6x Mooiste Wandelroutes in Bergen aan Zee

Bergen aan Zee, biedt de mooiste wandelroute langs de kust en door de duinen. Met een divers landschap met brede duinen, kalkrijke flora en groene bossen. Ontdek mijn favoriete wandelroutes in Bergen die je langs de mooiste plekken van deze Noord-Hollandse gemeente brengen.

Wandelen in Bergen aan Zee

Bergen is een prachtige gemeente gelegen aan de Noord-Hollandse kust met een gevarieerd landschap. Je vindt er brede hoge duinen, uitgestrekte stranden, bossen en mooie heidevelden. Tijdens het wandelen kun je de kalkrijke flora van Bergen aan Zee ontdekken of kiezen voor een wandeling langs kunst en Bello, de historische tram van Bergen. Geniet van de natuur en het gevarieerde landschap tijdens één van de vele wandelroutes in Bergen.

Gemarkeerde Wandelroutes

Wandelroutes door de Hoge duinen – 12km

Brede en hoge duinen route
 • Tijd: 11.2 uur.
 • Afstand: 45 km.
 • Type: fietsroute.
 • Startpunt: Bergen nh
brede en hoge duinen route thumb

Bewonder de natuurlijke schoonheid van het Noord-Hollands Duinreservaat met deze wandelroute. Begin in Bergen aan Zee en loop langs de breedste én hoogste duinen van het gebied. Bereid je voor op een uitdagende klim naar de top van de duinen in Schoorl, waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht en een welverdiend drankje in het Buitencentrum.

Het Vogelmeer en de groene bossen zijn onderdeel van de route die in totaal 12km lang is. Ervaar de Hollandse natuur en maak deze route jouw eigen door zelf leuke tussenstops te kiezen in kunstenaarsdorp Bergen en Bergen aan Zee. Mis deze adembenemende wandelroute niet!

Bos en duin: Groene vlakte aan Noordzee – 17.2 km

Bos en duin
 • Tijd: 3-4 uur.
 • Afstand: 17.2 km.
 • Type: Rondwandeling.
 • Startpunt: Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1, 1871 HA Schoorl
bos en duin thumb

Deze wandelroute is perfect voor natuurliefhebbers die opzoek zijn naar groene schatten. Bos en duin biedt een prachtig uitzicht op de Hollandse natuur langs de kustlijn. Begin in het kunstenaarsdorp Bergen en volg het pad richting de groene vlakte langs de Noordzee.

Ontdek de diversiteit van de natuur in deze omgeving terwijl je wandelt door de bossen en duinen. Onderweg kom je wellicht dieren tegen zoals konijnen, herten of fazanten. Deze route is 17.2 km lang en biedt genoeg gelegenheid om uit te rusten bij rustieke tussenstops. Proef bijvoorbeeld de verse vis van vissersplaats Bergen aan Zee.

Al met al is Bos en duin een echte aanrader voor een groene wandeling langs de Hollandse kust.

Wandeling langs kunst, duinen & Bello 6 km

Wandelroute langs kunst, duinen & Bello
 • Tijd: 1.5 uur.
 • Afstand: 6 km.
 • Type: Wandelroute.
 • Startpunt: De Graafschap, Loenhorsterweg 7c in Hummelo
wandelroute langs kunst duinen bello thumb

Deze wandelroute neemt je mee langs de mooiste plekjes aan de westkant van Bergen. Ontdek de Heerlijkheid Bergen met de adellijke familie Van Reenen als centraal thema. Bewonder onderweg de kunstwerken die deze omgeving inspireren.

Geniet van de prachtige bossen en duinen die deze route biedt. Laat de Hollandse natuurparel langs de Noordzee je betoveren. Vergeet niet om even te stoppen bij de tussenstops die de landschappen en kunstgezichten van Bergen en Bergen aan Zee het meest talrijk zijn.

Begin en sluit af bij het treinstation van Bergen voor een gemakkelijke en inspirerende wandeltocht. Niet te missen voor de liefhebber van kunst, natuur en geschiedenis!

Kalkrijke flora Bergen aan Zee – 16 km

Bergen, aan zee
 • Tijd: 4.0 uur.
 • Afstand: 16 km.
 • Type: Bergwandeling.
 • Startpunt: Onbekend
bergen aan zee thumb

Tijdens deze uitgebreide wandelroute ontdek je de bijzonderheid van de kalkrijke duingronden in Bergen aan Zee. Bewonder de unieke flora die hier groeit en geniet van de heerlijke zeelucht terwijl je over het strand loopt.

De route neemt je mee door verschillende landschappen, zoals de bossen van het Noordhollands Duinreservaat en het open duinlandschap. Onderweg ontdek je verschillende uitkijkpunten met prachtige uitzichten op het duinlandschap en de Noordzee.

Begin de wandeling bij de ingang van het Noordhollands Duinreservaat en vervolg de route door de rode pijlen te volgen. Een onvergetelijke ervaring voor natuurliefhebbers en wandelaars!

Plantensoorten en strandwandeling in Bergen aan Zee – 5.7 km

Kalkgrens Bergen aan Zee
 • Tijd: 1.5 uur.
 • Afstand: 5.7 km.
 • Type: Cultuurhistorische en duinwandeling met strand.
 • Startpunt: Rotonde voor het Zee Aquarium, Van der Wijckplein, Bergen aan Zee
kalkgrens bergen aan zee thumb

Tijdens deze wandelroute in Bergen aan Zee ontdek je het unieke karakter van de kalkgrens die voor een diversiteit aan planten zorgt. Je wandelt deels over het strand, waar je heerlijk kunt uitwaaien en genieten van het uitzicht op zee.

Het gebied is rijk aan verschillende planten en dieren, waaronder het zeldzame parnassia en het duinviooltje. De route biedt volop mogelijkheden om de prachtige natuur te bewonderen en te ontspannen.

Begin de wandeling bij de ingang van het duingebied en volg de bewegwijzering om de route te vervolgen. Een bijzondere ervaring voor iedere natuurliefhebber!

Familiehike door de Alpen – 8 km

Ervaar de prachtige bergen met het hele gezin tijdens deze wandelroute speciaal ontworpen voor families. Neem een goede draagdoek mee voor de jongste avonturiers en laat de oudere kinderen zelf het pad bewandelen. Oostenrijk en Zwitserland bieden de perfecte omgeving voor een wandelvakantie in de bergen, maar let op: sommige wandelpaden zijn niet geschikt voor de kleintjes. Maak het nog avontuurlijker en overnacht in een van de vele hutten langs de route, waaronder die van SNP en IDTravel.

Plaats een reactie