Weer of geen weer

Bij regenachtig weer blijven mensen vaker binnen. Jammer want ook in de regen kan het heerlijk wandelen zijn en op regen kan je je prima kleden. Voor de fervente wandelaar heeft de regen voordelen, het is minder druk op de weg of het fietspad en de regen kan zorgen voor de nodige verfrissing. Dat laatste is vooral prettig in de lente en de zomer. In deze blog duiken we dieper in op de regenkleding speciaal voor wandelaars. Zo kan je goed voorbereid aan elke inspirerende wandelroute beginnen.

Om te beginnen: de materialen

Het kiezen van de juiste materialen is de eerste stap naar passende regenkleding. Materialen zoals Gore-Tex, eVent en Pertex Shield combineren waterdichtheid met ademend vermogen, waardoor ze ideaal zijn voor actieve buitensporten zoals wandelen. Deze materialen zorgen ervoor dat water van buitenaf niet kan binnendringen, terwijl zweet van binnenuit wel kan ontsnappen, waardoor je droog en comfortabel blijft. De techniek gaat hierin steeds verder waardoor de regenkleding comfortabel draagt en het niet meer die plastic touch heeft als een regenpak, met dat schurende geluid wat je vast nog kent. 

De welbekende regenjas

De regenjas is waarschijnlijk het eerste artikel wat je gaat passen als je op zoek gaat naar de juiste kleding. Een regenjas voor heren heeft een andere pasvorm dan een regenjas voor dames, dat ga je zien als naar een winkel gaat met een ruim assortiment. Vaak kan je terecht bij een ANWB winkel of winkels gespecialiseerd in outdoor sporten.

Bepaal bij de aanschaf van de jas in welke periode je die het meest gaat dragen, een gevoerde versie is in de lente en zomer veel te warm, die ga je dan ook bij een regenbui niet aantrekken. Kies je voor een niet gevoerde versie dan kan je er ook voor een model kiezen dat je in de zomer over je  shirt draagt maar in de winter over je jas heen. En zoals hierboven beschreven is het goed om te testen of de jas bij bewegen geen schurend geluid maakt, dat kan tijdens het wandelen enorm irritant zijn. 

Overige items die handig zijn

Het is ook goed om na te denken over andere items die niet mogen ontbreken. Een waterdichte hoes voor je rugzak is ideaal om je spullen droog te houden. Deze hoezen zijn lichtgewicht, gemakkelijk op te bergen en kunnen snel over je rugzak worden geschoven als de regen begint. Naast een capuchon kan een regenhoed of een pet met een brede klep extra bescherming bieden tegen de regen, vooral om je gezicht droog te houden.

Wandelstokken kunnen extra stabiliteit bieden op gladde of modderige paden. Ze helpen je balans te bewaren en verminderen de impact op je knieën tijdens het afdalen. Een lichte en sneldrogende handdoek is handig om je gezicht of handen af te drogen, of om overtollig water van je regenkleding te verwijderen. En als laatste zijn droge sokken misschien wel het beste om je tas te stoppen. Niets is onaangenamer dan lopen met natte voeten. Neem een extra paar waterdichte of sneldrogende sokken mee om te kunnen wisselen als je sokken nat worden.

Plaats een reactie