbeberg: Uitzicht en geschiedenis

Grebbeberg
 • Tijd: 1,5 uur.
 • Afstand: 4 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: Militair Ereveld Rhenen
grebbeberg thumb

Tijdens deze wandelroute van 4 km op de Grebbeberg maak je kennis met een rijke historie en geniet je van een adembenemend uitzicht. Je wandelt door het natuurgebied en komt langs de bijzondere bezienswaardigheden zoals het militair ereveld, het Ereveld Grebbeberg en de Grebbedijk.

De wandeling gaat door het glooiende landschap en is daarom niet geschikt voor mensen die moeite hebben met steile hellingen en trappen. Onderweg zijn er diverse uitkijkpunten waar je kunt genieten van de zonsondergang en het prachtige uitzicht over de Rijn.

Begin de wandeling bij het informatiecentrum en volg de bordjes om de gehele route te volgen. Het is ook mogelijk de wandeling te combineren met een bezoek aan het bijbehorende museum. Een mooie wandeling voor natuurliefhebbers en geschiedenisliefhebbers!

Het Beste van Austerlitz – 10 km

Austerlitz
 • Tijd: 2 uur.
 • Afstand: 10 km.
 • Type: Boswandeling.
 • Startpunt: Schoolweg, Austerlitz
austerlitz thumb

Ontdek de prachtige bossen en heidevelden van Austerlitz tijdens deze 10 km lange wandelroute door het Utrechtse Landschap. Geniet van de rust en stilte van de natuur terwijl je langs historische bezienswaardigheden loopt, zoals de piramide van Austerlitz en de hervormde kerk uit 1806.

Tijdens deze wandeling kom je langs verschillende landschappen, van heidevelden tot dichte bossen en open velden met grazende schapen. Onderweg kun je even pauzeren bij de uitkijktoren op de Traay of een bezoekje brengen aan het bezoekerscentrum van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Begin de route bij de parkeerplaats op Woudenbergseweg en volg de groene paaltjes. Een absolute aanrader voor wandelliefhebbers!

Wandelroute Munitiepark: Vliegbasis Soesterberg – 5 km

Wandel over de voormalige landingsbaan van een militaire vliegbasis en ontdek het bijzondere natuurgebied van Park Vliegbasis Soesterberg. Op de rood gemarkeerde wandelroute van 5 km kom je langs oude betonnen munitiebunkers en zie je diverse soorten vogels, insecten en bijzondere planten.

Begin de wandeling bij het Nationaal Militair Museum in Soest en blijf op de paden vanwege de aanwezigheid van niet-gesprongen explosieven. Honden zijn in het gebied niet toegestaan en tijdens het broedseizoen is de landingsbaan niet toegankelijk.

Heb je zin om meer te wandelen? Dan kun je aansluitend op de geel gemarkeerde wandelroute door Landgoed de Paltz lopen en genieten van lommerrijke beukenlanen en een glooiende vallei. Het Herman van Veen Arts Center op het landgoed biedt de mogelijkheid om te genieten van kunstwerken en een kopje koffie.

Combineer de wandelingen met een bezoek aan het Nationaal Militair Museum en maak er een onvergetelijke dag van op de Utrechtse Heuvelrug.

Plaats een reactie