Wandelroutes op Terschelling: 9 Schitterende Tochten

Ben jij toe aan een heerlijke wandeling in de natuur? Op Terschelling kun je je hart ophalen aan de schitterende omgeving. Van uitgestrekte duinlandschappen tot historische bezienswaardigheden: het eiland heeft het allemaal te bieden. In dit artikel deel ik mijn negen favoriete wandelroutes op Terschelling, variërend van een ontdekkingstocht voor kleintjes tot een lange tocht over de Boschplaat.

Wandelen op Terschelling

Terschelling is een eiland in de Waddenzee, onderdeel van de provincie Friesland. Het eiland staat bekend om haar prachtige natuur die voor een groot deel bestaat uit duinlandschappen en stranden. Terschelling kent vele wandelmogelijkheden en op het eiland zijn diverse wandelroutes uitgezet. Vanuit het gezellige dorp West-Terschelling kun je alle kanten op. Waar je ook wandelt, je zult altijd omringd zijn door de mooie en rustgevende natuur van Terschelling.

Ontdek Terschelling te voet: 9 adembenemende wandelroutes

Struinen en Jutten: Duinen en Sagaverhalen – 12 km

ANWB Wandelroute Struinen en Jutten
 • Tijd: 2-3 uur.
 • Afstand: 12 km.
 • Type: ronde.
 • Startpunt: Buitenlevenweg 1, 8891 GV Midsland, Nederland
anwb wandelroute struinen en jutten thumb

Op Terschelling strekken de duinen zich uit over de 12 kilometer lange wandelroute Struinen en Jutten. Langs de polders en de natte duinvalleien, oftewel de ‘plakken’, kom je bijzondere planten tegen. Het brede Noordzeestrand is de perfecte plek om te struinen en wie weet tref je daar een jutter aan.

Op het eiland van historische sagen en markante figuren staan Victor Westhoff, natuuronderzoek- en beschermer, en het legendarische Stryper wyfke centraal. De sage rond het vrouwtje vertelt hoe zij het eiland behoedt voor verdere plunderingen door de Engelse soldaten in 1666.

De wandelroute is toegankelijk voor honden, mits aangelijnd. Het strand en bos lenen zich de hond voor loslopen. Kom naar Terschelling en beleef de natuurlijke pracht en historische verhalen op de wandelroute Struinen en Jutten.

Wandeling naar Drenkelingenhuisje: Historie en Duinenpracht – 14 km

Wandelroute naar het Drenkelingenhuisje
 • Tijd: 3.5 uur.
 • Afstand: 14 km.
 • Type: Wandeling in de natuur.
 • Startpunt: Heartbreak Hotel (Badweg 3, 8891 GC Terschelling-Oosterend)
wandelroute naar het drenkelingenhuisje thumb

De wandelroute naar het Drenkelingenhuisje is een must-do voor iedereen die Terschelling bezoekt. Het huisje, een authentieke schuilplaats voor overlevenden van scheepswrakken, is een historisch pareltje dat je niet mag missen. Start bij het Strandpaviljoen Heartbreak Hotel in Oosterend en neem het karrespoor (traject 34) of loop over het strand (traject 01) richting het huisje. Afhankelijk van het weer kun je zelf een keuze maken. Bij het huisje heb je kans om (jonge) zeehonden te spotten op het strand van het Amelandergat. Houd afstand en geniet van het prachtige duinenlandschap van Terschelling. Vergeet niet om iets te eten en drinken mee te nemen, want het traject heeft geen faciliteiten of schuilgelegenheden. In totaal ben je zo’n 12 kilometer onderweg (heen en terug). Een wandeling vol historie en natuurlijke schoonheid.

Kabouterpad Terschelling: Ontdekkingstocht voor kleintjes (2km)

Kabouterpad Terschelling
 • Tijd: 5.0 uur.
 • Afstand: 19,8 km.
 • Type: Streekpad.
 • Startpunt: Midsland aan Zee
kabouterpad terschelling thumb

Ontdek de 19 kaboutertjes die in het Hoornerbos op Terschelling wonen tijdens deze leuke wandelroute. Laat de kaboutertjes je de weg wijzen en zoek onderweg naar spannende kaboutersporen, zoals kleine voetafdrukjes en geplet gras. De route begint bij Badweg Hoorn en is geschikt voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar. Vergeet niet het routeboekje met opdrachtjes te kopen bij de VVV Terschelling of Staatsbosbeheerschuur in Lies! Let op: het pad is niet geschikt voor rolstoelen vanwege hellingen en zandpaden.

Terschelling: Historie en Natuur – 15 km

Bunkerroute Terschelling
 • Tijd: 3.2 uur.
 • Afstand: 13 km.
 • Type: Wandeling.
 • Startpunt: 't Wapen van Terschelling, Oosterburen 25, 8891 GA Midsland - Terschelling Friesland
bunkerroute terschelling thumb

Ontdek de geschiedenis van het Waddeneiland Terschelling tijdens de 15 kilometer lange wandelroute door de diverse landschappen. Loop door bossen, duinlandschap en bewonder het prachtige uitzicht op het strand en de zee. Tijdens de route passeer je de overblijfselen van Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, die het landschap tekenen en vele verhalen herbergen.

De route begint bij West-Terschelling en gaat via Midsland aan Zee naar Hoorn. Je kunt er ook voor kiezen om deze aansluitend te lopen met een andere wandelroute. Rolstoelgebruikers kunnen genieten van het 2,5 kilometer lange rolstoelpad in het duingebied bij West-Terschelling.

Mis deze unieke ervaring op Terschelling niet en haal alles uit je wandelvakantie!

Wandelen in Formerumerbos en Wilhelminapolder – 5 km

Ontdek het veelzijdige Formerumerbos op Terschelling tijdens deze groene bewegwijzerde wandelroute. Loop door begroeide duinen en geniet van het gevarieerde landschap van het bos en de Wilhelminapolder. Voor kinderen is er tijdens de route veel te beleven en er zijn genoeg plekken om te pauzeren of te picknicken.

Het Formerumerbos is tussen 1920 en 1935 aangeplant en is daardoor één van de meest gevarieerde bossen op Terschelling. Door de verschillende boomsoorten en het diverse landschap is deze route zeker de moeite waard. Het vertrekpunt is bij de Natuurschuur van Staatsbosbeheer in Lies en de route is groen gemarkeerd.

Boswachterspad Noordsvaarder – 11 km

Boswachterspad Noordsvaarder
 • Tijd: 3-4 uur.
 • Afstand: 11 km.
 • Type: Pittig, natuurlijk.
 • Startpunt: Veerterminal van Doeksen bij de haven van West-Terschelling
boswachterspad noordsvaarder thumb

Het dynamische natuurgebied van Noordsvaarder biedt de perfecte plek voor een sportieve hike van 11 kilometer door de duinen. Klim over de duinranden en geniet van het adembenemende uitzicht over zee. Bij laag water heb je kans om zeehonden te spotten op de zandbanken, en er zijn volop mogelijkheden om vogels te bewonderen zoals de kluut en de strandplevier. Begin de wandeling bij de veerterminal in West-Terschelling en volg de onverharde paden door het gebied. Vergeet niet je verrekijker mee te nemen voor de beste ervaring!

Doodemanskisten & Seinpaalduin wandelroute – 4,5 km

Wandelroute Doodemanskisten en Seinpaalduin
 • Tijd: 1.2 uur.
 • Afstand: 5 km.
 • Type: Natuurwandeling.
 • Startpunt: Douwe Totlaan
wandelroute doodemanskisten en seinpaalduin thumb

Deze prachtige route op Terschelling neemt je mee over het Groene Strand en de Seinpaalduinen. Bewonder het uitzicht van het hoogste punt van het eiland tijdens deze wandeling van 4,5 kilometer. Onderweg kom je langs de Doodemanskisten, een meertje met een oud verhaal over zeelieden die er begraven zijn. Als je in augustus of september wandelt, spot je ook de cranberry’s die per ongeluk op het eiland terecht zijn gekomen en hier prima groeien. Deze bessen worden jaarlijks geoogst in september en zijn een bijzondere bezienswaardigheid tijdens deze wandeling. Een leuke activiteit voor jong en oud!

Wandelen over de Boschplaat Terschelling – 18 km

Wandelroute Boschplaat Terschelling
 • Tijd: 4.5 uur.
 • Afstand: 18 km.
 • Type: Wandeling door de natuur.
 • Startpunt: Noordsvaarder, West-Terschelling, Terschelling
wandelroute boschplaat terschelling thumb

Ontdek het mooiste en meest uitgestrekte natuurreservaat van Terschelling met de wandelroute over de Boschplaat. De rijke flora en fauna bieden een diversiteit aan vogels, vissen en slakken. Geniet van het duinlandschap, uitgestrekte stranden en kwelders waar de vogels broeden.

De route start bij de fietsenstalling Boschplaat en leidt je over de Derk Hoekstrastuifdijk tot het Amelander duin, het meest oostelijke puntje van Terschelling. Terug over het Noordzeestrand langs het Drenkelingenhuisje. Je kunt de route inkorten door bij de eerste vogelwachterspost om te keren.

Wees bewust van het broedseizoen tussen grofweg 15 maart en 15 augustus wanneer een deel van de Boschplaat is afgesloten. Houd rekening met de volledige route van 18 kilometer waarin nergens gelegenheid is om op te warmen of eten en drinken te halen. Ga dus goed voorbereid op pad!

Boswachterspad Landerumerheide & Waterplak: Duinvalleien & Paarse Heide – 6 km

Boswachterspad Landerumerheide en Waterplak
 • Tijd: 1.5 uur.
 • Afstand: 6,1 km.
 • Type: Boswachterspad.
 • Startpunt: Parkeerplaats tegenover ET10 in Midsland-Noord, Terschelling
boswachterspad landerumerheide en waterplak thumb

Wandel door prachtige duinvalleien en heide op dit Boswachterspad op Terschelling. Het pad is gemarkeerd met rode paaltjes en begint bij de parkeerplaats tegenover ET10 in Midsland. Geniet van de overweldigende geur en kleur van bloeiende paarse heide in augustus en september en spot de grote kolonie aalscholvers in mei. Luister naar het hoogste lied van de blauwborst en rust uit bij het café-restaurant vlak bij het beginpunt. Mis deze prachtige wandelervaring niet!

1 ervaringen met “Wandelroutes op Terschelling: 9 Schitterende Tochten”

Plaats een reactie