Ontdek Rembrandt als boef route

De BeleefRoutes App wil aan recreanten dingen laten zien, die anders verborgen zouden blijven. Ook de Rembrandt-approute door Amsterdam is daar een mooi voorbeeld van. We zien interieurs met kunst van gebouwen die niet toegankelijk zijn. Maar we gaan ook de andere kant van Rembrandt zien. Want iedereen kent Rembrandt van Rijn natuurlijk als de bekendste schilder uit de Gouden Eeuw. De man die speelde met licht en donker zoals niemand anders dat kan. Niet veel mensen weten dat Rembrandt in zijn eigen leven ook speelde met lichte en duistere zaken.

De donkere kant van Rembrandt

Rembrandt’s eerste vrouw Saskia van Uylenburg kende zijn losbandige kant als geen ander. Daarom bepaalde zij in haar testament, dat Rembrandt alleen aanspraak kon maken op het vruchtgebruik van haar grote vermogen zolang hij niet hertrouwde.  Wat bedoeld was als stimulans om op het rechte pad te blijven, pakte anders uit: Rembrandt gaat een vrije relatie aan met zijn huishoudster en minnares Geertje Dirckx.  Als hij niet met haar trouwt, eist ze alimentatie. Rembrandt moet voor de Commissarissen van Huwelijkse Zaken verschijnen en hem wordt opgelegd om Geertje jaarlijks 200 gulden te betalen. Rembrandt is niet tevreden met deze regeling en huurt een buurvrouw in om roddels over haar te verzamelen. Daar komt zij zo slecht van af, dat de burgemeester haar voor 5 jaar laat opsluiten in het spinhuis te Gouda. Een handige uitkomst voor de geldbeluste Rembrandt! Een boevenstreek?

Nog meer streken

Er volgen nog meer smetten op zijn blazoen.  Als Rembrandt daarna gaat samenwonen met zijn dienstbode Hendrickje Stoffels, wordt zij gedaagd wegens hoererij. Zij woont immers ongehuwd samen en is ook nog zwanger. Rembrandt woont samen met een hoer! Dat doet zijn naam geen goed. En hij komt in financieel verval. Als hij failliet gaat, speelt hij het ook weer handig: hij richt een vennootschap op met zoon Titus en Hendrickje als eigenaren. Zo blijft Rembrandt zelf buiten schot van geldeisers. Een constructie die ook in onze tijd nog gehanteerd wordt. Door oplichters. Kijk, dat is toch een heel andere kant van onze grote schilder! In een wandeling van een paar uur valt nog veel meer te ontdekken over Rembrandt. Onderweg vertelt Jette van de Berg smeuïge details.

 

Download deze gratis App in de App Store of bij Google Play